Nemám žádný příjem, kdo mi pomůže?

ilustrační foto: Flickr.com

 Přišel o práci a došly mu všechny peníze. Když si přišel na úřad zažádat o dávky v hmotné nouzi, řekli mu, že na ně nemá nárok, protože ho může živit bratr, se kterým bydlí. „Co mám dělat,“ ptá se….

DOTAZ:

Přišel jsem o práci, neboť ji ze zdravotních důvodů již nezvládám. Bydlím v rodinném domku s bratrem, na mne je domek psaný a bratr tam má věcné břemeno a trvalé bydliště. Má plat asi deset tisíc korun, ale my dva spolu vůbec nevycházíme. Jenže nyní jsem bez práce, vyčerpal jsem podporu a nemám nic. Na pracáku mi řekli, že mne musí třeba živit bratr, že nemám na nic nárok, což se mi zdá strašně nespravedlivé. Aspoň kdybych dostal dávky hmotné nouze… Proč to má člověk, který bydlí na ulici, a já ne? Musím zaplatit elektriku, vodu, topení, a nemám na nic ani na jídlo. Myslel jsem si, že aspoň to minimum kolem tří tisíc korun bych mohl dostat. Prosím, jak mam postupovat? Přeci nepůjdu něco vyloupit!

ODPOVĚĎ:

Skutečně je to tak, že se pro nárok na většinu dávek posuzuje společný příjem lidí v domácnosti. Jako majitel nemovitosti si ale můžete podat sižádost o příspěvek na bydlení. K žádosti bude nutné doložit doklad o vlastnictví nemovitosti,  společný příjem a náklady.

On­line kalkulačku na výpočet příspěvku na bydlení najdete na adrese: http://www.penize.cz/ kalkulacky/ prispevek­na­bydleni

Píšete, že máte zdravotní komplikace. Zvažte možnost požádat si u Okresní správy sociálního zabezpečení o invalidní důchod.

Podmínky nároku na invalidní důchod najdete na: http://portal.gov.cz/portal/ obcan/situace/191/192/4529 .html.

Co se týče možnosti zaměstnání, zkuste využít možnosti pomoci úřadu práce či soukromých organizací v hledání zaměstnání s ohledem na zdravotní stav, případně pomoci zajistit novou kvalifikaci, pokud tu stávající nemůžete už vykonávat.

Případně kontakty na sociální služby lze vyhledat na registru poskytovatelů sociálních služeb iregistr. mpsv.cz.

 

9 komentářů

  1. Dobrý den. Prosím mužů vas poprosit o radu? Jsem samoživitelka se třemi dětmi otec děti neplati aleimety z davek hmotné nouze se vyzit na měsíc nedá tak sem si našla brigádu kde jsem brala 7700mescine na cerno po 3mesicich me někdo udal ze pracuji a tak mi tet vzali všechny dávky co jsem brala nejhorší je to ze jsem přišla i o brigádu a tet těžko schanim další s dětmi jsem už 2mescie úplně bez peněz a bez zapalceni nájmu to se rovnou mužů připravit na to ze mi po novem roce dají z bytu výpověď a jsem s dětmi venku. Chodim všude možné nikde mi nedokážou pomoci. Bezplatna advokátka mi řekla že kdybych udělala podvod na stat za miliony tak bych dostala podmínku takhle jsem z detma bez finančních prostředků. Da mi nedko radu co mám dělat prosím. Už dal nemůžu děkuji

  2. souhlasim asi ten zivot skoncim nemuzu najit praci vycerpal jsem vsechny moznosti. stat se na me vysral neda ani korunu. Pry je vsude prace hodne jsem jediny clovek ktery nemuze najit praci v gastronomii jsou pekny svine majitele restauraci stat ten nic nenabizi chce jenom brat ja to vzdavam
    . CR je jenom pro zlodeji. Jenom nevim ktera smrt je nejrychlejsi muzete mi poradit predem dekuji

  3. Nejlépe se oběsit, ale nejprve vám musí někdo půjčit na lano
    Jsem na tom stejně nikdo vám nedá nic stal jsem se
    bezdomovcem rodinu jsem opustil abych nebyl přítěží
    život tím strácí smysl pracovat nemůžetě a nemáté nárok
    na nic jen na smrt .
    Jelikož z podpory 3140 korun se těžko uživíte, protože
    kromě jídla potřebujete hygienu,ošacení,léky a střechu nad hlavou
    Takže doporučuji skok z vysokého komína,skok pod vlak,utrpení se
    protože to jediné je v České republice východisko.

  4. Co má člověk dělat,když ze zdravotních důvodů nemůže pracovat. Můj přítel zažádal o invalidní důchod. Ten mu schválili, ale protože mu chybí odpracovaný jeden rok, nedostane ani korunu. Tak prosím poraďte, co má teď dělat. Nemá vůbec žádný příjem a je úplně bez peněz a na dně.
    Děkuji

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.