Lékaři z Centru Kociánka zůstanou. Na stranu rodičů se postavil ministr

Podle reportáže České televize se spor kolem lékařských služeb v brněnském centru Kociánka vyřešil ve prospěch rodičů postižených dětí. Lékaři, kteří měli původně podle vedení centra odejít, zůstanou. Zasáhl totiž ministr práce František Koníček (foto).

 

Původně propuštění lékaři z Centra Kociánka by měli zůstat zaměstnaní i v příštím roce. Řediteli zařízení, které se stará o handicapované děti to nařídil ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček. Vyhověl tak tlaku rodičů, kteří si na propuštění několika lékařů včetně ortopeda a neurologa stěžovali.

Petr SULEK, tiskový mluvčí, ministerstvo práce a sociálních věcí: „K dohodě došlo na základě jednání mezi ministrem práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem, vedením Centra Kociánky, a také se zástupci klubů, klubu rodičů a přátel Kociánky a lékaři z Centra Kociánka budou i nadále působit v této organizaci a budou zabezpečovat komplexní zdravotní a rehabilitační péči o klienty Centra Kociánka.“

Ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček (SPOZ) svolal poradu i se zástupci resortu zdravotnictví. Na poradě se shodli na to, že je třeba aby lékaři na Kociánce zůstali do 30. března za dosavadních podmínek, od 1. dubna je musí financovat zdravotní pojišťovna, pravděpodobně Všeobecná zdravotní pojišťovna. Dosud jsou totiž zaměstnanci centra, zdravotní pojišťovny je nefinancují.

Ředitel centra Komárek odůvodňoval výpovědi lékařům tím, že centrum nemůže poskytovat nadstandardní služby. Konkrétně zubaře využívalo málo klientů. Argumentem pro redukci byl také rozpočet pro ústav na rok 2014, zůstává na letošní výši.

Centrum Kociánka pečuje o klienty s tělesným a druhotným mentálním postižením. Z více než 300 současných klientů jich tam bydlí v domově nebo v týdenním stacionáři 135, dalších 17 využívá chráněné bydlení. Téměř 130, převážně dětí, využívá denní stacionář.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.