Příspěvky na zaměstnávání lidí s handicapem  

Nové debaty o navyšování příspěvku na zaměstnávání handicapovaných, jeho růst v souvislosti s chystaným zvyšováním minimální mzdy požadují společnosti, které lidem s postižením chráněnou práci nabízejí. Ministr práce s úpravou počítá.

ČT 1 – Události

redaktorka ČT
——————–
Tomáš Patočka pracuje jako pomocný kuchař a třeba brambory škrábe pravidelně. V této organizaci, která se zaměřuje na zaměstnávání handicapovaných, je 10 let, trpí duševním onemocněním a je v invalidním důchodu.

Tomáš Patočka, pomocný kuchař, Zdravá jídelna, sociální podnik Envira
——————–
Cejtím se tady jistější, protože jsme tady handicapovaný lidi, část lidí nás tady handicapovaných, část lidí je tady jako zdraví, vedoucí a tak, mám ten dojem, že bych klasickou práci, že bych jako nezvládal.

, redaktorka ČT
——————–
Vedle kuchyně v této organizaci handicapovaní pracují i na dalších místech, jako například v kancelářích, celkově jich tu je zaměstnaných kolem 45. Na jejich výplaty přispívá stát prostřednictvím Úřadu práce.

Michal Jirsa, ředitel, sociální podnik Envira
——————–
Jejich zdravotní stav jim nedovoluje mít takovou výkonnost jako běžně, já to říkám nerad, ale jako běžně zdraví lidé. Je potřeba jim přizpůsobit pracovní dobu.

, redaktorka ČT
——————–
Pokud by příspěvky nerostly, znamenalo by to i tady zřejmě propouštění. Organizace, které kvůli tomu oslovily premiéra i ministra práce, žádají jejich zvýšení na 95 % minimální mzdy. Ministr zatím konkrétní částku nekomentoval.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Když se zvyšuje minimální mzda, tak potom ten další krok by mělo být i zvýšení toto příspěvku, takže o tom určitě potom budeme chtít také jednat.

Josef Šulc, předseda Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených
——————–
Když se dostaneme na 85 % minimální mzdy, tak je to ještě opravdu hodně hrana.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Zároveň by byli rádi za automatickou valorizaci příspěvků v návaznosti právě na minimální mzdu. I v kuchyni, kde pracuje Tomáš Patočka, by to znamenalo větší předvídatelnost.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.