Hrozila jí smrt udušením

Ve Fakultní nemocnici Motol pomohli lékaři unikátní léčbou Ivě Floriánové (foto), která byla trvale upoutaná na lůžko a mohla dýchat jen s kyslíkovým přístrojem. Tělo ženy napadl vlastní imunitní systém, v plicích se hromadila hmota, která bránila dýchání. Hrozila jí smrt udušením.

Lékaři dávali  Ivě Floriánové poslední měsíce života. Hrozilo, že plíce úplně zkolabují a navíc přišly problémy se srdcem. V motolské nemocnici se rozhodli riskovat. Poprvé v Česku napojili nemocnou ženu na umělé plíce a ty její zároveň hodiny opakovaně proplachovali.

Dva měsíce po zákroku je už ale Iva Floriánová fit a plánuje, že se vrátí do zaměstnání.

Primář pneumologické kliniky František Petřík řekl, že unikátní na léčbě bylo její provedení. Bylo nutné odpojit plíce, zavést pro ně mimotělní okysličování krve, přičemž srdce normálně fungovalo dál. Plíce se promývaly zhruba osm hodin celkem 27 litry fyziologického roztoku ohřátým na teplotu těla.

„Celosvětově těhle případů je popsaných pár. Já vím zhruba o 10, takže v měřítku celého světa výkon, který byl udělaný, je unikátní,“ uvedl primář kliniky ARO FN Motol  Tomáš Vymazal.

Pětačtyřicetiletou ženu postihlo vzácné onemocnění, plicní alveolární proteinóza, kterou má jen šest lidí z milionu. Ve výstelce plicních sklípků se hromadí bílkovina, která narušuje schopnost plic k výměně plynů. S rozvojem obtíží nemocní ztrácejí schopnost dýchat sami.

Žena dřív kouřila, nemoc podle Petříka ale s kouřením nesouvisí. Od loňského dubna u ní narůstala dušnost při námaze a kašel, přidaly se bolesti kloubů. Po čase ženu dušnost trápila i v úplném klidu, trvale byla upoutána na lůžko, sycení krve kyslíkem bylo velmi špatné, objevily se známky srdečního selhávání.

Devátý den po zákroku byla žena odpojena od ventilátoru, jedenáctý den přeložena z kliniky anestezie a resuscitace na plicní kliniku a 21. den byla propuštěna domů s tím, že už vůbec nepotřebuje kyslíkový přístroj. Dva měsíce od výkonu je bez přístroje, nekašle, chodí na procházky, uklízí, vaří a vypere.

„Víc si toho vážím, že můžu vytřít podlahu, uvařit. Nechci říct, že mi to dělá nějakou radost, ale je to fajn,“ řekla pacientka Iva, která ještě před měsícem nevěřila, že by ji lékaři mohli zachránit.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.