Poradna: Nemám práci, nemám peníze. Úřad mi nepomůže…

Kvůli zdravotním potížím je teď nezaměstnaná. Přestože po zaplacení služeb nemá ani na jídlo, na úřadu práce jí řekli, že na žádné dávky nemá nárok, protože má sestru, která ji múže živit. Co má dělat? 

Otázka: Bydlím v rodinném domku se sestrou, na mne je dům psaný a sestra tam má trvalé bydliště. Nyní jsem bez práce, kterou ze zdravotních důvodů nezvládám, sestra vydělává asi 11 tisíc. Už jsem vyčerpala podporu a nemám nic. Na pracáku mi řekli, že mě sestra musí živit, že nemám na nic nárok. Zdá se mi to nespravedlivé – aspoň kdybych dostala dávky hmotné nouze.

Proč je má člověk, který bydlí na ulici, a já ne? Musím zaplatit topení, elektriku, vodu a nemám ani na jídlo.

Odpověď:  Je to skutečně tak, že se pro nárok na většinu dávek posuzuje váš společný příjem. Ve vašem případě bych zvážila podat si jako majitel nemovitosti žádost o příspěvek na bydlení. K žádosti bude nutné doložit doklad o vlastnictví nemovitosti, váš společný příjem a náklady. Online kalkulačku na výpočet příspěvku na bydlení najdete na: http://www.penize. cz/kalkulacky/prispevekna­bydleni .

Píšete, že máte zdravotní komplikace. Zkuste požádat si u Okresní správy sociálního zabezpečení o invalidní důchod. Podmínky nároku na invalidní důchod najdete na: http://portal.gov.cz/portal/ obcan/situace/191/192/4529. html.

Pokuste se také využít možnosti pomoci úřadu práce či soukromých organizací, které mohou pomoci nalézt zaměstnání s ohledem na váš zdravotní stav, případně pomoci zajistit novou kvalifikaci. Informace a kontakty na sociální služby naleznete na registru poskytovatelů sociálních služeb iregistr. mpsv.cz.

 

7 komentářů

  1. Tak to mate spatne ja tez jsem v kryzi jsem na ulici a nemam zadny prijem az od listopadu mne zaevidujou jen ze zatim hlasujou o prispevku na bydleni a davkach tim ze to prej budou dostavat jen ty co pracuji tak ze nevym jak dopadnu jinak hledej si brigadu lehci a potom nak postupuj nevzdavej se ja tez hledam brigadu aby postoupila aspon o naky procent nahoru a jinak jeste hodne stesti a davej si pozor na zdravy

    • Tak s touhle češtinou chápu, že jsi na dlažbě! Prostě když někdo sere na školu a má jen pár tříd ZŠ, nemá se potom co divit! Já mám dva doktoráty s červeným diplomem!

