Nevidíte na kód, který máte opsat? DobryKod.cz pomůže

hybridní kniha

DobryKod.cz zdarma pomůže handicapovanému využívat webové stránky, které na něm chtějí opsat sérii deformovaných písmen či číslic, aby se mohl dostat dál do aplikace nebo aby mohl odeslat vyplněný formulář. Tento obrázkový tzv. CAPTCHA kód je pro mnoho zrakově postižených velkou překážkou.

CAPTCHA představuje ochranu, která má odlišit člověka od např. spamového robota a zabránit tak různým útokům, jakými jsou např. právě spamy nebo také krádež uživatelských dat apod.
Nicméně obrázkové CAPTCHA kódy jsou pro zrakově postižené téměř nebo zcela nečitelné.

DobryKod.cz však využívá spolupráce operátorů, kteří obrázkový CAPTCHA kód pro vás přepíšou do čitelné podoby. Jde o tzv. službu Screenshot, kdy zrakově postižený pořídí snímek obrazovky (screenshot) a zašle ho na centrální e-mailovou adresu, ketrá je uvedena na serveru Dobrykod.cz. Jako odpověď mu dorazí operátorem přečtený a přepsaný kód, který už může snadno použít.

Ale to není všechno. V praxi se totiž používají i jiná webová řešení pro rozlišení člověka a stroje než CAPTCHA. Různé rébusy, grafické prvky aj. I v těchto případech bývají nedostupné mnoha handicapovaným. Proto DobryKod.cz nabízí řešení, které taková bezpečnostní opatření vytváří snadno dostupnými zejména zrakově postiženým.

A to linkem, který obsahuje zašifrovaný řetězec písmen a číslic. Když nevidomý na link klikne, je přesměrován na web DobryKod.cz. Po zadání uživatelského jména a hesla je mu řetězec rozšifrován a zobrazen v jemu čitelné podobě. Tato služba se jmenuje Encrypted CAPTCHA.

Obě služby jsou svým uživatelům dostupné 24 hodin denně 7 dní v týdnu prostřednictvým webu www.dobrykod.cz. Autorem služeb je Petr Závodský, pracovník společnosti CZ.NIC, z.s.p.o. (správce české domény nejvyšší úrovně) a člen celosvětové komunity OWASP (Open Web Application Security Project) zabývající se bezpečností webových aplikací.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.