Partie: Lochman (STAN), Haas (ODS), Juchelka (ANO), Maříková (SPD)  

CNN Prima News – Partie II

Pojďme si ještě jednou připomenout detaily lidoveckého návrhu na vyšší zdanění bezdětných, po kterém se rozhodoval další koaliční spor. KDU-ČSL chce ve snaze o vyšší porodnost zvýhodnit rodiny s více dětmi, od lidí bez dětí nad 35 let by chtěla naopak vyšší odvody. Koaliční partneři to odmítají.

Porodnost v Česku klesá, loni se dokonce narodilo nejméně dětí za posledních 30 let. Lidovci proto chtějí zvýšit daňovou slevu na děti, u té by mělo platit, že početnější rodiny budou mít slevu vyšší, navrhují přitom tři varianty. U nejštědřejší by rodina o 3 a více dětech mohla ročně ušetřit přes 14 000 Kč. Celkově by pak opatření mělo státní kasu každý rok vyjít na 4–8 miliard v závislosti na zvolené variantě.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
My toto nemůžeme brát zrovna v tomto případě úplně jenom jako položku v rozpočtu, ale jako opravdu důležitou investici.

redaktor
——————–
Lidová strana chce návrh brzy projednat na vládě, už teď je ale jasné, že podporu bude hledat těžko.

redaktor /citace: Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
„Nevěřím, že výše daňových slev nějak zásadně ovlivňuje porodnost. Žádné přesvědčivé statistiky v tomto ohledu neexistují, nejen v Česku, ale ani v Evropě. Pokud jde o rodinnou politiku, už máme řadu nástrojů.“

redaktor
——————–
V souvislosti s nastartováním porodnosti ale KDU-ČSL navrhuje i zvýšit sociální odvody lidem, kteří žádné děti nemají.

Benjamin ČINČILA, vedoucí oddělení strategických činností MPSV /KDU-ČSL/
——————–
Bezdětní starší 35 let, tam je 2% navýšení sazby sociálního pojištění, 2% body, ne 2 %, ale 2% body.

redaktor
——————–
I tady ale lidovci evidentně narazí, a to nejen v koalici.

Jana MALÁČOVÁ, poradkyně ČMKOS, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
——————–
To, že jako zplodím děti, neznamená, že se podílím na jejich výchově. A to by mě strašně zajímalo, jak by to KDU-ČSL pak v tom důchodovém systému chtěla, chtěla ošetřit.

Mojmír HAMPL, předseda Národní rozpočtové rady
——————–
Kdybychom všichni skočili do postelí, začali ve velkém dělat děti, což je jako velmi nepravděpodobné v této zemi, protože to je kulturní záležitost, tak ani tak ten problém, který dneska máme demografický, už nemůžeme vyřešit. Ten balon je 30 let za hrany.

redaktorka /citace: Danuše NERUDOVÁ, kandidátka do Evropského parlamentu /nestr. za STAN/
——————–
„Nesouhlasím s vyššími odvody pro bezdětné. Mít či nemít děti je svobodné rozhodnutí každého. Není povinností mít děti.“

redaktor
——————–
Lidovci by vše rádi prosadili ještě letos, aby se změny v daních propsaly už při podávání daňových přiznání v příštím roce. Šimon Pilek, CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tolik krátké shrnutí, dovolte, abych přivítala hosty velké politické diskuze. Pan Ondřej Lochman, místopředseda poslaneckého klubu hnutí STAN. Dobrý den.
Pan Karel Haas, poslanec za ODS. Dobrý den.
Pan Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý den.
A v neposlední řadě paní Karla Maříková, poslankyně SPD. Dobrý den.

Navážeme na to téma, se kterým přišli do veřejného prostoru poslanci a politici KDU-ČSL, protože tady žádný zástupce lidové strany není, pojďme ho nechat obhájit, Michaela Kohajdu, místopředsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL, mluvila jsem s ním v pátek večer.

Michael KOHAJDA, místopředseda poslaneckého klubu, člen sněmovního rozpočtového výboru /KDU-ČSL/
——————–
Musíme podpořit děti, abysme měli co nejvíce budoucích plátců do systému. A ten, kdo se svobodně rozhodne, že děti nechce mít, popřípadě bohužel je nemůže mít, tak ten stejně tak bude čerpat stejný důchod jako ti ostatní, to znamená, my musíme nějakým způsobem vyrovnat to, že se rodiče o děti starají, že je mají, že do nich investují, a jsou to velké peníze. Průměrně je spočítáno, že to může být, až 4 000 000 Kč stojí jedno dítě od plenek až do jeho dospělosti vychovat. Takže to je ten důvod, proč navrhujeme tuto úpravu.

moderátorka
——————–
Ještě v pátek odpoledne večer podrážděně reagovali Piráti, ale i hnutí STAN. Vy jste si k tomu udělali grafiku na sociální sítě rozhodné ne. Je možné, že by vás kolegové z KDU-ČSL ve vládě přesvědčili, pane Lochmane?

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Nemyslím si to, že by nás přesvědčili. Já opravdu nevidím důvod pro to, abysme vlastně diskriminovali někoho, kdo nemůže mít děti nebo nemá děti z nějakých důvodů a vlastně ho daňově znevýhodnili. Naopak si myslím, že to má být opačně, že máme hledat ty daňové výhody pro rodiny, které dneska v tom systému jsou, opravdu nevidím žádný důvod pro to, kdybysme se podívali na tu politiku rodinou, tak nyní Česká republika je vysoko v tom průměru v rámci Evropské unie, na jednu ženu je to 1,83 dítěte, což stále není dostatek pro důchodový systém například, ale jsme opravdu mezi těmi státy, kde ta porodnost je vyšší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jak moc vás to překvapilo, když jste si to v pátek stejně jako my dočetli, protože vaši kolegové z KDU-ČSL to prezentovali ve čtvrtek na konferenci o rodinné politice ve Zlíně.

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
Tak každá strana, každé uskupení má svoje právo na to prezentovat svoje ideje, svoje nápady, ať je prezentují a potom je můžeme diskutovat dále v parlamentu, pro mě je to legitimní z jejich pohledu. Pro nás, my jsme to předtím neslyšeli, nebo já aspoň osobně, vnímal jsem to jako novinku a asi to je všechno, co k tomu můžu říct.

moderátorka
——————–
Děkuju. Pane Haasi, vyšší zdanění bezdětných lidí. Jak moc to přesvědčilo a překvapilo vás v ODS, je to váš koaliční partner z koalice SPOLU, nejenom ve vládě?

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Rozumím. Já myslím, že překvapení bylo na všech, ve všech koaličních stranách stejné, to znamená, že předem to nějak avizováno nebylo, nicméně považuju to za legitimní vnášet a nepochybně každá ze stran i v tom roce a půl, tří voleb, tak každá ze stran bude nějak asertivně vnášet svá témata, to asi je v demokracii legitimní. Co se týká postoje ODS, tak já odhaduju s velkou mírou pravděpodobnosti, že tento návrh kolegů lidovců podporu nezíská, podporu nezíská. Za prvé diskriminovat, daňově diskriminovat lidi, kteří svobodně buď nechtějí mít děti, anebo si řekněme na rovinu diskriminovat lidi, kteří nemohou mít ze zdravotních důvodů děti, tak nám připadá úplně špatná cesta. A druhá možná věc, u nás máme ty debaty, my reagujeme opravdu na relativně čerstvý, opravdu z toho čtvrtka, pátka, tak máme i pochybnosti o souladu s ústavním pořádkem za takto zásadní daňová diskriminace, i daňová legislativa je pořád legislativou, byť třeba prošla těmi testy proporcionality, který musí projít každé daňové opatření. A třetí možná věc, investovali jsme všichni v koalici poměrně dost práce do přijetí konsolidačního balíčku, do seškrtání zhruba 20 daňových výjimek, myslím, že jich bylo 22 nakonec, a toto by bylo úplně cesta proti konsolidačnímu balíčku, že bychom další nesystémový projekt, další výjimku do českého daňového systému vnášeli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pracujete v ústavněprávním výboru, rozumím tomu tak, že ten návrh by mohl být v rozporu s ústavou?

