Podivné semafory znevýhodňují postižené řidiče

ilustrační foto: booleansplit / Flickr.com

 Prima – Hlavní zprávy

Matoucí semafory, kde svítí pouze červená, trápí řidiče na několika místech v Praze. Aby auta mohla opustit křižovatky s takovými světelnými znameními, musí si je šoféři sami přepnout. Podle dopravních expertů přitom můžou řidičům nejen pocuchat nervy, ale zároveň je vystavují nebezpečí.

Většina semaforů na silnicích je spravedlivá. Střídavě zastavují a pouští řidiče na křižovatkách tak, aby byla doprava co nejplynulejší. Najde se mezi nimi ale nejedna černá ovce. Vlastně červená. Například tady na Žižkově před Husitskou ulicí skoro pořád červená. Jinou barvu než červenou totiž řidiči na tomto semaforu skoro nikdy neuvidí. Proto, aby mohli jet, se řidič musí odepnout, vystoupit z auta podle instrukcí, které jsou nad semaforem, zmáčknout kouzelné tlačítko, načež se dozvědí, co mají dělat. Čekat. Po chvíli se semafor deaktivuje a řidič má pár sekund na projetí.

anketa
——————–
Kdo to nezná, tak je zmatenej, že jo.

anketa
——————–
Tohleto je zvláštní místo. Nehledě na to, že nikdo ten semafor stejně jako nerespektuje.

Roman Budský, předseda expertní tady Platformy VIZE 0
——————–
Můžeme vzít situaci, že tam bude někdo, kdo má pohybové problémy, čili vozíčkář, nemůže opustit auto. Navíc za tmy se mi asi nebude chtít na takhle opuštěném místě opouštět auťák, že si řeknu, kdoví kdo tady na mě číhá.

Igor Sirota, dopravní expert, mluvčí Ústředního automotoklubu ČR
——————–
Je tam stopka. Jasně, musíte zastavit a dát přednost. Je to jednoduché, platí i tohle pravidlo a žádný další mačkací semafor tam není nutný.

redaktor
——————–
Proč? Možná proto, že semafor stojí u divadla moderního tance s pohybovým centrem. Myslí tu proto asi na pohyb řidičů.

Yvona Kreuzmannová (ředitelka Tance Praha a Poneca Ponce),
——————–
Odtud můžete najet jenom doprava, když zmáčknete tlačítko u tohohle semaforu, což skoro nikdo neví z řidičů, a je to velmi nebezpečné. Už tady bylo pár nepříjemných bouraček.

redaktor
——————–
Podobná vychytávka je i tady na křižovatce u Mánesa. Kouzelné tlačítko, které do křižovatky vpustí auta nebo cyklisty nebo chodce. Kdoví, jediná jistota je, že po jeho zmáčknutí máme čekat.

anketa
——————–
Co jsem tady nejednou potkal, byla kolona aut tady dole, lidi primárně směrem vlastně na jih, tak tady zasekávají, protože neví, co se děje, vidí, že tady stojí kolona aut, nechávají je vjet.

redaktor
——————–
Nakonec ale ani ta červená řidičům na těchto místech nedělá moc starostí.

Jiří Wolf, Technická správa komunikací
——————–
Děje se to v případě, kdy třeba neoprávněně parkují řidiči. A pak by vlastně pořád svítila zelená.

redaktor
——————–
Dálkovým ovladačem na takové semafory je buď deštník se šikovným spolujezdcem anebo třeba takováhle vychytávka, se kterou se na přepínání semaforu stejně nedostanete.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.