Američan, jemuž amputovali ruce, ovládá své protézy mobilem

Vývoj nových bionických protéz rychle postupuje a umělé ruce již umí fantastické věci. Američtí vědci vyvinuli bionické ruce, které si může pacient sám naprogramovat vlastním mobilem, aniž by musel jako dosud jezdit za programátorem.

Američan Jason Koger, jemuž lékaři před pěti lety po těžké autonehodě amputovali obě ruce, musel neustále jezdit za doktory, když potřeboval upravit úchyty na svých bionických protézách. Nyní už nemusí, protože si vše může zařídit prostřednictvím aplikace na svém mobilním telefonu, uvádí agentura AP.

Moderní protézy ruky, takzvané i-limbs (i-končetiny), vyvinula britská firma Touch Bionics, která podniká v bionice, což je obor, který v technice využívá znalostí fungování živých organismů. Její protézy věrně kopírují svalový pohyb skutečných rukou.

AP informovala, že Koger v těchto dnech předvedl, jak si pomocí stylusu a iPhonu vybral jeden ze 24 vzorů pohybu, jež mu subjektivně nejvíce vyhovují.

„Před pěti lety jsem si sám nemohl navléknout kalhoty,“ řekl 34letý Koger. Dnes chodí na lov a dělá věci, u nichž by si předtím nikdy nedokázal představit, že jich kdy bude znova schopen.

Aplikace moderních technologií ve využívání protéz postupuje mílovými kroky i díky štědré podpoře americké vlády, která podporuje vývoj lepších protéz pro své vojáky, kteří utrpěli zranění s amputacemi za bojů v Iráku a Afghánistánu.

Koger vyzkoušel řadu nejrůznějších protéz. Ty poslední již byly velmi pokročilé. Takzvané myoelektrické protézy, které reagují na elektrické impulsy generované zbývajícími svaly v pažích, mu umožňovaly přesnější pohyby. Každý z nich ale musel konzultovat se specialistou, který mu pomáhal nastavovat funkci protéz, aby mohl udělat tak „obyčejnou“ věc, jako je například podání ruky.

Vždycky ale přicházel na to, že to není „úplně ono“. Řešení přinesla až mobilní aplikace pro jeho iPhone, která mu umožňuje přeprogramovat ruku pouhým použitím stylusu. Médiím pak předvedl, jak umí uchopit pomeranč, baseballový míč a plechovku s limonádou.

„I-končetina“ umožňuje, aby se prsty a palec pohybovaly nezávisleji než doposud a lépe uchopovaly vybrané předměty. A to díky mini-motorům v každém prstu, včetně palce, což předchozí protézy neměly.

Jestliže je nový technologický rozvoj velkou zprávou pro lidi s umělými horními končetinami, k dosažení podobně významných výsledků u nohou je podle odborníků ještě daleko. Zajistit rovnováhu těla a umožnit nezávislou chůzi na umělých končetinách je totiž mnohem komplikovanější.

U protéz horních končetin je ovšem nezanedbatelná i finanční stránka věci – jednoho pacienta vyjde na zhruba sto tisíc dolarů (necelé dva miliony Kč), což zdravotní pojišťovny ani zdaleka nepokryjí.

Koger ale měl štěstí, že protézy dostal od firmy zadarmo výměnou za předvedení a propagaci jejich kvalit.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.