Karel HAAS, /ODS/
——————–
Reagujeme opravdu na návrh padlý na politické konferenci. Já jsem neviděl jeho detaily, jenom tady avizuju, že tak razantní, myslím, že tam bylo buď 2% bonifikace, nebo až 2% bonifikace závislá na počtu dětí v rodině, anebo 2% penalizace…

moderátorka
——————–
2%, přesně tak.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
…pro páry bezdětné. Tak já jenom avizuju, aniž bych znal jakékoliv legislativní nebo technické parametry, že si myslím, že by tam otázka ústavnosti nebo neústavnosti, zejména z pohledu proporcionality, kterou musíte měřit každé daňové opatření, takže by tam ta pochybnost mohla být.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju za vysvětlení. Pane Juchelko, stínový ministr práce za hnutí ANO, eventuální podpora je buď jedné toho návrhu, daňová penalizace bezdětných, nebo naopak daňové zvýhodnění rodin s dětmi?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Ne, tady to, tudy to prostě nevede, tato cesta. Takže za prvé, teď už konečně víme, kde chce vzít vládní koalice, respektive ministerstvo práce a sociálních věcí, pan ministr Jurečka, příjmy do daňového, nebo respektive do toho průběžného systému, je to na bezdětných. Ta inspirace historicky byla už za minulého režimu, kdy vlastně byli takhle trestáni ti nad 25 let. V tuto chvíli ten návrh, když se podíváme, a ten detailní tady nemáme, tak tam je nad 35 let, to vůbec nevím, jak oni k tomu došli, proč zrovna…

moderátorka
——————–
Jsou to 2% body v sazbě.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Proč je tam ta hranice 35 let, my v tuto chvíli už vidíme, že dnes prostě platí odečitatelnou položku ten člověk sám za sebe. A samozřejmě, že jsou tady daňově zvýhodněny děti, právě naopak, tam byly ty dva návrhy, kromě tady této perzekuce a diskriminace bezdětných, tak tam bylo i navýšit tu slevu na dani u dětí o 200 Kč. Takže já se domnívám, že jedna je rozpočtová věc, druhá je samozřejmě věc, bych řekl, zákonná, diskriminační, takže v tuto chvíli to mou podporu nemá, já jsem taky na to koukal, protože vždycky se říkalo, že se na ty jednání s tou opozicí, a já jsem psal v pátek panu ministru Jurečkovi dopis oficiální, chodí s tím, že tam je úplně jakoby jasně ložené, že pětikoalice souhlasí s každým tím návrhem, který tam je. V tuto chvíli vidíme, že už opravdu si tady každý hraje na svém vlastním písečku a že vlastně ta vládní koalice i z hlediska té důchodové reformy, protože to k tomu patří, tady toto opatření je součástí…

moderátorka
——————–
A já na to navážu hned po tady tomto návrhu.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Takže prostě a jednoduše sjednocená není a že v tuto chvíli vidíme opět jenom řezání na té výdajové stránce. A když se máme bavit o příjmech, tak navrhujeme tady tyto nelogické věci a nelogické, nelogické parametry, takže za mě, za mě určitě ne.

moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát. Paní Maříková, SPD v těch návrzích, které se týkají změny v důchodech, vždy vyzdvihuje prorodinnou politiku. Mohlo by toto získat vaši podporu?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
V žádném případě toto nepodpoříme a nebudeme o tom ani diskutovat, protože nevidíme, že toto by měl být nějaký motivační prvek, že budeme lidi trestat za to, byť se rozhodnou, že nebudou mít děti, anebo je nemohou mít a těch lidí je čím dál více ze zdravotního hlediska, kteří nemohou mít děti. A myslím si, že naopak by to mělo být formou nějaké motivace, ať jsou nějaké samozřejmě třeba úlevy, ale ne, že budeme trestat lidi, kteří se rozhodnou nebo nemůžou mít děti. Myslím si, že tudy cesta nevede a není to systémové řešení té důchodové reformy. Myslím si, že pan ministr Jurečka šlápl opravdu vedle, rozdělil lidi na dvě skupiny, na ty, co děti mají, a na ty, co děti nemají, to je, myslím si, velmi špatná cesta.
moderátorka
——————–
Zatím je to návrh KDU-ČSL, nikoliv ministerstva práce a pana ministra Jurečky, jenom pro upřesnění.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Ale pan ministr Jurečka je ministr za KDU-ČSL, chápu, že KDU-ČSL se potácí na hranici života a smrti na vstupu do sněmovny, takže hledá všemožné řešení, aby si zvýšili nějaký ten svůj výsledek volební, ale myslím si, že toto je opravdu špatná volba.

moderátorka
——————–
Děkuju. Pane Lochmane, pojďte reagovat.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Jednu technickou. Z toho, co vím, tak tento návrh nebyl nikdy projednáván v rámci diskuzí o důchodové reformě, tedy považuji to za zcela mimo důchodovou reformu, považuji to za jeden návrh kolegů z koalice, ale není to opravdu věc nijak projednaná a nebyla nikdy diskutovaná jako důchodová reforma, jako součást důchodové reformy, takže to je jenom reakce na vás oba. Opravdu to tak není, považujme to za jeden sólo kapr, který vyšel od lidovců a vidíte, že všichni tady říkáme, že to není cesta.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Mně se velmi strašně jakoby líbí, vždycky, když se jedná o něco, s čím nesouhlasím, tak je to vždycky jako KDU-ČSL, ODS nebo TOP 09 a nikdy to není ta koalice SPOLU, jo, vždycky to je prostě takový ten podvůdek na těch voličích, který tady vnímáme úplně od začátku tohoto volebního období, nicméně my jsme šli před několika samozřejmě měsíci cestou naopak motivační, to znamená výchovné, takže tady v tuto chvíli já mám pocit, že to jde do kontrapunktu, že do budoucna by se asi výchovné snižovalo, až by se úplně ztratilo a naopak, že by se tedy perzekuovali prostě bezdětní.

, moderátorka
——————–
Hned jsem u vás, pane poslanče. Paní Maříková?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Chápu, že pan ministr Jurečka to s vámi třeba neprojednal, ale v současné době se řeší důchodová reforma a on je ministrem práce a sociálních věcí za KDU-ČSL a pokud něco takového samozřejmě zveřejní v tuto dobu, tak je na místě se obávat, že samozřejmě takový návrh by chtěl do té důchodové reformy zapracovat.

moderátorka
——————–
Pane Haasi, jak je správné, že se takto překvapujete u takto důležité citlivé věci, protože komunikačně, politicky to teď nevypadá dobře.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Já nejprve, úplně podobná reakce jako kolega Lochman, ke kolegům na protější straně stolu, návrh KDU-ČSL, nějaký asertivní, individuální politický návrh KDU-ČSL není součástí návrhu důchodové reformy z pera MPSV. Aleš Juchelka, kolega Aleš Juchelka je členem nebo byl členem vyjednávacího týmu, k tomu se také dostaneme, byl člen vyjednávacího týmu hnutí ANO, návrh důchodové reformy z pera MPSV, teď se nebavíme o těch parametrech, k tomu se možná dostaneme, velmi dobře zná a ví, že tady vypustili s kolegyní nepravdu v tom, že by nápad lidovců byl součástí návrhu důchodové reformy. Není to tak.

moderátorka
——————–
A k mé otázce, k tomu, promiňte, o tom, jak se překvapujete v koalici SPOLU i ve vládní koalici.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Já překvapení obecně nemám radost, nicméně, prosím vás, já jako jsem asi pověstný svým klidem i za ty 2,5 roku v politice, tak já to řeknu tak, že rozumím tomu, čeká nás rok a půl tří významných voleb. To, že i v rámci pětikoalice, a žijeme v demokracii, každá ze stran bude nějakým asertivním legitimním způsobem hrát svoji politickou agendu, no, to tak je, tak to bylo, tak to bude. To, že by to mělo probíhat nějakým korektním způsobem, asi bysme podepsali všichni, takže já bych zase nebyl úplně kritický k tomu, že politické strany v politické demokratické zemi nějakým způsobem nastolují svoji…

moderátorka
——————–
A já slibují, že se k jednomu takovému individuálnímu návrhu od hnutí STAN, a to je bankovní sektorová daň, dostaneme ještě dneska. Paní Maříková, pojďte ještě reagovat.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Já myslím, že je zcela legitimní, že se obáváme v tuto chvíli, když se představuje důchodová reforma a jedná se o ní. A ministr Jurečka, neboli KDU-ČSL, přijde s takovým návrhem, že samozřejmě by to, a já neříkám, že to s vámi prodiskutoval, i pro vás je to překvapení, ale samozřejmě je tu nějaké riziko, že to budou chtít prosadit. Předpokládám, že když toto zveřejnili, že taky si za tím svým návrhem budou stát a budou dělat maximum, aby ho nějakým způsobem zapracovali, protože oni to evidentně dělají pro to, aby našli nějakou voličskou skupinu a zvýšily se jim ty preference.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pan Benjamin Činčela, chceme s tím jít na koaliční jednání, vykopáváme ten míč, slova pana Činčely ze čtvrteční konference. A slova pana Kohajdy z pátečního rozhovoru, z jehož fragment jsme viděli, říká, že na to jednání s tím určitě půjdou. Pojďme to posunout, ale pojďme k tomu, čemu někteří říkají důchodová reforma, někteří parametrické změny, jsou to změny v systému důchodů, zákon už bude projednávat vláda. Konflikt mezi vládou a opozicí začal už před rokem, kdy vláda ponížila valorizace, a vyústil pak tento týden. Strany se přou o to, kdo co řekl a neřekl na jednání o důchodech na Hradě, ta jednání měl snahu moderovat prezident Petr Pavel. Hrad tento týden zveřejnil zápis ze schůzky, vyplývá z ní, že špičky ANO nezpochybňovaly nutnost zvýšení věku odchodu do důchodu. Politici ANO ale tvrdí, že Hrad připomínky do materiálů nezapracoval. Ve čtvrtek pak stínová vláda oznámila, stínová vláda ANO, že s vládou Petra Fialy už nebude spolupracovat v sociálních a hospodářských reformách. Pane Juchelko, já položím tu otázku vám všem, nebylo to celé nedůstojné, není to celé nedůstojné pro vás jako ústavní činitele, pro Hrad, i pro pana prezidenta, i pro to téma jako takové?

