Naděje pro ochrnuté. Žena dokáže ovládat umělou ruku myšlenkami

umela-ruka-roboticka

Jen za pomoci myšlenek dokáže žena ochrnutá od krku dolů ovládat nově zkonstruovanou robotickou ruku. Píší o tom američtí vědci v lékařském magazínu The Lancet. Nejdůležitější pro tak významný pokrok je podle nich nový způsob přenosu nervových impulsů, který se více orientuje na přirozené řízení svalů.

Tým vedený Andrewem Schwartzem z Pittsburské univerzity v americkém státě Pensylvánie ošetřoval 52letou ženu, která v důsledku onemocnění nervové soustavy už léta nemohla hýbat rukama ani nohama. Do motorického centra v mozku jí byly voperovány dvě mikroelektrody, ty pak byly spojeny s umělou paží a rukou pohyblivou všemi směry a plně pohyblivými umělými prsty.


Už dva dny po operaci mohla žena touto paží volně hýbat – jen pomocí myšlenek. Po více než tříměsíčním tréninku prý dokázala plnit určité úchopové úkoly na víc než 90 procent. Její pohyby přitom byly stále rychlejší a efektivnější. Důležité je také to, že nedošlo k žádným vedlejším účinkům.


Vědci si teď kladou za cíl to, aby impulzy byly vysílány i obráceně, tedy z umělé ruky přímo do mozku. Ochrnutí lidé by díky tomu mohli znovu využívat hmat.

Lékaři si již dnes myslí, že i když je před nimi ještě spousta práce, tak se pomalu blíží doba, kdy podobné pokusy budou převedeny do běžného lékařského využívání.



Jiří Marek


invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.