V Česku nejspíš budou moci páry stejného pohlaví uzavírat sňatky  

ilustrační foto: Tim Psych Flickr

NOVA – Televizní noviny

I v Česku nejspíš budou moci páry stejného pohlaví uzavírat sňatky. Poslanci včera schválili novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví uzavírat nikoliv manželství, ale partnerství.

A nebudou mít všechna práva jako manželé. Například nebudou moci společně adoptovat děti, ale budou si moci přiosvojit dítě partnera.

moderátorka
——————–
Budou mít například nárok na společné jmění a po ztrátě partnera nebo partnerky také na vdovecký nebo vdovský důchod. Návrh teď míří do Senátu.

Novela občanského zákoníku, známější spíše jako manželství pro všechny, byla jedním z mála návrhů, které v dolní komoře Parlamentu dlouhodobě rozdělovaly nejen opozici a koalici, ale způsoboval pnutí i uvnitř vládních stran. Ukázalo se to i při závěrečném schvalování ve Sněmovně. Manželství pro všechny dlouhodobě podporují například TOP 09 nebo Piráti. Naopak nejkritičtější hlasy se ozývají od lidovců nebo opozičního hnutí SPD.

Matěj Ondřej Havel, poslanec /TOP 09/
——————–
Vnímáme to jako věc, která posouvá Českou republiku mezi západní civilizované země, které už dávno leckteré, už třeba dvacetiletou tradici to někde má, narovnaly práva pro stejnopohlavní páry.

Lucie Šafránková, poslankyně /SPD/
——————–
Manželství pro mě znamená opravdu vztah mezi mužem a ženou, nicméně si myslím, že určitě není problém, pokud se narovnají ostatní práva mimo tedy adopci a osvojování dětí, aby se to jmenovalo partnerství.

Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/
——————–
Co se odehraje ve sněmovně dneska, nikdo neví.

redaktor
——————–
Do poslední chvíle nebylo jasné, jak se k hlasování postaví občanští demokraté a především lidovci. Právě podle zástupců KDU-ČSL je manželství výhradně vztahem mezi mužem a ženou.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Svazek muže a ženy má svoji velmi významnou hodnotu pro stabilitu společnosti, pro stabilitu rodiny, pro stabilitu dobrého prostředí, pro výchovu dětí, pro jejich přivedení na svět.

Šimon Heller, poslanec /KDU-ČSL/
——————–
Rodina je muž, žena a děti. Na základě toho se chováme i v Poslanecké sněmovně, na základě tohoto přesvědčenía budu hlasovat i pro jednotlivé zákony, i pozměňující návrhy, to znamená, sám za sebe říkám, nezvednu ruku a nepodpořím jakoukoliv formu adopcí v rámci stejnopohlavních párů.

Marek Výborný, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
——————–
My jsme, a to musím říct, asi ve shodě s téměř celou Poslaneckou sněmovnou, zdůrazňovali, že ten název partnerství odpovídá charakteru toho svazku. Opusťme ten termín registrované a těmto párům přiznejme ta práva, která jim patří.

redaktor
——————–
Nakonec návrh prošel k nelibosti některých poslanců v osekané formě. Výraz manželství nahradí pojem partnerství a dojde jen k částečnému narovnání práv pro stejnopohlavní páry.

Jiří Navrátil, poslanec /KDU-ČSL/
——————–
Samozřejmě umožníme všem, to znamená společné jmění, všechno ostatní, co mají manželé, ale u dětí pouze umožníme přiosvojení dítěte druhého z partnerů.

Josef Bernard, poslanec, navrhovatel novely občanského zákoníku /STAN/
——————–
Do tohoto zákona se dostalo ustanovení, které administrativně komplikuje společnou adopci u stejnopohlavních párů, on ji ten zákon tak, jak byl přijat, umožňuje, ale u stejnopohlavních párů budeme muset postupovat dvoucestně. To znamená, každý ten jednotlivec z toho páru si bude muset na OSPODu žádat o přiosvojení zvlášť.

Karel Haas, poslanec, člen ústavně-právního výboru PSP ČR /ODS/
——————–
Zklamán rozhodně nejsem, že bych si přál sám za sebe z mého osobního názoru, který nikomu jinému nevnucuju, že bych si přál jiný výsledek, to také nijak neskrývám.

redaktor
——————–
Novelu podpořilo 118 poslanců, z toho jen 52 z vládní koalice. Poté, co novela prošla Poslaneckou sněmovnou, musí ji ještě projednat Senát. Pokud by norma prošla, zanikl by termín registrované partnerství.

