Zdravotně znevýhodnění znevýhodňují své invalidní kolegy

Koncem roku 2014 končí všem status osoby zdravotně znevýhodněné. Je tak  pravděpodobné, že bude docházet v některých případech k propouštění OZZ. Jaká opatření se připravují, aby se tomu zabránilo?

Úřady práce už od prvního ledna 2012 nemohou vydávat prohlášení o osobě zdravotně znevýhodněné. Do konce roku 2014 tak všem skončí platnost OZZ, mnohým postupně končí i dříve (třeba již teď) podle toho dokdy mají tento status vystaven.

Takže, když někomu končí OZZ teď v listopadu, už mu to neprodlouží.

A když má někdo status OZZ do konce roku 2015, tak mu prostě končí o rok dřív, tedy do konce roku 2014.

To bude mít za následek, že jejich zaměstnavatelé nebudou na OZZ dostávat příspěvek na zaměstnávání zdravotně postižených.

V mnoha případech tedy pro ně budou takoví zaměstnanci proděleční.

„Důvodem této změny byla skutečnost, že stav „zdravotní znevýhodnění“ byl a je představován funkčně lehkými poruchami, které jsou kompenzovány a které nepůsobí snížení pracovní schopnosti a umožňují uplatnění na otevřeném trhu práce. Osoby s uvedeným stavem mohou plnohodnotně pracovat v rámci své zdravotní způsobilosti, s respektováním některých omezení, které lze eliminovat výběrem příslušné pracovní pozice (např. vyloučení dlouhodobé jednostranné zátěže, práce v klimaticky nepříznivých podmínkách, ve směnném provozu). Tato omezení ale v zásadě nevyžadují ze strany zaměstnavatele zvýšené nároky na úpravu pracovních podmínek nebo pracovního prostředí či vytvoření zcela mimořádných podmínek tak, jako je tomu v případě osob, kterým je přiznán některý z vyšších stupňů invalidity. Před provedenou změnou tedy v určité míře docházelo k znevýhodňování osob, které jsou invalidní,“ vysvětluje mluvčí MPSV Petr Sulek a dodává, že zaměstnavatelé často upřednostňovali zaměstnání OZZ před invalidním člověkem, nemuseli na takové zaměstnance totiž vynakládat další náklady na pracovní místo.

Novela je připravena

Sulek také říká, že současný stav není ideální, a proto se na MPSV připravuje novela. S tím souhlasí i předseda NRZP ČR Václav Krása, který tvrdí, že celý zákon už je připravený pro schválení.

„NRZP ČR od počátku, kdy novela zákona o zaměstnanosti, kterou prosadil ministr J. Drábek, zrušila institut OZZ, usiluje o to, aby došlo k nápravě tohoto chybného rozhodnutí. Za ministryně L. Müllerové a F. Koníčka byla připravena novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, který navracel zpět institut OZZ. Předpokládalo se, že zákon začne platit od 1. 1. 2014. Vzhledem k rozpuštění sněmovny však nebyl zákon schválen. Je však v zásadě připraven a nová politická reprezentace musí posoudit, zda jej bude projednávat v této podobě, nebo provede úpravy.“

Otázkou je, co vše novela zase zruší a co obnoví.  Může se stát, že ti, co jim status OZZ skončil nebo brzy skončí,  si prožijí pauzu, kdy nebudou OZZ až do chvíle, než se schválí novela, která zase vydávání statutu OZZ obnoví.

Jiří Marek
invArena

3 komentáře

  1. Mám šroubovanou páteř rok 2005 v roce 2012 jsem se zázračně uzdravil snížená prac.schopnost o více jak 33% najednou mám pouze 20% pracoval jsem na vrátnici .Místo pro invalidy odvolal jsem se do brna a tam mi bába doslova napsala „neni důvod k bodovému navíšení jmenovaný je schopen vykonávat 12 hodinové směny inoční.že to je místo pro invalidy nikoho nezajímá.nemám žádný příjem živí mě manželka s čid. aněco málo vydělá. díky české republice skončíme jako žebrácí.at žije fašismus tato vláda je horší. stydím se zato že jsem čech.

  2. Byla jsem také OZZ, teď to už neprodlužijí a já jsem v pasti. Na ÚP Olomouc mi sdělili, že rok budu u nich stále posuzovaná jako OZZ, ale bez platného dokumentu po mě ani pes neštěká. Firmy potřebují doklad! Žádala jsem si nedávno o částečný invalidní důchod, dodala všechny lék.zprávy, trápí mě vrozená dysplazie kyčlí, stupeň dva a tři, a k tomu v obou kolenách a kyčlích mám artrózy stupně samé trojky. Sotva se postavím na nohy, nevydržím chodit, stát, sedět, v noci nespím, a paní posudková mi řekla, že su mladá, že musím něco vydržet a že bolest je jen psychický jev, že bolest jako taková neexistuje a je jen v hlavě….no a dlaší zdrav. problémy už rozepisovat nebudu, je toho víc. A jako samoživitelka s dcerou jsem odrovnaná. Co mne čeká? Hledat a hlavu vzhůru….ale je to těžké, když nemůžu fyzicky nic vydržet, ani sedět ne:-(

  3. Patřím mezi ty postižené, kdy mi skončila platnost OZZ a chráněná dílna Vřídlo Karlovy Vary okamžitě reagovala vypověďí z prac.poměru.Po 17ti letech práce ve vřídle.Léčím se u několika spec.lékařů(alergo astma,plicní,neurologie-operace karpál.Ani po operaci není dobré,oční-křížové vidění,špatný odhad vzdálenosti,endokrinologie léčba štítné žlázy,diabetologie léčba cukrovky 2stupeň). Samozřejmě, že z těchto důvodů musím užívat mnoho léků, což pro mne představuje také nemalé finanční výdaje.Toto vše nebylo dostačující,aby mi komise přiznala část.inv.důchod,když jsem si o něj žádala před ukončením OZZ,ačkoliv jsem dodala lék.zprávy s doporučením obvodní lékařky.Nyní jsem v situaci,kdy žebrám o práci a zatím nic nenacházím.Byla bych ráda,kdyby nová vláda se co nejdříve zajímala o tento problém, který se týká nás mnoha občanů ,takto postižených bez dalšího možného existenčního zajištění.Je mi 37let a nevím,jaká mně čeká budoucnost.Šárka Štilcová-Karlovy Vary

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.