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Tak my jsme se samozřejmě velmi důstojně omluvili obšírným dopisem, kde jsme vysvětlili naše pohnutky k tomu, abychom už nadále nejednali s vládou, s vládou, ne s panem prezidentem, tam jsme samozřejmě měli poslední větu v tom dopise, že chceme individuálně klidně vysvětlit ty naše argumenty osobně panu prezidentovi, nemá to cenu tady z tohoto důvodu, že vlastně my pořád slýcháme od vládních představitelů, ať už je to na kongresu ODS, ať už to bylo tady u vás na CNN Prima News v pořadu Co na to premiér, že prostě a jednoduše si to prosadí tak, jak oni budou chtít bez toho, abychom o tom diskutovali, nebo cokoliv navrhovali a v tom kontextu všech těch parametrických změn od první vlny, které skončily u Ústavního soudu, druhé vlny, to znamená sešněrování předčasných důchodů, které teď bude projednávat Ústavní soud, tak vidíme, že my neustále přicházíme s nějakými protinávrhy, například u pozměňovacích návrhů, u první a druhé vlny, a nebylo vůbec nic akceptováno. Takže v tuto chvíli, pokud se týká náročných profesí, které 30. dubna půjdou na vládu, tam máme samozřejmě celou řadu dalších výtek, ale pořád říkáme jednu a tu samou věc, v tom důchodovém systému chybí příjmy, pořád se jenom škrtá na výdajové stránce, to znamená, že pokud budou tady pánové u moci za 20 let, tak se za sebou otočí a řeknou zase opět všem, demografická křivka nám nevychází, budeme muset opět seškrtávat na straně výdajů u důchodů, to znamená, že opět více lidí a seniorů automaticky, protože takhle to v rámci solidarity máme, doufám, že ten narativ měnit nebudeme, budou padat senioři do sociálního dávkového systému, tím pádem se nám bude prodlužovat nebo prodražovat ten systém sociální jako takový, takže ta cesta jako já nevidím jinou, než skutečně v tuto chvíli se opět vyjadřovat na půdě Poslanecké sněmovny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Na to se chci zeptat, jestli už další jednání nebudete absolvovat a necháte si to prostě do sněmovny a ta jednání na úrovni před tou sněmovnou na té úrovni, ať už to byl Hrad, nebo jakákoliv jiná autorita, ta už zkrachovala a už je nepovedete.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Tam došlo opravdu k dezinterpretaci toho navyšování věku odchodu do důchodu. Je to úplně jednoduché. Já nerozumím tomu, že se kolem toho tady 3 týdny v médiích motáme.

moderátorka
——————–
Poslední týden velmi intenzivně…

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Na tiskové konferenci zaznělo, my jsme to na té tiskové konferenci velmi diplomaticky popřeli, poté jsme to velmi tvrdě popřeli za pár hodin v různých médiích, já tady konkrétně na CNN Prima News jsem to popřel, hned po té schůzce jsem byl tady hostem u pana prezidenta, na druhý den vyšly další články a ten zápis, který byl až pátý den po té schůzce s panem prezidentem, tak jsme na něho obratem za 6 hodin reagovali tím, že by, že jsme poprosili Hrad, aby tam byla změna toho zápisu, není odsouhlasen všemi autoritami a je dle mého názoru dětinské a podpásovka od Hradu, že zveřejní interní zápis, který byl řečen, že interní je, bez toho, aby se řeklo to B, to znamená, že Karel Havlíček napsal tu žádost na Hrad, aby ten zápis byl takto upraven. My máme pouze tady tuto jednostrannou verzi, verzi z Hradu. A ještě s tím v souvislosti, že se potom na sociálních sítích objeví fotografie s prázdnými židlemi, když se předtím velmi seriózně prostě omluvíme z toho jednání a vysvětlíme své argumenty, tak já si myslím, že to je prostě…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Na druhou stranu nebylo neseriózní a možná dětinské na ten Hrad nejít, přece jenom je to, je to prezident, je to prezidentský úřad už z toho titulu.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Ano, my zase o tom bavili samozřejmě velmi na předsednictvu hnutí ANO, i na předsednictvu klubu, nakonec jsme se prostě takto rozhodli, byli jsme vždycky u pana prezidenta, když nás pozval, ať už to bylo u té první vlny, kdy on váhal s podpisem u řádných a mimořádných valorizací, byli jsme mu vysvětlit naše argumenty u té druhé vlny sešněrování předčasných důchodů, kde taktéž váhal s podpisem a nakonec ale vždycky prostě ty zákony podepsal, bohužel tady vidíme, že skutečně dle mého názoru je to provládní prezident, který vždycky bude stát tady za rozhodnutím této vlády, ať to má jakýkoliv dopad na seniory.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju, dostanete všichni prostor, začnu u vás, pane Lochmane, proč to muselo skončit takto dohadováním se, kdo co řekl, neřekl, co bylo slyšet na tiskovce, nebylo, zveřejňují se tady zápisy, opravdu 3 týdny se o tom bavíme, tady o tom, jak proběhla schůzka a tiskovka.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Bohužel, já teda hlavně doufám, že je tady dobrá akustika, abysme se dobře slyšeli, protože ty různé případy, jak kolegové…

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Hahaha.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Pane kolego, ty různé příběhy, jak kolegové z ANO vysvětlují, že to vlastně není pravda, jsou opravdu smutné. Máme tady několik částí, o kterých pan Juchelka mluvil. Já myslím, že první je ta, první je ta věc, že ta tragikomická, ten tragikomický příběh, který tady vlastně jako máme, že někdo souhlasil s něčím a pak nesouhlasil. Kdybysme se podívali do historie, tak paní Schillerová mnohokrát říkala, když se podíváme do vlády, ve které jste byli s ČSSD, tak říkala, že chce zvýšení věku odchodu do důchodu, říkala to veřejně, nakonec, najednou to otočila, dneska to říká jinak, na Hradě evidentně kolegové něco řekli, ti přítomní, kteří tam jsou, říkají, že potvrdili tuto možnost. Když se na ten systém podíváme, a bavíme se, prosím, o důchodové změně, která je dneska, ne pro důchodce, kteří dneska jsou důchodci, ale je to především pro ty, kterým je dneska 20, 30, 40, aby na ty důchody jednou měli. No, tak co se stalo? Já tady mám celý přehled těch jednotlivých dní, 28. března proběhla schůzka a potom tady vidíme, že až do, i dokonce paní Schillerová 1. dubna v pořadu na Blesku.cz říká, že to potvrzuje, to tady mám, to je dohledatelné, veřejné. A 2. se Andrej Babiš vrací z dovolené a všechno je jinak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Nemám ten přepis z toho pořadu, byl trošičku komplikovanější než tak, jak čtete a čtete, z té sjetiny myslím, že to byl Reflex. Pane Lochmane, pojďme si říct,…