V názorech na rovnoprávnost sňatků se nerozchází jen politici, ale i veřejnost. A shoda nepanuje ani ve světě. Podle odborníků ale Česko proti ostatním evropským státům zaostává v řešení podobných témat.

Uzákonění manželství pro všechny si přála i Světlana Kadlecová, která je se svou partnerkou přes 10 let a vychovávají spolu i čtyřletou holčičku.

Světlana Kadlecová, 36 let
——————–
Znamenalo by to pro mě a pro moji rodinu velkou a zásadní změnu. Příklad, partnerka má nárok na to, vědět, co je se mnou, ale už ne s dcerou, protože právně není její zákonný zástupce.

Adéla Horáková, právnička organizace Jsme fér
——————–
Druhý problém, který by to vyřešilo, je problém rozdělování lidí do dvou kategorií. Jenom podle toho, koho mají rádi, což je nerovnoprávné, nedůstojné, ponižující.

Martina Kolačná, redaktorka
——————–
Téma rozděluje i společnost.

redaktorka
——————–
Ve světě je uzákoněna rovnost manželství už v 36 zemích. Nejvíce států přibylo v roce 2015 a 2017. V Evropě rovnoprávnost sňatků platí zatím v 16 zemích. Prvním evropským státem, který zlegalizoval manželství pro všechny, bylo před 23 lety Nizozemsko, tím posledním bylo zhruba před týdnem Řecko.

Thanassis Bouras, místopředseda parlamentu
——————–
Dámy a pánové, kolegové. Celkem hlasovalo 254 zákonodárců. V zásadě pro návrh zákona 176 hlasovalo pro, 76 proti, dva se zdrželi. Proto byl návrh zákona většinou přijat.

Lukáš Jelínek, politolog
——————–
Je docela zajímavé, že Česká republika vlastně zůstává i za takovými tradicionalistickými nebo i katolickými zeměmi, jako je Španělsko nebo Řecko.

redaktorka
——————–
Stejnopohlavním párům jde o možnost společně si osvojit dítě a v případě úmrtí po partnerovi dědit, získat vdovecký nebo vdovský důchod či adoptovat jeho potomka. Martina Kolačná, televize Nova.

Reynolds Koranteng, moderátor
——————–
Tak a teď je s námi ve vysílání první místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová a poslankyně KDU-ČSL Romana Bělohlávková. Dobrý večer, dámy.
Paní místopředsedkyně, jak jste spokojená s tou normou tak, jak jste ji dnes schválili?

Klára Kocmanová, 1. místopředsedkyně strany, členky výboru pro sociální politiku PSP ČR /Piráti/
——————–
Já musím říct, že jsem velmi ráda, že je to podle mě krok správným směrem, byť mě mrzí a za celý poslanecký klub Pirátů, že nedošlo tedy k narovnání těch práv i v rámci uzákonění manželství stejně tak, jako to udělali ve 36 zahraničních zemích. U nás je ta cesta o něco trnitější, ale myslím si, že jsme nakročili správně, že narovnáváme většinu práv a říkáme tím, že stejnopohlavní páry jsou pro nás naprosto stejní lidé jako všichni ostatní.

moderátor
——————–
Stejná otázka i na vás, paní poslankyně, jak jste s tou normou tak, jak dnes prošla Sněmovnou, jak jste s ní spokojena?

Romana Bělohlávková, poslankyně /KDU-ČSL/
——————–
Dobrý večer všem divákům i vám do studia, musím říci, že ten dnešní výsledek chápu jako dobrý kompromis, není to pro mne ideál, ale rozhodně to nechápu jako prohru. Vzhledem k tomu, podle reakcí na sociálních sítích i podle reakcí na chodbách Poslanecké sněmovny nikdo neoslavoval a nikdo neplakal. Všichni byli mírně zklamáni a já si myslím, že když nikdo nemá pocit úplného vítězství, že je to dobrá cesta.

moderátor
——————–
Vy jste říkala, že ta norma není úplně podle vašeho gusta, tak co se vám na ní nelíbí?

