Tipy na víkend

Jste držitelé ZTP průkazu? Pak můžete zdarma navštívit středověký festival v příhraničním Furth im Wald. Nebo si zasoutěžit v pití piva na Beskydských rekordech. Sovinec (foto) zase nabídne Hodokvas rytíře Kobylky.

Sobotní Rocková Ostrava

Prožijte rockové sobotní odpoledne v Ostravě. Dolní oblast Vítkovice ožije již podruhé festivalem Rocková Ostrava. Od 12 hodin se můžete těšit na celou řadu kapel. Program zahájí Drings After, následovat budou Witch Hammer nebo kapela Doga, která letos oslaví 25 let od svého vzniku. Na festival zavítají také Kiss Forever Band z Maďarska a Silent Voices z Finska.

Dolní oblast Vítkovice, Ostrava Začátek: 12.00 Vstupné: 800 Kč, ZTP/P 195 Kč, děti do 140 cm mají vstup zdarma

Mladá fronta DNES

Papua i Tanganika. Stačí navštívit zoo

Zvířata ze všech končin světa uvidíte v ostravské zoologické zahradě. Seznámit se zde můžete s více než 430 druhy živočichů. Prohlédnete si je v různých expozicích, jako jsou Čitván, což je společný výběh pro medvědy ušaté a hulmany posvátné, dále Papua s ohroženými druhy plazů a ryb z Nové Guiney nebo Tanganika, kde žijí hroši, krokodýli a ryby ze stejnojmenného jezera. duben-srpen: 9.00-19.00

Vstupné: dospělí 110 Kč; děti od 3 let, studenti, důchodci, ZTP + ZTP/P starší 15 let 70 Kč; děti do 3 let zdarma

Mladá fronta DNES

 

Za památkami k řece Střele

Městečko Rabštejn nad Střelou se pyšní historickým jádrem vyhlášeným za památkovou zónu. Po něm a okolí vás provede sedmikilometrová naučná stezka. V centru minete barokní zámek, zříceninu gotického hradu ze 14. století, kostel Panny Marie Sedmibolestné a bývalý barokní klášter servitů. Stezka vás přes Skalní vyhlídku u kříže dovede až ke Kamennému mostu přes řeku, který je technickou památkou, a k nedalekým stavbám lidové architektury.

Dalšími chloubami jsou loretánská kaple, netradiční židovský hřbitov a zřícenina hradu Sychrov. Všechny památky jsou přístupné, ale do interiéru zámku a kostela s klášterem se nedostanete. Jižně od Rabštejna je zámek Manětín. Uvnitř můžete obdivovat rodinnou galerii rodu Lažanských či barokní mobiliář.

Za prohlídku zaplatíte 80 korun, děti, studenti, senioři a ZTP 50 korun. Můžete využít i rodinné vstupné za 220 korun.

Na severu stojí za to navštívit zámek Chyše a přilehlý pivovar. Ten je přístupný denně od 11 do 22 hodin a v historických prostorách pivnice a restaurace lze ochutnat chyšské pivo vařené podle staročeských receptur.

Mladá fronta Dnes

Den plný rekordů ve Frýdku-Místku

Vyrazit můžete nejen za rekordy, ale i na hrady za strašidly a řemeslníky

I o víkendu bude ve Frýdku-Místku pokračovat tradiční Beskydské veseléto. Kromě Muzikantských žní, které proběhnou v pátek a sobotu, se v sobotu uskuteční také akce s názvem Beskydské rekordy. Loni se na frýdecko-místeckém náměstí kopaly pokutové kopy, letos se bude pít pivo.

Akce na náměstí začíná ráno v 8.50 hodin a potrvá až do večera. Na své si přijdou i děti, pro ně je připraven bohatý program. Beskydské rekordy návštěvníky lákají sloganem „Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“ Pořadatelé slibují den plný zábavy a soutěží pro děti i dospělé. Tou hlavní bude štafetová soutěž v pití třetinkových piv. Každý, kdo bude chtít, dostane jedno pivo z nedalekého vojkovického minipivovaru. Pokud ho na místě vypije, připíše na konto akce bod. Padne rekord a zapíše se FrýdekMístek do České knihy rekordů jako v minulých letech?

Celodenním programem provází známý televizní moderátor Vojtěch Bernatský. Na pódiu se vystřídají hudebníci i pohádková vystoupení. Návštěvníkům zahrají například Pavel Dobeš s Tomášem Kotrbou, Maxim Turbulenc, Kamil Střihavka s kapelou Leaders nebo místní skupina Spider X či AC/DC revival. Jedno z pohádkových představení bude v režii Yvetty Blanarovičové. Zúčastnit se budete moci i mnoha soutěží, děti se vydovádí v dílnách.

