S chronickým únavovým syndromem žije v Česku zhruba 50 000 lidí  

Flickr

NOVA – Televizní noviny

S chronickým únavovým syndromem žije v Česku zhruba 50 000 lidí a stále jich přibývá. Podle nové studie se ale jen třetina z nich setkala s lékařem, který má s takovým onemocněním zkušenosti. V Česku prý navíc tato nemoc není uznaná, a tak pacienti bývají označováni za lenochy.

Dlouhotrvající únava, vyčerpání a příznaky podobné chřipce. Tak se nejčastěji projevuje únavový syndrom.

Marianna , pacientka
——————–
U mě konkrétně vlastně ty nejsilnější symptomy jsou bolesti svalů a kloubů nebo pocity jako po chřipce. Člověk vlastně nemůže ani jako vstát z postele.

redaktorka
——————–
Syndrom se u Marianny, stejně jako u mnoha ostatních pacientů, projevil po prodělání infekčního onemocnění.

Marianna , pacientka
——————–
V devíti letech jsem prodělala infekční mononukleózu, což mi patřičně snížilo imunitu, takže vlastně ty problémy pociťuju již od dětství.

redaktorka
——————–
Diagnostikovat chronickou únavu ale není jednoduché. Lékaři ji často ani nepoznají.

Tomáš PLUHAŘ, internista, Všeobecná fakultní nemocnice Praha
——————–
Bohužel se musíme stále spoléhat na anamnézu, kterou odebíráme od pacienta. On často dokáže identifikovat ten začátek toho svého onemocnění. V současné době je to nejčastěji po prodělání covidu.

redaktorka
——————–
Pacienti s tímto onemocněním se v Česku nacházejí v systémovém vzduchoprázdnu. Pomoc má i osvětová kampaň Milion Missing.

Šimon PROCHÁZKA, spoluzakladatel nadačního fondu Neúnavní
——————–
By bylo ideální vytvořit nějakou infrastrukturu, která by zvyšovala povědomí i mezi lékaři, i třeba v rámci nějakého vzdělávacího systému. A také třeba i nějakou informační kampaň, která by informovala veřejnost o tom, co ta nemoc je zač, jak se třeba chovat k těm nemocným, čím si prochází.

Tomáš PLUHAŘ, internista, Všeobecná fakultní nemocnice Praha
——————–
Určitě je dobré o tom mluvit a nastavit pro pacienty nějaké přijatelné podmínky, aby byly třeba ty závažnější případy, aby dosáhly na invalidní důchod, na příspěvek o péči a podobně.

redaktorka
——————–
Léky na chronickou únavu zatím neexistují. Podle lékařů jde spíše o režim a prevenci. Některým lidem se podaří únavového syndromu úplně zbavit. Jedná se ale o běh na dlouhou trať.

televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.