Klienti se z ústavů stěhují do vlastního

Invalidní klienti ústavů se mohou těšit na vlastní bydlení. Za peníze Evropské unie pro ně kraje kupují byty nebo domky. Cílem je rozptýlit postižené lidi mezi zdravé spoluobčany. Například Středočeský kraj na to dostal přes 60 milionů korun.

Namísto ústavních stěn teď klienti domovů se sociální péčí ve středočeském Vyšším Hrádku, Tloskově a Ledcích poznávají své vlastní bydlení. To pro ně ústavy nakoupily, opravily a vybavily v rámci projektu transformace svých služeb. Cílem je lepší začlenění postižených do společnosti.

Ve Středočeském kraji šlo na nákup objektů pro postižené přes 60 milionů korun z evropských fondů. Podle zástupkyně ředitele domu Bellevue v Ledcích na Kladensku Kateřiny Hovorkové nyní mají klienti k dispozici 13 objektů s byty, které nabízejí maximální kapacitu pro šest lidí. „Uživatelé jsou hodně spokojeni,“ řekla Hovorková.

Za největší úspěch považuje začlenění postiženého páru, který žil 30 let v ústavu a nyní samostatně bydlí v běžné zástavbě.

Spokojený je i ředitel poskytovatele sociálních služeb ve Vyšším Hrádku u Prahy Ivan Semecký. Zařízení zatím má k dispozici 15 bytů a nedávno nakoupilo pět objektů, kde bude bydlet dalších deset domácností. Podle něj nikde nebyly konflikty a nezaznamenal, že by s postiženými klienty měli problémy sousedé.

Nové objekty naopak podle svého ředitele nenakupoval diagnostický ústav sociální péče v Tloskově na Benešovsku, který se účastní neinvestiční části projektu. „Dospěli jsme k závěru, že ideálním stavem je nekupovat budovy, ale spíš naše klienty dostat do běžné zástavby a pronájmů,“ uvedl Matěj Lipský.

Projekt transformace sociální péče je celostátní, ministerstvo práce a sociálních věcí na něj vyčlenilo 136 milionů. Na investice do budov je pak připraveno 1,3 miliardy.

Mladá fronta DNES

Co si o tom myslíte…je to dobře nebo špatně, když hendikepovaní už nebudou žít jako dosud pospolitě v kolektivech, ale osamoceni nebo v párech mezi zdravými sousedy?
diskutujte nebo pište své názory na admin@invarena.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.