Raná péče pomáhá dětem i rodičům

Příležitost seznámit se podrobněji s tím, co je raná péče a komu může být prospěšná, budou mít zájemci od 25. listopadu do 1. prosince, kdy bude v celé republice probíhat informační kampaň Týden rané péče.

Je známo, že první měsíce a léta života jsou pro vývoj a rozvoj jedince zásadní, je však také smutnou skutečností, že ne všichni „na startu“ dostanou stejné podmínky.

Děti, které „macešská“ příroda zatížila zdravotním znevýhodněním, vyžadují odbornou péči, ale především je pro ně jako pro všechny ostatní v tomto klíčovém životním období, tedy od narození do sedmi let věku, důležitý láskyplný vztah a stálý kontakt s rodiči a dalšími blízkými osobami.

„Doručit“ odbornou péči přímo do rodin tak, aby nebylo nutné „doručovat“ děti za péčí do ústavů, je cílem občanského sdružení s celorepublikovou působností Společnost pro ranou péči.

Služby a programy rané péče poskytované postiženým dětem a jejich rodičům směřují k tomu, aby eliminovaly či zmírnily důsledky postižení a umožnily dítěti i rodině sociální integraci. Posilují se tak kompetence, zodpovědnost a nezávislost rodiny, která může vychovávat dítě v jeho přirozeném prostředí a umožňuje mu žít běžný život.

Příležitost seznámit se podrobněji s tím, co je raná péče a komu může být prospěšná, budou mít zájemci od 25. listopadu do 1. prosince, kdy bude v celé republice probíhat informační kampaň Týden rané péče.

Do kampaně se, mimo jiné dnem otevřených dveří, zapojí také Středisko rané péče Brno, které pomáhá rodinám, v nichž vyrůstá dítě do sedmi let s vážnějším postižením zraku, případně i s dalším postižením.

Pracovníci střediska dojíždí – na celém území Jihomoravského kraje, částečně na území kraje Vysočina a kraje Zlínského – k rodině domů a učí dítě dívat se na svět (program stimulace zraku) či využívat ostatních smyslů k poznávání okolí. Společně s rodiči vymýšlí pro děti aktivity a hry, půjčují jim speciální hračky, pomůcky a literaturu a všechny tyto služby poskytují zdarma.

Brněnský Metropolitan

Markéta Žáková

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.