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Opravdu matete diváky schválně, to není férové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Počkejte, pane Juchelko, mě zajímá, proč to muselo skončit celé, tak to nebylo nešťastné vyjádření i pana premiéra, který říká, stejně si to prosadíme, pak na to reagovala opozice také podrážděně, že už ta jednání vést nechce.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Tak se pojďme podívat na to opačně, my prostě potřebujeme vytvořit důchodovou reformu pro tento stát a je jedno, kdo potom povládne a v jakém politickém triku, ale my potřebujeme u toho stolu mít všechny, abysme se shodli na tom minimu, protože je to důchodová reforma, všichni se shodneme na tom, že tam není dostatek peněz a že dneska je to tak, že na jednoho seniora, který pobírá penzi, vydělává téměř 3 lidé. A v těch predikcích, které máme, tak to bude až 1,5 člověka. V tu chvíli je každému jasné, že prostě na ty lidi nemá, kdo vydělá. Můžete to řešit prorodinnou politikou, to tu často slyšíme, ale já už jsem zde zmínil, že Česká republika patří mezi ty státy v rámci Evropské unie, kde se rodí nejvíce dětí. A pokud by se nám to podařilo mít ještě více dětí, což by mimochodem znamenalo zhruba 3 děti na jednu ženu, aby…

moderátorka
——————–
Což je v naší kultuře vlastně nemožné toho dosáhnout.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
…což v naší kultuře já nepovažuju za reálné. Já osobně jsem otec 3 synů, jsem velmi rád, že mám 3 syny a přál bych, aby každý z nás měl tu možnost mít 3 děti, ono to vždycky taky není jednoduché, mimochodem, když jsme se bavili o tom prvním tématu, u mě to v 35 vypadalo, že žádné děti mít nebudu, nakonec jsem otec třech synů a nevím, proč by mě naopak měl někdo diskriminovat, ale zpátky k té reformě, takže my potřebujeme hnutí ANO, aby tady s námi bylo a mluvilo o té reformě, jak má vypadat. Já jsem si symbolicky možná vzal jeden předmět, dneska, když jsme u toho tématu, jsem říkal, jestli to mám dělat, nebo ne, ale mně to přijde, mám tady rodinný cibulák a všichni známe příběh o té jitrnici, kterou svět neviděl. Já mám pocit, že, pane kolego Juchelko, když se podíváme tady na tu jitrnici, co svět neviděl, tak je to důchodová reforma hnutí ANO, vy jste to měli v jednom programovém prohlášení vaší vlády, v druhém programovém prohlášení vaší vlády a neproběhlo to. A nyní jste opozicí a ani o tom nechcete jednat. A ta je jitrnice, ta vaše důchodová reforma tu prostě není. A je to hrozně důležitá věc pro nás, pro všechny, pro naše děti, pro lidi, kterým je dneska 30, 40, takže se pojďme o tom bavit a choďte k tomu panu prezidentovi, protože kdo jiný nás může, nás politiky, ty, kteří…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Počkejte, pane Lochmane, já dám prostor pane Juchelkovi, a vy si ještě myslíte, že po tom všem, co se odehrálo, co jsme tady za 3 týdny kolem té schůzky a toho jednání zažili, že ještě s hnutím ANO budete nějaká jednání vést. Oni říkají, že nechtějí.

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
Já říkám, že o každé věci, a těch šarvátek jsme zažili mnoho v té politice, o každé věci, když se jedná o budoucnost této republiky, tak musíme přejít přes ty osobní animozity, přes ty osobní, přes ty osobní, řekl bych, malé bitky nebo takové malé diskuze, které tady probíhají. A zase se po týdnu vrátili ke společnému stolu a říci, jak to tedy uděláme? Jak hnutí ANO, konečně, když náhodou my něco vytvoříme a proběhne to, bude tady důchodová reforma, tak až přijde hnutí ANO, zruší ji, k čemu ji potom děláme?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Nechám reagovat pana Juchelku, pane Haasi, paní Maříková, dám vám prostor, pozor tady na rodinný porcelánový servis, ať se s ním nic nestane. Pane Juchelko, vy slibujete, že to upravíte, někdy říkáte, že to zrušíte, někdy, že to změníte. Co se stane?

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Bude revize určitě celého toho důchodového systému, těch parametrů.

moderátorka
——————–
Co se týče věku odchodu do důchodu, tam určitě podle vás, pokud budete mít vládní odpovědnost, predikujeme dopředu.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Přes zvyšování věku odchodu do důchodu a přes snižování tempa růstu u důchodu. Vy žádnou vizi s důchody nemáte, vy pouze jste se k tomu dostali k důchodové reformě jako takové, o které takhle vyprávíte, leknutím z toho, že se vám zvýšily díky inflaci samozřejmě výdaje na řádné a mimořádné valorizace a ty jste začali osekávat a začali jste to lživě nazývat, že to je tzv. důchodová reforma. A bylo to pouze osekávání výdajů u důchodců, a s tím jste pokračovali dál, a to u sešněrování předčasných důchodů. A teď budete znovu sešněrovávat tzv. náročné profese. To znamená, že vy nemáte vůbec žádný jiný recept jenom snižovat současným seniorům jejich důchodové výplaty, takže mně řekněte, kde budou příjmy, protože když tady říkáte, že se nerodí děti a že to bude čím dál tím těžší v tom důchodovém systému, tak můžete udělat jednu jedinou věc, a to snižovat důchodcům jejich důchody, ti poté budou padat do sociálního systému, například v tuto chvíli máme už o 100 000 více a o 8 miliard více výplaty na příspěvku na bydlení, drtivá většina seniorů je právě tady v tomto systému, dnes vyšlo najevo, že 3/4 seniorek není schopno pokrýt z důchodů své vlastní náklady díky konsolidačnímu balíčku.

moderátorka
——————–
Za chvíli, děkuju, děkuju, děkuju.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Takže mě zajímá, kde máte ty příjmy.

moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Ty příjmy, když se nám nebudou rodit děti, kde?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát, ať z toho tady neuděláme duel pan Juchelka a pan Lochman. Pane Haasi, je to častá výtka opozice, slyšíme to ale i od sociální demokracie, že by se měly zaměřit vláda také na příjmovou stránku, protože ten návrh štěpí společnost, rozděluje společnost a velmi znejisťuje občany.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Váš dotaz, paní redaktorko, směřoval k tomu postupu jednání od 28. 3. Tak já, s dovolením, čtyři nebo tři nebo čtyři velmi stručné body, já na rozdíl…

