Přišli rychle o výhody. Invalidní vozík a francouzské hole úředníkům nestačí

Třebaže se jejich zdravotní stav nijak nezlepšil, hradišťský úřad práce byl jiného názoru. Dva hendikepované, kteří  trpí roztroušenou sklerózou, připravil o sociální výhody. Sebral jim průkaz OZP a snížil příspěvek na péči. Nepochodili ani s odvoláním na ministerstvo.

Jedinou nadějí chronicky nemocných je požádat o přezkoumání rozhodnutí, nebo obnovení řízení. Sociální reforma jim však velké naděje nedává…

Osmadvacetiletý Michal Hyrák je upoután na invalidní vozík, jeho zdravotní stav vyžaduje celodenní péči, kterou obstarává jeho snoubenka Kristina Šťastná. „Michal je na mně bezprostředně závislý, musela jsme skončit i v práci. Ale přesto mu od ledna snížili příspěvek na péči z osmi na čtyři tisíce korun,“ kroutí hlavou Šťastná, která má rovněž roztroušenou sklerózu. Ale „jen“ mírnější formu.

O Hyrákově zdravotním stavu si přitom podle ní úřednice úřadu práce udělala jasno po dvacetiminutové návštěvě v jejich společné domácnosti. „Z vyjádření úřadu práce vyplývá, že se dokáže orientovat v čase i prostoru, a proto má nárok jen na druhý stupeň příspěvku na péči. To je však holý nesmysl,“ nechápe Šťastná, jejíž přítel pobírá plný invalidní důchod.

Jiří Jurásek se pohybuje výhradně za pomoci francouzských holí. Po verdiktu Úřadu práce Uherské Hradiště, který následně v odvolacím řízení potvrdilo i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), přišel o průkaz Osoby se zdravotním postižením (OZP). A tím o pádem o možnost parkování na místech pro invalidy.

„Když nezaparkuju přímo před úřadem nebo ordinací lékaře, nemusím ani vyjíždět. Jen dojít k automatu je pro mě obrovský problém. A průkaz mi otevíral i brány zlínské nemocnice, do které jezdím na kontroly. A teď musím veškeré vjezdy platit,“ vysvětlil Jurásek, který nepochodil ani s odvoláním na ministerstvu.

Jurásek musí obchůzky po úřadech a lékařích absolvovat s doprovodem. „A když mi sebrali průkaz, jen sotva dosáhnu na příspěvek na pořízení nebo přestavbu vozidla,“ dodává.

O výhody Hyráka i Juráska připravila sociální reforma, podle které už samotná diagnóza nestačí. Nově se posuzuje, jak se pacient se zdravotním handicapem vyrovná.

„Změny si vynutily právní předpisy řešící sociální oblast, byly totiž z devadesátých let a nerespektovaly pokrok lékařské vědy,“ tvrdí Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV, podle které stěžovatelé mají šanci se bránit.

„U pana Hyráka byl patrně přehodnocený zdravotní stav a byl zařazen do nižšího stupně závislosti na pomoci jiných. Jestli s rozhodnutím nesouhlasí, může požádat o přezkum rozhodnutí nebo o obnovu řízení,“ vzkazuje do Tupes mluvčí ministerstva.

Odebrání průkazu OZP je podle ní možné jen na základě posouzení zdravotního stavu. S příspěvkem na zvláštní pomůcku (auto, úpravu auta, bytu apod.) však nemá nic společného. „Příspěvek je vázaný na těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí, sluchového či zrakového postižení. A tak o něj může požádat. Když podmínky splní, bude mu přiznán,“ říká Filipová.

I Jurásek se může proti verdiktu MPSV bránit žádostí o přezkum rozhodnutí nebo obnovu řízení.

Dobrý den s kurýrem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.