Hrozil mu vozík i slepota, přesto se nevzdával

Zlomil si krční obratel a hrozilo mu, že skončí na invalidním vozíku. Zemřel mu otec na rakovinu. Napadl ho virus, po němž mu ochrnula polovina obličeje. To vše během jednoho roku. Přesto se tenista James Blake nevzdal a nakonec se vyšplhal na čtvrté místo světového žebříčku.  /ilustrační snímek/

Jen málokdo v USA nezná tohoto sympatického  Američana. Po všem, co prožil a po všem, co v tenise dokázal.

Ale i kvůli tomu, jak se chová a co říká. James Blake, který vystudoval prestižní universitu v Harvardu, si v životě prožil své. V dětství trpěl skoliózou a musel většinu dne nosit speciální výztuhu. Až pravidelné cvičení mu pomohlo se jí zbavit. Vyšplhal se do elitní třicítky žebříčku tenistů a časopis People ho zařadil mezi nejvíc sexy sportovce planety. To bylo v letech 2002 a 2003. Následující rok však Blakea hodně bolel.

Nejprve doslova: při tréninku na Italian Open uklouzl a rozdrtil si krční obratel. Místo litování se ale zvolil obranu humorem: „Profesionální tenista a zlomí si krk při tréninku?“

Legračně však situace nevypadala. Blakeovi hrozil dokonce invalidní vozík. Jen o pár týdnů později přišla další rána: jeho otec zemřel na rakovinu. Stres a trápení podpořilo u Blakea vzácný virus, který jeho hrozivý rok dokonal: ochrnul na polovinu obličeje. Lékaři se báli, že by mohl i oslepnout.

„Vypadal jsem hrozně. Tehdy jsem poznal skutečné přátele. Ostatní mi říkali: Ne, nevypadá to tak špatně. Ale moji blízcí se nebáli říct: Jamesi, vypadáš hrozně,“ vzpomínal Blake. „A dělali si z toho srandu. Potřeboval jsem nějaký smích, takže jsem to ocenil.“

Jeho odhodlání přečkávat těžké chvíle budí respekt. Z těžkých momentů se vzpamatoval a pak optimisticky říkal: „Pořád si myslím, že jsem měl při tom všem ještě hodně štěstí. Měl jsem možnost strávit poslední chvíle se svým tátou. Nezranil jsem se tak hrozně, jak jsem mohl. A mám dobrou rodinu, skvělou kariéru.“

I po všech problémech svůj tenisový život obdivuhodně restartoval. Z 210.místa žebříčku se vyšplhal až na čtvrté. Byl třikrát v grandslamovém čtvrtfinále, v roce 2006 si zahrál s Federerem finále Turnaje mistrů. O rok později pomohl Američanům k výhře v Davis Cupu.

V posledních letech ale už tolik nezářil. Jeho jméno však ostatní hráči měli v úctě. Před startem US Open Blake se slzami v očích oznámil, že půjde o jeho poslední turnaj.

Co teď? 33-letý Blake chce trávit více času s manželkou a roční dcerkou. Lákala by ho práce daviscupového kapitána či tenisového komentátora.

Když končil dočkal se ovací vestoje. „Nevím, kdy mě to naplno zasáhne. Ale asi dnes nebudu moc spát,“ sdělil na kurtu novinářům.

podle Huffington Post a Bloomberg

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.