moderátorka
——————–
Já bych se na to doptala, ale chtěla jsem, aby to bylo trošičku pro diváky srozumitelné.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Já se nebudu vracet k žádným mailům, k tomu, kdo co řekl, k bizarnostem /nesrozumitelné/ a s akustikou. Pro mě ten průběh jednání od 28. 3. vysílá do české společnosti, do české politiky zhruba tři nebo čtyři celkem jednoznačné vzkazy, a pozor, žádný z nich nemíním nijak neuctivě. Za prvé, ten příběh ukazuje, kdo skutečně řídí hnutí ANO, a to není jako nic neuctivého, kdo ho skutečně řídí a ukazuje, jak náročné je pro jakékoliv partnery v politice je jakoby jednat s hnutím ANO tak, aby u toho jednání seděl opravdu člověk, který je odpovědný za ten výsledek, to je první poznámka. Druhá poznámka, nikdy bych nepodezíral kolegy z hnutí ANO z nedostatku inteligence, jak Aleš Juchelka, tak Alena Schillerová, tak Karel Havlíček, tak Andrej Babiš. Všichni velmi dobře vědí, že český důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný. Podívejte se, prosím vás, a všichni ta data máme, podívejte se na čerstvá prezentovaná data Českého statistického úřadu, velká demografická studie ze začátku tohoto roku po 5 letech. Vědí to. Za třetí, já politicky rozumím tomu, že to nemohou říkat nahlas, protože jejich dominantní voličské spektrum je hodně v kategorii seniorů, tak to nemohou říkat nahlas a politicky musí hrát odpor proti jakýmkoliv změnám v důchodovém systému. A za čtvrté, z těch vstupů a z těch domácích úkolů, kteří si účastníci odnesli ze schůzky, tak to je snad objektivní konstatování faktu, že hnutí ANO skutečně, já asi bych nešel do té expresivní jitrnice, nepředložilo vůbec nic. A dokonce zeptáte-li se kteréhokoliv z ekonomů mimo tuto místnost, tak některé ty nástiny, to byly opravdu nástiny inspirované třeba švédský modelem, tak prosím vás, kombinovaly věci úplně neslučitelné. Švédský model povinně spořící, který je ale založen na akciové diverzifikaci, která se se stoupajícím věkem jako přeměňuje do nějakých bezpečnějších dluhopisových modelů, směšovat s infrastrukturou této země, je úplně jako ekonomický nesmysl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jestli dovolíte, já tu celou debatu posunu do budoucnosti, co bude dál. Vy něco schválíte, máte na to sílu v Poslanecké sněmovně, máte na to podporu Poslanecké sněmovny, opravdu ale lidé nebudou vědět, kdy půjdou do důchodu, protože hnutí ANO říká, my to celé změníme, zrevidujeme, zrušíme.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Je mi to líto, já tady zcela vážně potvrzuju, zcela vážně potvrzuju, že koalice, a teď věřím, že kolegové nejsou ješitní, oni vysílají silná politická sdělení, jestli důvodem k zablokování jednání jsou silná politická sdělení z obou stran spektra, tak mně to připadá opravdu malicherné. To, že jsme byli připraveni jednat o opravdu parametrických úpravách v jednotlivých komponentech připravené důchodové reformy, tvrzení, že to není připraveno, je také nepravda, to znamená, že jsme byli připraveni debatovat o parametrech, jak se dobrat, a pojmenujme si ty věci přesně, k úpravě té trojčlenky, která v důchodovém pilíři je věk odchodu do důchodu, výše odvodů na sociální pojistné a náhradový poměr, s jednou z těch věcí musíte hýbat, tak řešíte, jak s nimi pohnete, to jsme byli připraveni debatovat, připraveni jsme byli debatovat i o parametrech třeba náročných profesí zmiňovaných panem Juchelkou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát, jestli dovolíte, pánové, dám prostor paní poslankyni Maříkové. Paní Maříková SPD jednala s ministrem Jurečkou v té nějaké důchodové platformě, důchodové, nechci říkat komisi, v nějaké platformě, něco vám tam ministerstvo práce zapracovalo, říkáte ale, že to nepodporujete, nesouhlasíte se zvýšením věku odchodu do důchodu. Co bude teď dál z pohledu vašeho hnutí?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Tak ano, my jsme představili některé návrhy a ty dva asi nejdůležitější, abych zmínila, bylo, že když lidé odpracují 45 let a více a budou chtít odejít do důchodu, tak aby nebyli kráceni na tom svém důchodu. A ten druhý takový důležitý návrh je, že pokud ti lidé dovrší toho důchodového věku a budou chtít i nadále pracovat, aby byli nějakým způsobem zvýhodněni, aby třeba měli nulovou daň z příjmů, nebo aby měli nulovou daň na sociální pojištění, aby platili. Tady myslím, že pan Jurečka vyšel vstříc, nicméně ta červená linie je zvýšení věku odchodu do důchodu, musíme si říct, že to není systémové řešení, tady se pořád bavíme o tom, že lidé se dožívají delšího věku, ale je to kvůli tomu díky medicíně a nebavíme se už o tom, jestli ve zdraví se dožívají toho vyššího věku. Pokud se budeme bavit o věku dožití ve zdraví, tak u ženy je to, prosím vás, 63 let a u mužů 60 let, takže vy, pokud zvýšíte ten věk odchodu do důchodu, tak zatížíte zase zdravotní systém a budeme zase řešit, kde vezmeme na zdravotnictví peníze. Už dnes se o tom bavíme, pan ministr Válek mnohokrát říká, že tak, jak je zdravotní systém nastaven, že to je neudržitelné, takže toto řešení je prostě nesystémové a pro nás je to červená linie, přes kterou určitě nepůjdeme.

moderátorka
——————–
A jak vyřešit tu trojčlenkou, o které mluvil i pan poslanec Haas, to je věk odchodu do důchodu, výše odvodu, výše důchodu, k čemu lidem bude, že půjdou do důchodu v 63, možná i méně letech, když budou mít potom nízké důchody.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Tak my musíme hledat samozřejmě příjmy a ne lidi nějakým způsobem trestat, aby to de facto pro mladší generace bylo demotivující, že v této zemi nebudou chtít ani žít, protože tady nebudou cítit žádnou perspektivu a finance tady jsou, odstupme od Green Dealu, nebo podívejte se, teď jste schválili migrační pakt, pokud nebudeme přijímat migranty, budeme jenom platit, platit a platit.

moderátorka
——————–
Všechna tato, všechna tato opatření de facto rovnají se odstoupení nebo vystoupení z Evropské unie?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Samozřejmě je to tak, anebo by Evropská unie musela být úplně na jiné úrovni, že by to byla spolupráce suverénních států, ale myslím si, že Evropská unie je nereformovatelná, ale je to na lidech. My chceme referendum, aby se lidi rozhodli, jestli chtějí…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Čili vy věříte, že by se nám ekonomicky dařilo dobře, že bychom vyřešili důchodovou reformu tím, že vystoupíme z Unie?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Já říkám, že musíme hledat příjmy a navrhuji tady odstupné třeba od Green Dealu, ale dávám vinu i třeba migračnímu paktu, že tady budeme platit za migranty, které nebudeme chtít přijmout, prostě tato vláda si neuvědomuje, že hospodaří s financemi občanů České republiky. To není z jejich peněženky a oni se bohužel takto nechovají.

moderátorka
——————–
Jenom poznámka k migračnímu paktu, nebo naopak Evropa bude platit nám, pokud budeme mít ukrajinské uprchlíky…

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Ale ty věčně mít tady nebudeme, za 2 roky bude situace úplně jiná a my se nedoplatíme, budeme přijímat africké migranty, které jsou prostě…

moderátorka
——————–
Nikdo neví, jaká bude situace za 2 roky. Pan Lochman, potom pan Juchelka ještě.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Jenom krátká reakce, to, co říká tady paní kolegyně, se nezakládá na pravdě, jenom, prosím, nestrašte…

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Já nestraším, v tom migračním paktu, to, pane Lochmane, je a lidé umí číst.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Já bych vám chtěl poděkovat, pokud mi nebudete skákat do řeči, děkuju.

moderátorka
——————–
Děkuju. Migrační pakt není téma této diskuse. Minulý týden si ho diváci užili dost a slibuju, že příští týden bude v Partii…

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
A jenom k těm financím. Už za minulé vlády se přispívalo do Evropské unie přes 62 miliard, je to, myslím, 66 miliard, prostě my, protože jsme členem Evropské unie, tak spolupodílíme se na zemědělské politice, na dalších politikách a přispíváme do toho společného banku, v rámci toho mimochodem přispíváme i na společnou bezpečnost. Tak to jenom vaše odpověď. I kdybyste mluvila o těch penězích, Green Deal a tak dále, když se podíváme na to, kolik potřebujeme, jaký je schodek dneska důchodového systému, na kolika jsme tento rok, 75 miliard, nevím…

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
73.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
73, tam budeme oscilovat, tak to není řešení, řešení opravdu je hledat příjmy nebo vyřešit tu trojčlenkou, o které mluvil pan kolega, pan kolega Haas, takže buďto snížíte důchod, nebo zvýšíte odchod do důchodu, nebo dáte nějaké nové příjmy, ale pak musíte říct, a vy jste ani jeden neřekl…

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Kde vezmete ty příjmy pak do zdravotního systému, pokud zvednete ten věk odchodu do důchodu…

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Vy jste ani jeden neřekl, kde ty příjmy…

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Lidé budou čím dál nemocnější, budou na neschopenkách, budou, samozřejmě je tady řada fyzicky náročných profesí. Já chápu, že jako pedagog a právník budete, pokud vám to zdraví dovolí, moc, pracovat třeba i v 75, ale chci vidět, jak někde zedník, servírka budou někde po 65. roku života někde běhat. A už dneska mají v tom svém věku problém vůbec tu svojí profesi dělat do toho důchodového věku. Prostě tato vláda se chová tímto návrhem absolutně asociálně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Dokončete myšlenku, pane Lochmane.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Těch profesí, které jsou náročné, kde ty lidé by mohli mít výjimku k tomu, aby odcházeli později, ale my celkově jako politici proto musíme sedět u jednoho stolu, máme říct, kde na to vezmeme, nebo jaké parametry změníme, to je prostě jednoduché. A máte tady druhý a třetí pilíř, to znamená, když se podíváme třeba na Německo, často se říká, prosím, poslední věta k tomuto, že máme nižší, výraznější důchody než v Německu, dneska, když se podíváme na tu státní část, tak už jsou velmi podobné, ale rozdíl je v tom, že ten německý důchodce si dlouhodobě spoří a ten systém je jinak nastaven. Takže my se musíme podívat na ty jednotlivé produkty, které tady jsou a současně k tomu musíme říct, jak zajistíme finance do toho státního systému, když nám postupně stárne společnost a ubývá nám počet lidí, kteří vydělávají na toho důchodce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Juchelko, děkuju, hnutí ANO představilo svoji představu jakéhosi druhého pilíře se státní garancí, tento návrh teď už nebudete prosazovat a vládě navrhovat, aby ho zapracovala do těch změn, to si necháte pro případné další volební období.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Tak v tuto chvíli bysme skutečně řekli, že v těch strategických věcech sociálního charakteru, což je právě ta tzv. důchodová reforma, už dále prostě jednat v tuto chvíli nebudeme. Já jenom tady říkám, chci tedy opravdu vyvrátit jakoby dezinterpretace, které jsou ve veřejném prostoru. Já tady 2 roky v kuse říkám, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. Mám stovky mediálních výstupů, kde se tady tímto zabývám, popřel jsem to hned, i po tom Hradu, kdy k té dezinterpretaci došlo, nemá to vůbec žádnou souvislost s tím, že někdo přijede z dovolené nebo nepřijede, to za prvé. Za druhé 3. listopadu vyšel tweet pana premiéra Fialy, který říká, nebudeme zvyšovat věk odchodu do důchodu. Já tvrdím jenom to, co tvrdí on a je potřeba to říkat pořád dokolečka, protože on změnil názor a vy ve vládní koalici, v koalici SPOLU jste ten názor změnili, protože v tuto chvíli je úplně jiný než to, co veřejně deklaroval pan premiér.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pojďme od technologie dopředu, pane Juchelko, promiňte, pan premiér říkal nás kongresu ODS, že jsou připraveni v Poslanecké sněmovně spát, bydlet. Měl pravdu, pan premiér, budete opravdu opět blokovat po jednání sněmovny, dlouhé proslovy, dlouhá noční jednání.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Protože tato vláda chce prostě řešit státní rozpočet pouze tím, že vezme tu nejvyšší položku a bude řezat prostě výdaje, a to i tou třetí vlnu, která bude, bude ve sněmovně, tak to je, vy jste rezignovali na jakýkoliv hospodářský a ekonomický růst, vy jste rezignovali úplně na všechno, vám se nepovedl ani výběr u windfall tax, to jste tady říkali, že to budou desítky miliard korun v rozpočtu a zaplatil to pouze polostátní ČEZ, to je neuvěřitelné, jakým…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
K tomu se dostaneme.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
…způsobem vy vedete tu hospodářskou politiku v České republice, čtvrtletí po sobě klesající…