Romana Bělohlávková, poslankyně /KDU-ČSL/
——————–
Já tam vidím jedno velké nebezpečí a to je vlastně při osvojení dětí, které otevírá možnost pro získávání dětí stejnopohlavními páry cestou surogátního neboli náhradního mateřství. Nemám vůbec problém s přiosvojením dětí partnera ve stejnopohlavním páru, který je biologickým rodičem, ale opravdu velice vážně se obávám toho, že jsme tímto pootevřeli dveře získávání dětí cestou náhradního mateřství.

moderátor
——————–
Rozumím. Mezi tím, co jste odpovídala, tak paní místopředsedkyně nesouhlasně vrtí hlavou, tak s čím nesouhlasíte na tom, co říkala paní poslankyně?

Klára Kocmanová, 1. místopředsedkyně strany, členky výboru pro sociální politiku PSP ČR /Piráti/
——————–
Děkuju. Já musím uvést na pravou míru, že tento zákon žádným způsobem neřeší náhradní mateřství. To je řešeno separátně, bude dobře, když my to uzákoníme nějakým způsobem, ale žádným způsobem se to nedotýká té změny, kterou jsme dnes přijali. Ostatně náhradní mateřství dnes využívají také heterosexuální páry, a to z většiny, z naprosté většiny. To, co my jsme dnes přijali, a to, že ten zákon umožňuje osvojení dětí ve stejnopohlavních párech, narovnává a umožňuje získat dětem, které dneska v těch rodinách vyrůstají, získat právní jistoty, které dneska nemají, když totiž například v těch rodinách dojde k nějaké tragédii, ať už je to rozchod partnerů, ať už je to nemoc, pobyt v nemocnici nebo, nedejbože, úmrtí, tak v takových situacích tyto děti ani jejich rodiče nemají žádné právní jistoty, že se o ně třeba ten rodič, který je vychovával a který jim není biologický, nějakým způsobem postará.

moderátor
——————–
To je asi vcelku známá skutečnost, nicméně publikováno to bylo tak, že stejnopohlavní páry nebudou moci adoptovat dítě společně a otázka zní: zvlášť každý z těch partnerů bude moci, paní místopředsedkyně, adoptovat jedno konkrétní dítě, nebo ne?

Klára Kocmanová, 1. místopředsedkyně strany, členky výboru pro sociální politiku PSP ČR /Piráti/
——————–
Zvlášť bude moci, ostatně už dnes jednotlivec může adoptovat dítě, nehledě na to, jakou má sexuální orientaci, tak to je v zákoně ukotveno, ale já nesouhlasím s tím, že ani ten návrh, jak byl dneska přijat, by ty adopce neumožnil. On je umožňuje, ale je to v podstatě dvoustupňová cesta, kdy nejprve je tedy potřeba dítě adoptovat a poté si ho partner může osvojit. Je to administrativně náročnější, zároveň to bude nějaká zátěž pro dítě a tím, jak je ten zákon napsaný, to možná vytváří nějaké nejistoty, je to prostě komplikovanější cesta, než jakou jsme navrhovali v původním návrhu, který ale dneska přijat nebyl. Takže já budu ráda, když teď ten zákon putuje do Senátu, se třeba i na tuhle právní nejistotu senátoři zaměří a pokusí se jí opravit.

moderátor
——————–
Paní poslankyně, toto, jestli jsem to pochopil správně, kritizoval… Takže znamená to, že vy jste zásadně pro to, aby stejnopohlavní páry adoptovaly dítě?

Romana Bělohlávková, poslankyně /KDU-ČSL/
——————–
Ne, nejsem. A řekla jsem to dneska opakovaně i v Poslanecké sněmovně, my jsme nechtěli většinově jako lidovci, aby byla otevřená plná možná adopce dětí například z dětských domovů stejnopohlavními páry. To, že už i v současné době se toto může dít a obchází se nebo využívají se skuliny v zákonech, to je realita, ale něco jiného je, pokud musíte podstoupit poněkud komplikovanou proceduru, a něco jiného je, pokud by byla přijata ta úplně původní varianta, to znamená umožnit plné adopce dětí stejnopohlavními páry. A tato varianta naštěstí za mne přijata nebyla.

moderátor
——————–
Dobrá. Rozumím. Dámy, náš čas na rozhovor bohužel vypršel, návrh míří do Senátu, uvidíme, co k tomu řekne Senát. Přeji vám klidný večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.