Hrad bude v obležení příšer a strašidel

Rádi se bojíte nebo nevíte, kam o víkendu vyrazit se svými dětmi? Pokud chcete, aby prožily něco, co je bude bavit, zajeďte se s nimi podívat na hrad Starý Jičín. V pátek i sobotu pro ně totiž pořadatelé připravili tradiční akci s názvem Strašidelný hrad. Ve večerních hodinách bude tamější hradní nádvoří patřit strašidlům.

Akce se v oba dny uskuteční od 19 hodin. To začnou po hradním nádvoří korzovat různá strašidla, příšery a pohádkové postavy, s nimiž se budete moci také vyfotografovat. Následovat bude zajisté velice netradiční prohlídka hradu. Vždyť kdo má možnost procházet se po hradě ve večerních hodinách a ještě za doprovodu strašidel? Z těch se můžete těšit na bílou paní, vodníky i čerty. Součástí programu bude také návštěva středověké mučírny, kde vám ukážou, jak takové mučení v dávných dobách probíhalo. Přítomen bude i mistr kat.
Vstupné pro dospělé činí 60 Kč, děti do 18 let zaplatí o polovinu méně, tedy 30 Kč. Děti pod 120 cm budou mít do areálu vstup zdarma. ZTP a ZTP/P platí 20,-Kč,  1 osoba jako doprovod k ZTP/P  zdarma.

Sovinec nabídne vyhlášený Hodokvas rytíře Kobylky

Tradiční historicko-řemeslný jarmark se uskuteční již tento víkend na hradě Sovinec. Akce s názvem Hodokvas rytíře Kobylky se bude konat po osmnácté, a to 17. a 18. srpna. Pořadatelé ji označují za vrchol hradní sezony.

Program na sobotu i neděli slibují organizátoři více než bohatý, proběhne totiž u příležitosti třísté akce pořádané na hradě. Přijede i rytíř Jan Jiří Kobylka z Kobylího, který na konci 16. století hrad vyženil. Hodokvas se coby jarmark soustředí na prezentaci různých tradičních historických řemesel a ukázky zručnosti tehdejších řemeslníků. Doslova se ocitnete na středověké tržnici, a dokonce si budete moci lecjakou činnost sami vyzkoušet. Nebude nouze ani o zábavu. Postarají se o ni šermíři, rytíři či kejklíři, program bude plný grotesek, loutkových i hraných pohádek. Sobotní část programu ukončí pásmo ohňových show. V úplném závěru se můžete těšit na ohňostroj.

V sobotu bude hrad otevřen od 9 do 23 hodin, v neděli pak od 9 do 18 hodin. Vstupné na akci je tradiční – dospělí zaplatí 110 Kč, studenti, mládež od 15 do 18 let a důchodci 90 Kč, děti od 6 do 14 let 60 Kč, děti od 3 do 5 let 30 Kč a mladší děti i držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. Rodinné vstupné činí 300 Kč.

Mladá fronta DNES

Hárlej a Komunál dnes ve Výravě

Letní tip na 2 hodiny Letní parket ve Výravě u Hradce Králové nabízí rockový večer. Program otevře přímočaře rocková formace Hárlej ve 21 hodin. V kraji populární Komunál vystoupí po 23. hodině. Do dvou se můžete bavit na rockotéce.

Letní parket Výrava, 21.00, vstupné na místě 200 Kč, ZTP 50% sleva. Jízdní řád svozových autobusů na www.vyrava-letniparket.cz.

Mladá fronta DNES

Ve Furthu zahrají na středověkém festivalu

K srpnovému životu příhraničního Furthu im Wald patří každoročně středověký festival Cave Gladium. Za městem vyroste středověký tábor, k vidění je nejen ležení, ale i středověký trh, soutěže a kulturní program.

V sobotu 17. srpna se do Furthu chystá plzeňský divadelní soubor Sofranza, který má domovskou scénou v Divadle dialog ve Smetanových sadech. Ve Furthu vystoupí od 16 hodin na venkovním jevišti s ukázkou z představení Hodina mezi psem a vlkem. Autorka Daniela Fischerová v něm mapuje životní osudy prvního moderního básníka a francouzského rebela Francoise Villona.

Jednodenní návštěva festivalu přijde na 4 eura, v neděli polovic. Děti do 1,20 m výšky a těžce zdravotně postižené osoby mají vstup zdarma. Cave Gladium má otevřeno dnes a v sobotu od 10 do 24 hodin, v neděli od 10 do 18 hodin a na místě jsou stánky řemeslníků i možnost občerstvení.

Mladá fronta DNES

1 komentář

  1. Rocková Ostrava se letos opravdu vydařila. V Ostravě jsme se sice zdrželi jen dva dny ale velice se mi tam líbilo. Kromě festivalu jsme stihli navštívit i galerií a divadlo. Vše na velmi dobré úrovni !

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.