moderátorka
——————–
Pane poslanče, co nás čeká v létě?

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Co nás čeká ve sněmovně? Ve sněmovně nás čeká celá řada určitě pozměňovacích návrhů, kde budeme chtít zmírnit ty asociální dopady právě na ty, kteří půjdou do důchodu za pár měsíců nebo za pár let, protože ty veškeré škrty na té výdajové stránce se netýkají, jak slibovala tato vláda, všech do 50 let, ale už i těch, kteří třeba půjdou za rok nebo za pár měsíců dokonce do důchodu, což se stalo u té druhé vlny u těch předčasných, předčasných odchodů. U náročných profesí se mi nelíbí to, že najednou z 13 kategorií se vybraly nějaké 4 a tím pádem 330 000 lidí najednou nebude pracovat, když se přijme tady tento zákon v náročných profesích, když si doteďka mysleli, že to tak je, je tam celá řada rozporů, například i v počítání těch jednotlivých směn…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Čili budete podávat pozměňovací návrhy.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Ty jsou tak drasticky navržené, že to prostě málokdo, málokdo v těch náročných profesích, ať už pracuje v teple, anebo v mrazu nebo těžká břemena a tak dále, nemůže dokončit. Takže budeme se snažit zmírňovat tady tyto parametrické změny právě proto, aby jsme aspoň ještě prostě část těch důchodců nechali v náročných profesích, protože u nás na severní Moravě je jich opravdu velmi mnoho a jsme jedna z nejprůmyslovějších zemí v Evropské unii, bohužel tak to je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Vůbec asi nejprůmyslovější. Paní Maříková, taktika SPD pro to jednání ve sněmovně. Budete chtít pozměňovacími návrhy upravovat ty změny, anebo to budete chtít odmítnout un block?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Zcela jistě určitě návrhy své předložíme. Mě jenom mrzí, že ta důchodová reforma nevzniká napříč politickým spektrem, protože samozřejmě, pokud se změní, a já doufám, že se změní vláda, pak po příštích parlamentních volbách, tak dojde zase k další změně důchodové reformy. Pokud chceme, aby ta důchodová reforma vydržela nějakou dobu, tak musí vzniknout napříč politickým spektrem. A bohužel musím říct, že zase ODS rezignovali úplně absolutně na své předvolební sliby, protože to byl pan premiér Petr Fiala, který před volbami sliboval, že nebudete zvyšovat věk odchodu do důchodu. Vy jste de facto se k tomu vítězství prolhali. Myslím si, že to je pro občany České republiky velké zklamání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak prostor pro pana Haase, to, že vláda nezvedne věk odchodu do důchodu, říkal Petr Fiala už jako premiér, nebyl to jenom předvolební slib, ale byla to jeho slova, co by předsedy vlády.

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Já jsem tady v tom svém předchozím vstupu říkal, že nechci komentovat, na rozdíl kolegů jsem k tomu nesklouzl, jednotlivé výroky politických aktérů, já se snažím vždycky v politice fungovat věcně. Za prvé, tato vláda, já věřím, že prosadí důchodovou reformu, tato koalice, tato vláda prosadí důchodovou reformu, protože pro udržitelné fungování naší země, vědí to i oba kolegové z opozice, je důchodová reforma nezbytná. Za druhé, tato koalice se snažila, a já děkuju za ta slova, která řekla paní kolegyně Maříková, kdy potvrdila, že i s SPD proběhlo loni, myslím, 5 jednání, a mimo jiné u osob 45 let důchodového pojištění, mimo jiné zvýhodnění v platbě důchodového pojištění pro pracujících seniory, tam se opravdu návrhům SPD snažilo MPSV vyhovět a myslím, že se tam ten průnik dostal, to znamená, tato vláda měla poctivou snahu, a odlišme opravdu ten politický balast a ta politická vyjádření, důchodovou reformu projednat, to neznamená přijmout všechno, ale poctivě projednat s opozicí. A slova paní kolegyně Maříkové to potvrdila před chvilkou, já za ně děkuju. Za třetí, opozice žádnou konkrétní důchodovou reformu nemá, to si řekněme, a ta data k tomu jsou dostupná, kolegové, data z ČSÚ, data o demografickém vývoji této země, data o zdravotním vývoji, máte je úplně stejně jako my, to znamená koncept důchodové reformy jste mohli přinést. A čtvrtá věc, k těm příjmům, které tady byly před 3 minutkami předmětem debaty, vy jste ale žádné konkrétní nové příjmy, protože by to znamenalo v té trojčlence věk odchodu do důchodu, náhradový poměr, nové příjmy, byste museli říct na rovinu, kde je vezmete, to znamená, muselo by se zvýšit daňové nebo odvodové zatížení osob nebo firem v této zemi, to také nechcete říct. Ta trojčlenka je hrozně jednoduchá, je nutné ji veřejnosti otevřeně sdělovat, nějak ji nepřikrášlovat.

moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát. Já se omlouvám, dámo a pánové, necháme si to na další debatu, já se chci posunout ještě k jednomu tématu a každopádně myslím, že si debat o důchodech užijeme.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Zase žádná důchodová reformu nepřišla, zůstal prázdný.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Můžete si určitě /nesrozumitelné/ se s ním nic nestane…

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Ano, protože vy jste zodpovědní za toto vládnutí a tu zodpovědnost si /nesrozumitelné/ na opozici, ale děkujeme moc, jsme připraveni.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Takže /nesrozumitelné/, stačí důchodovou reformu.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Ani vy jí tam nedodáváte, protože to není důchodová reforma.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
My jí připravujeme. Je to rodinný cibulák, tak ho uložím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Než si schováte talířek, pane Lochmane, já začnu u vás, protože hnutí STAN chce v koalici otevřít debatu o speciální sektorové dani, bankovní dani, Vít Rakušan to spojil s vyhodnocením odvodů z mimořádných zisků, z daně, z mimořádných zisků, tam to bylo fiasko, ministerstvo financí očekávalo 33 miliard, bylo to zhruba 700, právě banky…

