Roboti budou pomáhat nemocným

Robot earth.com

Roboti možná brzy zastoupí nemocniční personál i domácí pečovatelku. První prototyp, jenž obsluhuje pacienta, je už na světě.

 

reportáž České televize

Na veletrhu v nizozemském Eindhovenu konstruktéři představili nejžhavější kybernetické novinky.

Největším hitem letoška jsou chytré technologie pro použití ve zdravotnictví nebo v domácnostech.

Jmenuje se Amigo a na první pohled nevypadá zrovna přátelsky, možná bude ale brzy pomáhat nemocným není pro něj problém přinést pacientovi například sklenici mléka nebo jiné drobné předměty. Jeho konstruktér Heico je na své dílo patřičně pyšný.

Heico SANDEE, Technická univerzita Eindhoven:
Chtěl jsem vymyslet program, který bude maximálně flexibilní. Amigo je výjimečný hlavně tím, že je schopný učit se nové věci za pochodu. To byla největší výzva při mé práci.

Amigo na svojí práci není sám. Přímo s pacientem komunikuje druhý robot Avi – přijímá požadavky, které následně pošle ke zpracování Amigovi. Ten však obstará vše potřebné.

Gajan MOHANARAJAH, výzkumník, Švýcarský federální institut technologií:
Této technologii patří budoucnost. Během krátké doby nebude problémy propojit s mobilními 4G sítěmi. Vše tak bude fungovat on-line a v reálném čase. Znamená to obrovský skok pro kybernetický průmysl. Výroba bude levnější a roboty jednodušší.

Vývoj robotů trval 4 roky a byl financován Evropskou unií částkou 4 milionů eur. Kromě univerzity v Eindhovenu na projektu spolupracovali odborníci z Mnichova, Stuttgartu nebo Curychu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.