Terapeutická dílna v Brně

terapeutická dílna

TV Brno

Tyflocentrum Brno nabízí lidem se zrakovým postižením řadu služeb, díky podpoře Jihomoravského kraje mezi ně patří i možnost zapojit se do terapeutické dílny hapateliér HapAteliér – o nás (hapatelier.cz)

Klienti můžou využívat to, že nějakým způsobem procvičují své dovednosti, pracovní dovednosti a návyky a ty jejich potřeby jsou různé o to, že cvičí jemnou motoriku prstů, kterou potřebují, samozřejmě, přestože chtějí naučit pracovat s nějakým materiálem, se hlídnou třeba už proto, že se chtějí nechat připravit na získání vlastně pracovní uplatnění na chráněném trhu práce.

Mezi naučené dovednosti může patřit například přišití knoflíků, háčkování, práce s keramikou či přímo příprava na práci v chráněné dílně, která je také součástí hab ateliéru. Tam mohou být následně klienti rovnou zaměstnáni. Buď už jsou schopni vyrábět výrobky sami, nebo se dokáží podílet na dílčích úkolech, které jsou pro dokončení.

mluvčí 8,
——————–
Třeba kolegyněnka dělá třeba jenom odrlívání výrobků z keramiky, ale takže úplně nevidomá, tak nemůže se keramiku barvit, potom tam kolegyněrát, má zbytky zraku, ta je schopná zase barvit ty krmiky. Takže ten podíl těch pracovníků je samozřejmě na různých fází, na různých částech.

mluvčí 4,
——————–
Pro práci v chráněné dílně musí však mít zájemce určitý talent a dovednosti mezi výrobky, které jsou pak volně k prodeji, patří například hrnečky, keramické dekorace, drátenické výrobky, vůně do skříní, mýdla, čepice a jiné. Tvoří také na zakázku, často pro firmy, které takto chtějí zrakově postiženým pomoci. Zaměstnanci chráněné dílny dostávají mzdu, která je kromě symbolické části z prodeje tvořena dary a dotačními příspěvky.

mluvčí 9,
——————–
Předtím jsem byla klientkou terapeutické dílny apateliér, kde jsem se naučila mnoho dovedností a pak vlastně jsem měla tady zaškolovací Kurz a pak jsem skončila tady.

mluvčí 10,
——————–
Oni by nemuseli pracovat, ale chtějí, protože chtějí být vlastně součástí jako společnosti, takže to mně přijde vlastně jakoby skvělý a navíc jsou neuvěřitelně šikovný, jako že spousta lidí, kteří vidí ty výrobky, tak říkají, že jako nevidící by je rozhodně neudělali a jako vidící možná taky ne.

mluvčí 4,
——————–
Do svých výrobků podle slov mistrové dokáží také dát výjimečnou kreativitu. Ti, co jsou nevidící odjakživa, mají jiné vnímání prostoru a tvarů a odlišný smysl pro estetiku. Za jejich práci může být největší odměnou pouhé vědomí, že jsou i přes své postižení užiteční a že mohou jejich výrobky udělat někomu radost.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.