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
700 000 000.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
700 000 000, děkuji za doplnění, právě banky zaplatily mnohem méně, než se čekalo. O návrhu Starostů jsou ochotni jednat Piráti nebo lidovci, jak jsme zaznamenali, Evropská centrální banka doporučuje, aby se před takovým opatřením, jako je sektorová bankovní daň, udělala velká analýza dopadů. Uděláte ji, protože ten krok se může obrátit proti klientům, i obrátit proti ekonomice.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Když se podíváme, bavili jsme se tady nyní o příjmech, které chybí, tak se musíme podívat na to, že Česká republika jako stát má hluboký deficit, má dluh, má infrastrukturní dluh a má i ten dluh, který je vyčíslený v penězích, to znamená, máme ten dluh státního rozpočtu. Musíme se bavit o těch příjmech. Správně jste, paní redaktorko, řekla, že zde byla nějaká, je zde daň z neočekávaných zisků a banky přispěly pouze 700 000 000. Očekávání bylo původně 33, potom 25 miliard. My jako hnutí STAN jsme se tím pádem podívali na to, v kterých zemích, jakým způsobem jsou zdaněny banky, kolik banky nyní vydělaly za posledních 10 let v České republice, což je 660 miliard, podívali jsme se na to, kolik dividend odchází, a protože v Polsku, v Rakousku, v Maďarsku a v dalších zemích, Švédsko, mohl bych pokračovat, sektorové daně na banky jsou a nyní je připravovaná na Slovensku, tak logicky, když banky se rozhodly na té dani z neočekávaných zisků říct, no jo, my to nějakým způsobem schováme, my vám ty peníze nedáme, milý státe, protože prostě našly způsob, jakým takzvaně optimalizovat, tak je přece férové se bavit o tom, že když někdo opravdu výrazně vydělává a neočekávaně, tak je potřeba se podívat na tom, jestli tady není nějaký jiný způsob, ten způsob, říkám, není neobvyklý, o těch zemích, kde to je, jsem již mluvil. A ta prevence, o které mluvíte, když se podíváme na ty jednotlivé státy, tak v některých státech je to více než 10 let, kde je ta sektorová daň, daň zavedena. A ta sektorová daň rozhodně nepřinesla to, že by trpěli klienti, když se podíváte do Rakouska, tak rozhodně ten trh není takový, že by ty banky to přenesly takovým důrazem na své klienty. A pokud by chtěli, tak je to zase o diskuzi s těmi bankami, jak vysoká ta daň má být, jestli opravdu to chtějí přinášet na klienty, nebo se chtějí chovat férově, nevyvádět peníze z České republiky a nechávat je tady. A poslední noticka k této věci, v roce 2018 vznikl Národní rozvojový fond, to byla dohoda Babišovy vlády s bankami, že vytvoří fond, do něho budou banky vkládat peníze a ty se budou investovat, výsledek je 0. Ne čistá, dokonce špinavá, protože několik desítek milionů tam probíhá za správu toho fondu, takže výsledek…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Ztráta je tam asi 9 miliard, pokud jsem to dobře četla, nebo 9 milionů z toho, z toho, z té zprávy z roku 2022.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Nic reálného tam banky nepřevedly, takže já jenom říkám, že v danou chvíli my říkáme o tom, že dividendy, které odchází do zahraničí, mají více zůstat tady a že rozhodně máme mluvit o sektorové dani, protože v těch okolních státech je, a protože, když se podíváte, tu analýzu detailnější máme, z MPO, z ministerstva průmyslu a obchodu, tak u nás opravdu vydělávají banky nejvíce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Lochmane, jenom to zkrátíme, to fiasko, které se stalo s windfall tax na banky, anebo i to fiasko s Národním rozvojovým fondem, to myslíte, že by se neopakovalo v případě dalšího…

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Záleží, jaký parametr té daně vytvoříme a kdy vytvoříme, to je důležité, jaké bude očekávání, záleží, já teď nechci mluvit o detailech, protože to musíme probrat s kolegy, nicméně my třeba k té windfall tax, když jsme o nich hlasovali ve sněmovně, tak já jsem, já jsem si, já jsem požádal osobně, aby pan ministr financí dopředu mluvil u nás na klubu, vysvětlil nás, jaké jsou ty očekávání, jak to vidí, no, a pak se to nenaplnilo, takže my říkáme prostě, přátelé, toto se povedlo jenom zčásti, windfall tax se naplnila, jestli se nepletu, s 37 miliard, přitom očekávání byly výrazně vyšší, prostě toto nebylo dostatečné…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Většinu z toho zaplatili minoritní akcionáři ČEZu. Děkuju mnoho. Pane poslanče,…

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Chci říct, že prostě za nás je to věc, která rozhodně tady má být a funguje v jiných státech, nevidím důvod, proč by nefungovala u nás.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane poslanče Haasi, projde to přes ODS?

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Já bych tady téměř mohl opakovat, věřím, že korektně a věcně silný nesouhlas ze strany ODS, podobně jako jsem ten nesouhlas před chviličkou komentoval k nápadu lidovců na selektivní, na selektivní daňové trestání bezdětných osob. Za ODS sektorová daň není nic jiného než selektivní, řeknu ukázání na určitý daňový, na určitou podmnožinu plátců daně, z našeho pohledu jakékoliv sektorové daně, a tato selekce v daňovém systému není správnou cestou, to říkám s plnou vážností. Za druhé bych možná, a to je odpověď na vaší otázku, já se na ně snažím opravdu odpovídat, spojujeme tuto debatu s windfall tax. Prosím vás, po bitvě je každý generálem a já jsem taky mnohokrát použil ve veřejném prostoru, já generály po bitvě nemám rád. Co se týká windfall tax. Státy jí zavádějí v době mimořádných opatření, ať už v době třeba inflačních mimořádných situací, nebo v době energických mimořádných situací, použily je státy i v minulosti, včetně třeba pravicové Velké Británie. To, že predikujete u mimořádné daně, velmi špatně predikujete ten příjem, to je pravda, já z toho plnění a z těch odhadů, měly být nepochybně konzervativnější nebo pesimističtější nebo opatrnější měly být, nicméně pokud sečtete výnosy z windfall tax a sečtete, a na to se rádo zapomíná, tím mimořádným opatřením, které šlo ruku v ruce s windfall tax, jsou přímé platby podle přímo aplikovatelného nařízení Evropské unie. Tak součet, řeknu ke konci loňského roku, součet těchto příjmů byl někde na úrovni kolem 100–120 miliard korun, což jsou a odpovídá to zhruba těm mimořádným výdajům, které tato země měla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane poslanče, pane poslanče, a čísla, banky odvedly 2 % z toho, kolik předpokládalo ministerstvo financí. Marek Benda, váš předseda z klubu, říkal, že se mimořádně zlobí na a že se na to ještě třeba podívá, banky vykázaly po zdanění zisk přes 100 miliard korun. Je to v pořádku, na to nemají starostové pravdu, že se na to nemá stát jenom takto dívat a měl by nějak zasáhnout?

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Takhle, máme zasahovat, a teď se obecně ptám, máme zasahovat, a to se netýká jenom bank, já nezpochybňuju ta čísla, kolik zaplatil bankovní sektor, ani nebudu jejich advokátem, oni se nepochybně mohou přes své, řeknu, profesní organizace, hájit samy, ale máme obecně, a o tom já mluvím, zasahovat nějakou část fungujícího soukromého sektoru, máme obecně kritizovat vyvádění dividend do zahraničí? Máme to obecně kritizovat? Dividenda je podíl na zisku soukromého vlastníka nebo soukromého sektoru. Jak s dividendou naloží kterýkoliv vlastník, mně je úplně jedno, já chci žít ve svobodném státě, jestli ten vlastník toho daného, té dané soukromé entity, akciové společnosti, je z České republiky, nebo je ze zemí Evropské unie, tak jak, a ne většina českých bank, je spousta bank v českých rukou, ale těch velkých má vlastnictví v Evropské unii, proboha, zapomínáme na základní principy fungování Evropské unie, svoboda pohybu osob, služeb a kapitálu. Já se na ně snažím nezapomínat.

moderátorka
——————–
Děkuju. Paní Maříková, potom pan Juchelka.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Vy jste si teď odpověděl, kde vzít ty příjmy. Já samozřejmě taky v případě bank se obávám toho, že by to samozřejmě nakonec zaplatili klienti těch jednotlivých bank, ale samozřejmě, co se týká tedy nadnárodních firem, ty firmy tady podnikají, čerpají různé výhody, no, tak samozřejmě, ať část toho zisku tady také nechají, a to jakoukoliv formou, protože pokud se bavíme, že nemáme peníze na důchody, no, tak hledejme tam, kde je to možné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
A ten argument, že by potom firmy odešly a zůstaly tady pouze pobočky, který by to…

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Já si myslím, že my jsme pro ty firmy tak výhodný trh, postavily si tady svoje továrny, fabriky, sklady, že si nemyslím, že by se teď spakovaly a odešly, to v žádném případě.

moderátorka
——————–
A k tomu návrhu hnutí STAN, které…

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Nestalo se v jiných státech, tak, že by ty firmy odešly, prostě ta daň tam je a ty firmy tam zůstaly.

moderátorka
——————–
A ten návrh hnutí STAN, sektorová daň na banky.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Budeme se o tom samozřejmě bavit, ale, jak říkám, je to samozřejmě určité riziko, že by se to přesunulo na ty klienty, kteří by to zaplatili, myslím si, že je naivní myslet si, co říkal pan Lochman, že by se s bankami bavili, jak velká by to byla daň, aby to na ty klienty nepřenesli, jsou to nadnárodní banky a pochybuju, že by se s jakoukoliv vládou bavili, jako jestli to nepřenesou nebo přenesou na klienty, protože první je pro tu banku zisk a ne, aby šla vládě na ruku. A říkám, ale je to věc diskuze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Dám vám o tom un block reakci, prostor. Pane Juchelko, vy jste se o to pokusili ve vládě se Sociální demokracií, Sociální demokraté chtěli bankovní daň, vy jste navrhli zřízení Národního rozvojového fondu, ten nepodpořil ani jeden projekt, je tam 9 milionů ztráta za rok 22.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
To je ta cesta, protože v roce 2022 my jsme předávali vládu, to znamená, že tam mohla v tom pokračovat a mohla s bankami dál jednat, to, co já vím…

moderátorka
——————–
Opravdu věříte, že je nutné se, je možné se dohodnout?

