Brýle, nebo operace?

Zrak je velmi choulostivý, a když se o něj nebudete starat, začnou oči prostě stávkovat. S péčí o zrak je třeba začít dříve, než začnete pozorovat, že už nepřečtete ani číslo tramvaje. Čím zraku prospějete, se dovíte v článku…

I v případě, že už potíže máte, není vše ztraceno. Můžete si opatřit brýle. Ty dávno nepatří do škatulky „nutného zla“, ale jsou velmi žádaným módním doplňkem.

„Dnes jsou rozšířené i poloobruby. Mladší ročníky se zaměřují spíše na extravagantní typy, hodně barevné, zdobené, do módy se vrátily i větší obruby, které známe z osmdesátých let, a jasně vévodí černá barva,“ komentuje současné trendy optička Jana Dušková.

Než ovšem vyrazíte pořídit si nové brýle, měli byste se zastavit u svého očního lékaře. Zrak vám sice změří dokonce zdarma v řadě optik, podle mínění lékařů však nebývá toto měření tak přesné, i když to samozřejmě neplatí paušálně.

Pokud pro vás ale brýle nejsou řešením, nabízí se možnost laserového zákroku. Operace sice nepatří k nejlevnějším, ovšem stačí si spočítat, kolik zaplatíte za dioptrická skla, brýlové obroučky a čočky s čisticími roztoky, a brzy dojdete k tomu, že se vám zákrok do budoucna bohatě vyplatí. Navíc některé oční kliniky nabízejí platbu za operaci ve formě splátek, přičemž výši splátky a dobu splácení si může určit sám pacient.

Pokud se rozhodnete zbavit se dioptrií, najděte si vhodnou oční kliniku. „Zákroku předchází komplexní vyšetření pacienta, během kterého jsou s pomocí diagnostických přístrojů provedeny potřebné testy,“ vysvětluje oční lékařka Petra Matoušková.

Operace se provádí ambulantně. „Není třeba se nijak bát. Operace laserem je nebolestivý a komfortní zákrok, na povrch oka jsou pečlivě aplikovány kapky s anestetikem. Ani po zákroku oko výrazně nebolí, spíš lehce pálí a slzí. V řádu několika hodin však už epitel přeroste okraj víčka, a tím zcela zmizí nepříjemné pocity,“ uzavírá Matoušková.

Čím zraku prospějete?

Zelená zelenina obsahuje lutein, který působí jako pigment oční sítnice, a chrání ji tak před poškozením.

– Jezte také stravu bohatou na betakaroten. Zlepšuje totiž vidění a zabraňuje vysychání oční sliznice.

– Zejména unaveným očím prospívají speciální cviky oční jógy. Podle lékařů oční jóga zpomaluje stárnutí zraku a oddaluje nošení brýlí až o několik let.

– Za slunečného počasí vždy noste kvalitní sluneční brýle s ochranným UV filtrem.

Metro

ELIŠKA ZIKMUNDOVÁ

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.