Pes je pro něj kamarád, který umí pomáhat

ilustrační foto

Třináctiletý Patrik, který je postižený dětskou mozkovou obrnou, se pohybuje pomocí speciálního zdravotního kočárku. Nyní přibyl pomocník další – dvouletá fenka zlatého retrívra Bonny.

Nechodí ani do školy. V té speciální, kterou navštěvuje jednou měsíčně, má individuální program.
Patrikově mamince zatím pomáhala dvakrát týdně asistentka. Nyní přibyl pomocník další – dvouletá fenka zlatého retrívra Bonny. V rodině je už dva měsíce, kdy si zvykala na nové prostředí.

„Začátek byl složitější, nevěděli jsme, co pes potřebuje a co je třeba s ním dělat,“ líčí první dny Bonny na Valašsku tatínek Libor. „Informací při předání bylo hodně, museli jsme si na sebe vzájemně zvyknout. Za dva měsíce, co je u nás, se všechno vstřebalo a nemáme žádný problém.“

Patrikovi rodiče mají velkou zahradu a psa měli vždycky. „Byla to ale vždycky taková pouliční směska,“ usmívá se otec. „Mám pocit, že Bonny rozumí nejen slovům, ale celým větám,“ dodává.

Výcvik asistenčního psa trvá zhruba rok a probíhá podle zadání na míru postižení. Pes musí zvládat jak asistenční, tak i terapeutické dovednosti. „Při sepisování požadavků jsme spolupracovali jak s dětským, tak i se psím psychologem. Bonny umí všechny základní věci, které jsme požadovali. Doučujeme ji ale také věci nové,“ říká Patrikův otec.

Pes pomůže jeho synovi v běžných činnostech, jako je otevírání dveří, donášení předmětů, oblékání nebo svlékání. Dokáže také hřát, nebo dokonce masírovat Patrikovo tělo. „Kromě toho je pro Patrika i kamarádem,“ popsala Magdalena Nováčková z Nadace Leontinka. „Bude vítaným společníkem také pro mou ženu, která je se synem celý den sama,“ dodává tatínek Libor.

Nadace Leontinka vznikla na pomoc zrakově postiženým dětem. V roce 2008 založila ve spolupráci s Nadací České pojišťovny projekt Psí oči, který přispívá na financování asistenčních psů pro děti a mládež se zrakovým, kombinovaným nebo jiným postižením.

„Stát se totiž na výcviku takovýchto psů finančně nepodílí,“ vysvětlila Nováčková. Přitom náklady na výcvik každého z nich se pohybují kolem 200 tisíc korun. Nadace od svého založení takto předala už více než čtyřicet vycvičených psů.

Mladá fronta DNES

Michal Trávníček

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.