Změny v zákoníku práce  

ilustrační foto: Photoxpress

ČT 1


Změny pro zaměstnance představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
Jeho resort by chtěl prodloužit zkušební dobu, snadnější návrat z rodičovské nebo brigády pro čtrnáctileté, to je jen část změn, se kterými počítá novela zákoníku práce. Tu by měla projednat vláda příští měsíc. Úpravy, pokud je schválí poslanci, senátoři a prezident, mají platit od ledna.

redaktor ČT
——————–
Tihle pracovníci už zkušební dobu nepotřebují. Firmy si je pořizují i proto, aby nahradili méně kvalifikované pozice. Na jejich výrobě ale pracují skuteční zaměstnanci a ti se nejprve musí osvědčit.

Jiří Čmolík, ředitel pro evropské závody, Dematic
——————–
10 dní pracovník projde teoretickou částí tréninkového centra včetně vyzkoušení si samotné montáže dopravníků, potom je předán do výrobní linky, kde je monitorován pracovníkem, který má tréninkové centrum na starosti. Po třech měsících už by měl být pracovník plně vyškolen.

redaktor ČT
——————–
A to je také zákonem daná zkušební lhůta. Jenže tři měsíce v některých případech podle části firem stačit nemusí.

Jiří Čmolík, ředitel pro evropské závody, Dematic
——————–
Některý charakterový rysy se objeví až později. Nám jde o to, abysme tady vytvářeli tým, který je schopen fungovat.

redaktor ČT
——————–
A právě v tom by jim mohla pomoct dnes představená novela. Počítá mimo jiné i s prodloužením zkušební lhůty ze tří na čtyři měsíce a u vedoucích pozic z šesti na osm.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Pro obě dvě tyto strany, ať zaměstnavatele, nebo zaměstnance, se prostě v tomto ohledu dává ta možnost, že se dohodnou, že ta zkušební doba může být delší.

redaktor ČT
——————–
Naopak na měsíc se má zkrátit výpovědní doba při závažném pochybení zaměstnance. Výpovědní lhůta by taky nově nezačínala až na začátku dalšího měsíce, ale hned od doručení výpovědi. Novela taky zavádí možnost vyplácet mzdu v jiné měně, třeba v eurech.

Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka, Manpower Group
——————–
Ty představené změny rozhodně rozhýbou trh práce. Dlouhodobě říkáme, že je zamrzlý na obou stranách, u zaměstnavatelů, u zaměstnanců.

Vítězslav Komenda, redaktor ČT
——————–
Ve sněmovně už přitom jedna úprava pracovního kodexu leží. Počítá s růstem minimálního výdělku v roce 2029. Má odpovídat 47 procentům průměrné mzdy. Norma ale zároveň ve firmách ruší tzv. zaručené mzdy, tedy nejnižší výdělky podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce. Odbory jsou proti a hrozí protesty.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR
——————–
Zaručené mzdy jsou takovou nejnižší garancí jistoty pro ty zaměstnance. My pořád jenom připomínáme, že ty zaručené mzdy jsou základem, že to není jako plnohodnotná odměna za práci.

redaktor ČT
——————–
Naopak s výpovědí bez udání důvodu, kterou navrhuje Národní ekonomická rada vlády, nepočítá ani jedna z novel.
Tady jsou další data k českému trhu práce. Tuzemská nezaměstnanost je dlouhodobě jednou z nejnižších v Evropské unii, v březnu dosáhla 3,9 %. Práci shánělo víc než 288 000 lidí, volných pracovních míst je přitom asi o 20 000 méně. Na konci loňského roku si lidé vydělali v průměru přes 46 000 Kč měsíčně, meziročně o 6,3 % víc, jenže po odečtení inflace se reálná mzda, která prakticky určuje to, co si za ní lidé mohou koupit, snížila o 1,2 %. Ještě víc vypovídající je medián, tedy střední hodnota mezd. Ta byla v Česku necelých 40 000 měsíčně. Lidí, kteří pracují, tedy ekonomicky aktivních, bylo posledních dat z roku 2022 skoro 5 300 000, pracujících mužů bylo asi o půl milionu víc než žen. Ty ale daleko častěji čerpají mateřskou a rodičovskou dovolenou. V roce 2022 to bylo víc než 350 000 lidí.I tady ministerstvo navrhuje změnu. Při návratu do práce do dvou let dítěte by měl zaměstnavatel garantovat stejnou pracovní pozici, do tří let by zůstala jistota návratu do firmy tak, jak je to v současné době?

redaktorka ČT
——————–
Jedna pracuje v soukromém, druhá ve státním sektoru. Manažerka a administrativní pracovnice. Obě začaly pracovat už v průběhu mateřské dovolené. Alžběta Procházková Šimonková otěhotněla, když byla krátce na pozici výkonné ředitelky jedné pražské firmy. S vedením společnosti se domluvila na tom, že se vrátí, jakmile jí to bude vyhovovat.

Alžběta Procházková Šimonková, finanční ředitelka, Ahrend
——————–
Nebylo to domluvený konkrétně režimově, ale že jako se nebude nahrazovat moje pozice, to bylo domluvený a že pokračuju. Dostala jsem jako fakt velkou svobodu v tom, jak si to celý uřídím sama.

redaktorka ČT
——————–
Nakonec se částečně do práce vrátila už dva týdny po porodu. Ze zasedací místnosti udělaly hernu a přibyly do ní ještě děti její kolegyně.

Alžběta Procházková Šimonková, finanční ředitelka, Ahrend
——————–
Rozhodla jsem se primárně proto, že mi můj šéf, zaměstnavatel, dal výborný podmínky k tomu, aby to šlo. A to si myslím, že je klíčový pro každou mámu, když ví, že má postaráno o dítě, tak může v klidu se věnovat i jiným věcem.

redaktorka ČT
——————–
To Jana Staroňová pracuje jako referentka na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na mateřskou a rodičovskou dovolenou už šla dvakrát a dvakrát u toho začala opět pracovat.

Jana Starikov, referentka, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
——————–
Když měla dcera přibližně rok a půl, tak jsem se vracela vlastně k zaměstnavateli původnímu a u druhého jsem nastoupila na mateřskou a začala jsem pracovat na dohodu, protože jsem potřebovala ještě dodělat nějaké práce v práci a zaškolit nového zaměstnance.

redaktorka ČT
——————–
Důležité pro ni bylo třeba to, že velkou část mohla dělat z domova.

Jana Staroňová, referentka, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
——————–
Když je to dítě malé, tak ho nemůžete nechat samotné. A samozřejmě určitě nějaké vtipné hlášky, že už třeba dopapal nebo skončila pohádka, tak to taky není určitě profesionální, ale někdy se to stává.

redaktorka ČT
——————–
Podle posledních průzkumů ale 3/4 pracujících rodičů během mateřské nebo rodičovské dovolené nepracují u svých zaměstnavatelů. Právě to by mohla novela změnit.

Kateřina Čípová, spoluzakladatelka, Máma job
——————–
Doporučila bych zaměstnavatelům, aby již dříve opravdu se snažili zapracovat ty matky zpátky na tu pracovní pozici, na které pracovaly, protože ono za dva roky se může změnit spoustu věcí.

redaktorka ČT
——————–
Častěji se pak vracejí ti, kteří pracují právě v managementu firem, na administrativních pozicích nebo třeba lékaři. Nejméně pak končí rodičovskou dovolenou dřív pracovníci ve výrobě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.