RegioJet hodil vozíčkáře přes palubu

Hendikepovaní se včera přišli symbolicky rozloučit s vlaky RegioJet brněnského podnikatele Radima Jančury. Společnost od listopadu zrušila objednávku plošin pro nakládání vozíčkářů do vlaku.

Jančura místo toho nabízí, že bude cestující s postižením nakládat palubní personál ručně. To je ale pro cestující na vozíku nepřijatelný a nedůstojný způsob, řekl včera Erik Čipera ze sdružení Asistence, které osobám s postižením zajišťuje asistenční služby.

Tím, že Jančura objednávku plošin zrušil, dal postiženým najevo, že o ně nestojí, protože jsou pro něj příliš nároční, dodal Čipera.

Sdružení podle Čipery RegioJet rozezlil především způsob, jakým omezení pro přepravu cestujících RegioJet prezentoval. V prohlášení vyvěšeném na internetových stránkách uvedl, že lidé s postižením zdržují a že kvůli nim vznikají zpoždění vlaků. To je podle Čipery neskutečná nestoudnost.

RegioJet včera uspořádal veřejnou zkoušku nakládání vozíčkářů, která skončila trapným fiaskem. Dvoučlenný tým stevardů dokonce musel požádat o pomoc přihlížející novináře. Nakonec situaci nedokázal vyřešit jinak, než že naložil postiženého a vozík zvlášť.

Tereza Doležalová, koordinátorka vzdělávání v Národní radě osob se zdravotním postižením, však upozornila, že existuje řada lidí, které není kvůli jejich diagnóze možné jen tak přenášet a zaměstnanci dopravce nejsou na manipulaci s takto postiženými lidmi proškoleni.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.