Příspěvek na bydlení letos obdrží více lidí

Pro mnohé zdravotně postižené a nejen je má Ministerstvo práce a sociálních věcí dobrou zprávu. Letos vyplatí na příspěvcích na bydlení více.

V době, kdy se nižší příjmové vrstvě lidí a mnohým zdravotně postiženým příjmy spíše snižují, podá Ministerstvo práce a sociálních věcí pomocnou ruku. Příspěvek na bydlení může získat každý český občan, kterému nestačí příjmy všech lidí trvale bydlících v jednom čísle popisném na 30%, v Praze na 35% výdajů na bydlení.

Loni stát podle předběžných údajů přispěl 163 tisícům rodin či jednotlivců, celkem pak vyplatil 5,7 miliardy korun.

Žadatelé loni dostávali prostřednictvím této dávky státní sociální podpory v průměru 2 930 Kč měsíčně. „Počet lidí bez práce roste a já považuji za nezbytné právě těmto občanům pomoci. I přesto, že to bude znamenat větší výdaje pro naše ministerstvo,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Odhaduje se, že resort vyplatí na dávky této pomoci o 405 milionů Kč více než v loňském roce.

Zažádat si o příspěvek je možné na Úřadu práce ČR, podle trvalého bydliště. Dávku mohou lidé pobírat po dobu 84 měsíců.

 

Každý si může poměrně snadno spočítat, zda má nárok na příspěvek, případně mu může pomoci speciální kalkulačka sociálních dávek na webu MPSV:
Sociální poradce MPSV

<P
Příklad:
Mladí bezdětní manželé bydlí v nájemním bytě v Kladně. Sečtou-li všechny své čisté příjmy, vyjde jim 20 000 Kč. Za náklady na bydlení (tj. nájem, energie a poplatky) platí 12 000 Kč. Vše se dá vypočítat tímto způsobem:

20 000 Kč krát 0,30 (třicet procent) = 6 000 Kč. Výsledek znamená, že třicet procent příjmů manželů (tedy 6 000 Kč) nestačí na pokrytí jejich nákladů na bydlení. Zákon v tabulce stanoví, že tzv. normativní náklady na bydlení ve městě velikosti Kladna jsou pro dva lidi 8 284 Kč. Manželé dostanou rozdíl mezi tabulkovými normativními náklady a třiceti procenty svého příjmu (nikoli celý rozdíl mezi celkovými náklady na bydlení a třiceti procenty svého příjmu). Mají proto nárok na příspěvek na bydlení ve výši: 8 284 Kč – 6 000 Kč = 2 284 Kč.
Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. dobry den prosim vas bydlim splu s dhruhem i se synem v pronajatem byte , 1+1 v drustevnim byte mame pronajemni smlouvu čili jsme 3 osoba , doplatek na bydleni neberem ja mam duchod castecny beru 2894kc dite 700kc přídavek všechny dohromady od sociálky v jirkove tedy podporu berem 6284kc najem platim 6000kc cili mi mov nezbyde když ještě platim elektrinu , lpyn 1000kc dohromady, mam prukaz ztp prosim mam nárok na doplatek na bydleni jako zdravotne postizena osoba když sme se byli zeptat na cosialce bylo nam zdeleno ze ano a když jsme sly zadat o doplatek tak ze prej ne prukaz ztp neplati na nárok doplatek na bydleni prosim můžete mi pomoct poradit jak postupovat i jsme i hlasene trvale v jirkove okres chomutov dekuji lenka

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.