  2. Paní, úřady hrají o čas a čas stojí peníze.. které nemáte,tudíž zkrátka se úřady snaží o to udělat z vás trosku.. nutí vás to vzít si půjčku.. a to je nejkratší cesta do pekla.. Hold rodiče by měli vychovávat děti k tvrdosti, bezohlednosti, proč ? Aby zde potom mohly „důstojně“ žít, tzn. já vám radím naučte se být tvrdá, obcházet systém, ždímat stát co to jde… jde to… vím ale jak je to nemožné pro slušně vychovaného poctivého člověka, který má určité morální zábrany… PRYČ SNĚMA ! Teda musíte pochopit že oni jsou psi, hyeny a zbabělci pracující pro bandu zločinců.. tak prosim vás jaké pak ohlížení se na morálku.. Jednejte sněma tak jak oni s váma.. bez servítek, nejdřív si zistěte jaká nejvhodnější možnost se vám hodí, ověřte si to, a připravena s trpělivostí hurá do boje.. Taky jsem se na úřadech „styděl“ bál se nacokoli zeptat.. Ovšem praktiky úřadů ze mě udělali postrach úřadů… na úřadech neklepu.. na pracáku jsem odmítl jednat s mě přidělenou slepicí.. a vždy jsem vtrhnul vedoucí do kanclu sekrétařce : JE TAM ?! MLČELA TAK SEM VLEZL ROVNOU ZA NÍ A SPUSTIL.. PROSTĚ VŮBEC SE SNĚMA NEPÁREJTE ! Protože jakmile sněma budete jednat slušně, budou sváma vytírat jak s hadrem, prostě budou si na vás léčit mindráky, povyšovat se a prostě šlapat po vás, nakonec s vypětím sil už nebudete psychicky schopna oběhávat úřady… taky není na škodu poohlédnout se po nelegální činnosti které musím říct se daří v ČR JEDNA BÁSEŇ, Prodávejte trávu… GARANTUJI ŽE SE NEMUSÍTE BÁT JAKÉHOKOLI POSTIHU, I V PŘÍPADĚ ŽE VÁS NAHLÁSI SOUSEDÉ.. BUDE JIM ŘEČENO : BOUŽEL S TÍM NEMŮŽEME NIC DĚLAT.. POKUD NEMAJ FOTKY.. COŽ NIKDY MÍT NEBUDOU BO BY JE MUSELI UDĚLAT A CELÁ PRÁCE CHYTIT MALOU RYBKU JE DLE SLOV POLICIE NEEFEKTIVNÍ, POTOM, MŮŽETE ZKUSIT PORUŠOVAT AUTORSKÁ PRÁVA, ALE POZOR ! POUZE UPLOADOVANÍM VIDEIÍ NA YOUTUBE.. MÁME ZDE NAŠE ULOZTO, KDE STAHUJTE DOKUMENTY A PŘEMÍSŤUJTE NA YOUTUBE.. (ZA TUTO RADU KAŽDÝ KDO VYUŽIJE MI MUSÍ BÝT VDĚČNÝ, TUPLEM V PŘÍPADĚ ŽE MU TO KLAPNE JAKO MĚ A ŘEKNU VÁM ROK JSEM MĚL PRAVIDELNÝ PŘÍJEM O JAKÉM SE MI ANI NESNILO, PAK MI POTOM CVAKLI A Z VÝDĚLKU JSEM ŽIL VELMI SLUŠNĚ CELÝ DALŠÍ ROK :D, NEVĚŘÍCNĚ JSEM KROUTIL HLAVOU NAD TĚMI CO SI VYDĚLALI ALMUŽNU, BYLI STÍHANÍ A DOSTALI MILIONOVÉ POKUTY.. TOTO POD KŘÍDLY YOUTUBE NEHROZÍ :) ) MUSÍM DODAT TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ: NENECHTE SE ZLOMIT ! NENECHTE SE DOHNAT K SEBEVRAŽDĚ, HLAVNĚ BUĎTE BOHU VDĚČNÁ ŽE NEMÁTE DĚTI, A NAUČTE SE CO JE ŽIVOT A SMRT, Z POHLEDŮ INDIÁNŮ, JSME TADY ROZENI DO PASTI STRACHU ZE SMRTI.. NEMŮŽU VÁM TO TU CELÉ VYPSAT ALE ZARUČUJI VÁM ŽE AČ TO BUDE STÁT STRAŠNĚ MOC PSYCHICKÉ AKTIVITY, VÝSLEDEK VÁS OSVOBODÍ, NEBUDETE UŽ NIKDY NA STRANĚ UBLÍŽENÉHO, ZAŽIJETE CO JE TO ŽIVOT BEZ STRACHU, NIC VÁS UŽ NEVYVEDE Z MÍRY. DOUFAM ŽE TO POCHOPÍTE.. TAK JAKO TO ŽE PRODEJ TRÁVY NENÍ ZLOČIN, ALE DOBROČINNÁ SLUŽBA, TAK JAKO HÁZENÍ PROSPĚŠNÝCH A UŽITEČNÝCH DĚL NA YOUTUBE.. ŽÁDNÝ ZLOČIN !

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.