SKarta bez povinného účtu u České spořitelny

logo Česká spořitelna

SKarta už možná nebude spojená s povinností mít u České spořitelny účet, lidé tak budou moci jako dříve dostávat dávky na své účty, nebo poštou.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová zaslala premiéru Petru nečasovi nový návrh, který upravuje podmínky sKarty. Navrhuje odstranit nutnost mít u České spořitelny bankovní účet, tedy tu část zákona, která většině zdravotně postižených přišla jako největší nesmysl.

„V situaci, kdy, jak uvedlo samo ministerstvo práce a sociálních věcí, 89 procent příjemců sociálních dávek má svůj vlastní účet a Česká spořitelna v podstatě v tuto chvíli funguje pouze jako prostředník, který peníze přeposílá na účty těchto příjemců, tak se ukazuje, že ten projekt je skutečně naprosto nesmyslný a zaplať pánbůh, že tedy ministerstvo tohleto uznalo a přestalo hájit nehájitelné,“ uvedl v ČRo 1 Radiožurnálu místopředseda pro sociální politiku Roman Sklenák.

A dodal, že Úřady práce nadále každý den předávají tisíce osobních údajů příjemců dávek České spořitelně v rozporu se zákonem, a proto naprosto nechápe, proč už dávno MPSV nepozastavilo vydávání sKaret, k čemuž ho prý Výbor pro sociální politiku vyzval už na konci roku.

Čekají český stát arbitrážní žaloby

Už dříve se Česká spořitelna nechala slyšet, že v případě změny zákona, který pro ní bude nevýhodný, bude na základě smlouvy požadovat po České republice ušlý zisk. Je otázkou, zda na to vláda ČR při přípravě změn zákona o sKartách myslí.

„Samozřejmě arbitráže tam hrozí, ale to je situace, kterou už bude řešit ministerstvo práce a sociálních věcí, potažmo vláda České republiky s bankou. Toto je skutečně situace, kterou legislativci neřešili při projednávání zákona,“ vysvětlovala v Radiožurnálu místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková.

Také lidi ujišťovala, že česká vláda se nechystá celý projekt opustit, protože chce využít hlavně identifikační funkce, kterou karta má. Odborníci však netuší, proč se na identifikaci musí využívat platební karta, když každý občan má občanský průkaz.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.