Muži s pokročilou rakovinou prostaty dostanou nový lék

Muži s pokročilou rakovinou prostaty dostanou od července nový lék, který jim prodlouží život v dobré kvalitě. Jevtana sníží o 30 procent riziko úmrtí, je to první lék pro pacienty, u nichž nepomohla operace.

Sdělil to mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý.

Hradit nový lék svým klientům však také ostatní zdravotní pojišťovny, lékový ústav ho zařadil do úhrad.

Lék bude pouze v onkologických centrech.

„Nový přípravek je určen pro pacienty s pokročilou rakovinou prostaty, kteří byli již dříve léčeni chemoterapií, ale onemocnění se po čase vrátilo,“ uvedl Tichý. Dosud pro tyto nemocné bylo jen minimum léčebných možností, z nich žádná, která by jim život prodloužila.

Tichý uvedl, že výsledky studie s lékem Jevtana prokázaly třicetiprocentní snížení rizika úmrtí na rakovinu prostaty. Je to podle něj první lék, který umožní léčbu zhoubného nádoru prostaty u pacientů, u nichž nepomohla operace ani hormonální léčba.

Lék schválily americký i evropský lékový úřad, stal se součástí evropských i amerických léčebných doporučení. Mezi doporučené postupy ho zařadily také Česká onkologická společnost a Česká urologická společnost.

Rakovina prostaty představuje v ČR 13,5 procenta všech zhoubných nádorů u mužů, podílí se 2,6 procenty na celkové úmrtnosti mužů. Výskyt stoupá s věkem, nejvíc případů je u mužů mezi 70. a 80. rokem života.

V Česku ročně na rakovinu prostaty zemře přes 1300 mužů, což je pětina pacientů. V roce 2010 bylo zjištěno 6771 případů rakoviny prostaty, jde tak o nejčastější nádorové onemocnění českých mužů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.