Zákoník práce se novelizuje  

ilustrační foto: Photoxpress

NOVA – Televizní noviny

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá novelu zákoníku práce. Od příštího roku by se tak měla například prodloužit zkušební doba zaměstnanců ze tří na čtyři měsíce.

V případě vedoucích pozic pak až na osm měsíců. Změní se také podmínky výpovědní doby. Ta nově začne platit už okamžikem výpovědi, nikoliv prvním dnem následujícího měsíce, jak tomu bylo doteď.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky má novela zákoníku práce zefektivnit trh práce a posílit ekonomiku. Delší zkušební doba je podle něj klíčová.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Nejenom ze strany zaměstnavatelů, ale i zaměstnanců je často dneska vyžadován delší čas pro to, aby se opravdu detailně seznámil s tím daným pracovním prostředím. Pro obě dvě tyto strany, ať zaměstnavatele nebo zaměstnance, se prostě v tomto ohledu dává ta možnost, je to možnost, že se dohodnou, že ta zkušební doba může být delší.

redaktorka
——————–
Změní se i podmínky výpovědní doby, která začne nově běžet už v okamžiku výpovědi. Zkrácení výpovědní doby je podle Jurečky důležité nejenom pro zaměstnavatele, ale i pro zaměstnance. Hodit se mu to může prý v momentě, kdy si najde novou práci a bude chtít rychle nastoupit.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Myslím, že mnozí z nás jsme to zažívali mnohokrát, že jsme třeba vybrali nějakého nového kolegu, kolegyni, tak jsme toto řešili, aby ten člověk mohl nastoupit co nejdříve, takže celá řada těch opatření opravdu vlastně jako win-win pro obě dvě strany.

redaktorka
——————–
S návrhy ale nesouhlasí odboráři.

Jiří VAŇÁSEK, místopředseda ČMKOS
——————–
Tří měsíce je dostatečně dlouhá lhůta, aby se vzájemně, jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec, v tom pracovněprávním vztahu poznali. Ta dvouměsíční výpovědní lhůta není tak dlouhá na to, aby musela být zkrácena.

redaktorka
——————–
Novelu zákoníku práce naopak vítají zaměstnavatelé.

Jiří Horecký, prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR
——————–
Jsou to určitě všechno změny, které podporujeme a které ukázal i čas posledních let, že by bylo dobré ten zákoník práce trošku změnit.

redaktorka
——————–
Novela přinese i další změny, třeba u výpovědi kvůli pochybení zaměstnance se výpovědní doba zkrátí ze dvou na jeden měsíc. A mladiství od 14 let budou moci nově vykonávat v době letních prázdnin lehké práce i bez ukončeného základního vzdělání. Platit má od ledna příštího roku.
A ve vysílání je teď s námi odborník na pracovní právo Karel Ryšavý.

Reynolds Koranteng, moderátor
——————–
Dobrý večer, pane magistře. Vezmu to telegraficky. Zkušební doba ze tří na čtyři měsíce, zkrácení výpovědní lhůty. Z vašeho pohledu jedná se o zásadní změny, nebo jsou to spíše kosmetické úpravy, které dramaticky nic nemění?

Karel RYŠAVÝ, odborník na pracovní právo
——————–
Dobrý večer. Za mě se jedná spíše o kosmetické úpravy, ale i kosmetické úpravy mohou mít velký vliv na praxi. Z těch dalších změn to bude například možnost vyplácet mzdu i v jiné než české měně anebo možnost vykonávat práci, stejnou práci po dobu rodičovské dovolené.

Lucie Borhyová, moderátorka
——————–
A stane se tedy díky těmto změnám pracovní trh v Česku výrazně pružnější?

Karel RYŠAVÝ, odborník na pracovní právo
——————–
Změny jsou to určitě k lepšímu, ale výrazně pružnější se nestane.

Reynolds Koranteng, moderátor
——————–
Jsou nějaké změny, které vy byste jako odborník na trh práce uvítal, ale v tom zákoníku nejsou obsaženy? A případně tedy, které to jsou?

Karel RYŠAVÝ, odborník na pracovní právo
——————–
Za mě by to byla například možnost pro zaměstnavatele, aby mohl dát zaměstnanci výpověď bez uvedení důvodu. Na oplátku by musel zase zaměstnanci vyplatit vyšší odstupné. To by byla pro praxi určitě významná změna.

Lucie Borhyová, moderátorka
——————–
A ještě z vašeho pohledu, potřebuje Česko vůbec zákoník práce? Nebylo by, řekněme, obecně výhodnější, kdyby se zaměstnanci a zaměstnavatelé domlouvali sami nebo za účasti odborů?

Karel RYŠAVÝ, odborník na pracovní právo
——————–
Zákoník práce potřebujeme, je to důležitá prospěšná norma, a když budeme dělat takovéto úpravy, tak nám všem bude jenom prospěšnější.

Reynolds Koranteng, moderátor
——————–
Dobrá. Tak pane Ryšavý, my vám děkujeme za odpovědi a přejeme klidný večer. Díky, že jste přišel.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.