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
…asociace, tak oni byli připraveni na to nějakým způsobem opravdu jakoby dojednat jakoby dokonce, nicméně, bohužel, pokud prostě tam není někdo, kdo má na tom zájem a kdo skutečně půjde manažersky po tom, aby se tady tato vize naplnila, no, tak samozřejmě, že, a tato vláda tady v tomto skutečně jakoby selhala, tak je jasné, že se tady toto nerozjelo, to za prvé. Za druhé, to, že si banky nevezmou nic na klientech, to pan Lochman bohužel nemá pravdu. My v tuto chvíli jsme viděli vysokou inflaci a například všem těm, kterým končila hypotéka, museli si přefixovat svůj úrok na hypotéku, tak se jim to markantně navýšilo, to znamená, že opravdu ty banky, a jednají jako obchodníci, si to vezmou na těch klientech. Tato vláda úplně rezignovala, úplně rezignovala na hospodářskou politiku, my máme nejslabší čísla z hlediska nejen cen energií, ale inflace v celé Evropské unii, boj s šedou ekonomikou, který je 10%, za rok 23 tady máme, říkají experti, bilion korun v šedé ekonomice, tak zrušila EET, což byla část výběru daně a je to spravedlivá věc úplně pro každého, protože každý by měl spravedlivě platit daně. Máme jednu z nejnižších mezd, už po desáté nám bude klesat reálná mzda za pár týdnů za sebou, což je historicky prostě nejvíckrát za sebou v novodobé historii České republiky. Takže my máme samozřejmě, pokud máme nízké mzdy, máme taktéž nižší odvody například do toho důchodového systému nebo jako plátce daní, takže ekonomický růst je jedním z těch, co nás může z nějakých krizí, včetně toho důchodového systému, odtamtud vyvést.

moderátorka
——————–
Čili jasné ne pro návrh STANu na zavedení bankovní daně.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
V tuto chvíli ani neznáme žádné podrobnosti, jak by to mělo být diverzifikováno, zdali to bude podle samozřejmě nějakého zisku, nebo to bude nějak jinak, protože já taky nemám zahraniční vlastníky jako někoho, o koho bych se měl, měl otírat. Nicméně samozřejmě pravdou je, že my jsme se to snažili řešit právě tady tímto fondem a pokud bychom byli u vlády, abychom to znovu začali projednávat, protože to je jedna z těch cest, jakým způsobem prostě financovat například ty velké infrastrukturální stavby, které nás do budoucna čekají.

moderátorka
——————–
Pan Lochman, potom pan Haas.

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
Děkuju. Několik odpovědí. Jedna, ten fond, Národní rozvojový, zavedla Babišova vláda, nevyužil ho, ten vehikl, když to řeknu, ta věc prostě nefunguje, jsou tam bankéři, kteří si rozhodují, jestli si vezmou ten projekt nebo nevezmou.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Protože byla změna vlády…

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
Pane kolego,…

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Vy jste to nedotáhli…

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
Byl to rok 2018, tak jenom chci říct, takhle to s vám funguje vždycky, máte nějaký nápad, ten nezafunguje…

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
To neuvěřitelný.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Lochmane, zpátky k vašemu návrhu, zpátky k vašemu návrhu. Zaznělo tady od paní Maříkové, i od pana Juchelky, je tady riziko, ono to vypadá politicky dobře, že si posvítíte na ty zlé, zlé myžné banky, ale je riziko, že to zaplatí střadatelé, že to zaplatí dlužníci.

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
A s rizikem, prostě vy máte nějaká rizika, která identifikujete a s nimi pracujete, já rozhodně nesouhlasím s tím, že když s těmi bankami mluvíte, že se potom nic nestane. Víme, že když se řešila windfall tax, kdy se řešily jednotlivé daně, tak se mluví s těmi jednotlivými asociacemi, mluví s nimi ministři…

moderátorka
——————–
A bank dopadl 700 000 000…

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
Výsledek byl, jaký byl, proto my říkáme, tohle nezafungovalo.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Vy jste selhali, nekomunikovali jste s nima správně a dobře. Chápu to dobře, co jste řekl?

Ondřej LOCHMAN, /STAN/
——————–
My jsme dostali návrh pana ministra financí, podle toho jsme všichni ve sněmovně hlasovali, já souhlasím s tím, že kdyby byly konzervativnější předpoklady, tak možná jsme došli k jinému řešení, protože my jsme zvažovali to, že by byla windfall tax zpětně. Jenom chci říct k té dani…

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Vaše návrhy, které…

Ondřej LOCHMAN, člen sněmovního zahraničního výboru /STAN/
——————–
Pane kolego, chtěl jsem říct k té dani, prostě v danou chvíli my víme, že v rámci Evropské unie Česká republika je pro banky jedno z míst, kde nejvíce vydělávají. A víme, že v okolních státech funguje sektorová daň. Řekněte mi, jediný důvod, proč nemáme otevřít diskuzi o tom, jakým způsobem tu sektorovou daň nastavit, podle mě není.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Protože to přelijou právě na…

moderátorka
——————–
Máme velmi málo času. Pane Haasi, dneska jste už řekl na druhý návrh vašich koaličních partnerů ne, budete se takto překvapovat až do konce?

Karel HAAS, /ODS/
——————–
Tři daňově ekonomické, racionální, snad i odborné poznámky. Za prvé, to, že ODS je proti sektorové dani na jakýkoliv sektor české ekonomiky, protože to je selektivnost v daňovém systému, která je pro nás špatnou cestou, tak to je ta první poznámka a nejsme proti tomu, aby banky jako akciové společnosti velmi důsledně odváděly daň z příjmů, kterou samozřejmě v České republice odvádějí. Druhá poznámka, to, co má stát kontrolovat, aby nedocházelo, a zase v jakémkoliv oboru, který má zahraniční matky, že stát má v České republice, česká Finanční správa, velmi důsledně kontrolovat transferové ceny, to je to největší riziko, to je druhá odborná poznámka. A třetí, zrovna v regulovaném bankovním sektoru, pamatujete si to, myslím, že to opatření České národní banky platilo 2 roky, tak zrovna v regulovaném bankovním sektoru má Česká republika cestou České národní banky opatření v rukách, použilo se v době covidu, vyvádění dividend z bankovního sektoru do zahraničí, existovala stopka České národní banky na výplatu dividend v bankovním sektoru.

moderátorka
——————–
A ta moje politická otázka, přežije vláda tuto asertivní, jak jste říkal, daňovou kreativitu?

Karel HAAS, člen sněmovního ústavně-právního výboru /ODS/
——————–
Tak tady si troufnu říct, doufám, že za to neschytám stoprocentní prognostiku, že tato vládní koalice vydrží do konce volebního období, vydrží do konce volebního období.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Bodejť by nevydržela, všech 5 stran ta má /nesrozumitelné/, takže musí držet nějakým způsobem pohromadě. Ale mně se líbí…

moderátorka
——————–
Už velmi krátce.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Pan Haas říká, že by nesáhli na dividendy nadnárodních firem, ale sáhli byste na důchody lidem a poslali byste je do důchodu v pozdějším věku. A jenom k panu Lochmanovi, vy jste měli velké očekávání od windfall tax, já si pamatuji, jak opozice, konkrétně náš předseda poslaneckého klubu Radim Fiala, vám v Poslanecké sněmovně na plénu říkal, že ten zisk bude mnohem a mnohem nižší, a to je také realita. Takže já se také obávám, že teď, když se oháníte tím očekáváním v případě té sektorové daně pro banky, že ta realita by byla také třeba…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Uvidíme, jak to dopadne. Děkuju, dámo a pánové, děkuju, že jste byli mými hosty. Na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.