Chce průkaz ZTP/P pro syna. Úřady zamítají

ilustrační foto: MorgueFile

Už osm let žádá Kateřina Pavlechová z Havířova pro svého těžce nemocného syna průkaz, díky kterému by ušetřila za cestování po nemocnicích. Zatím pokaždé slyšela, že nemá nárok. Ona je ale přesvědčená o opaku…

reportáž TV Barrandov

Ona je ale přesvědčená o opaku a dokládá to lékařskými zprávami. Finančně je na tom rodina špatně a každá ušetřená koruna by se jí opravdu hodila.

Kateřina PAVLECHOVÁ, samoživitelka:
Jediné co prostě mám, tak to je fakt ten pokojíček pro ty děti, který jsem vlastně udělala, aby měli to, co mají mít, ale na ostatní věci prostě opravdu …

Kateřina Pavlechová žije sama se třemi dětmi. Desetiletou Klárku před dvěma lety pokousal pes. Od té doby chodí k psychiatrovi a bere antidepresiva. Šestnáctiletá Tereza musela na operaci kvůli páteři a pak je tu ještě desetiletý Sam, který je vážně postižený.

PAVLECHOVÁ:
Má těžkou epilepsii, poruchu ADHD, má astma, má opožděný vývoj o dva roky, je to bohužel i retardace prvního stupně.

Sam vyžaduje čtyřiadvacetihodinový dohled. Ve škole se neobejde bez asistentky a pokaždé, když dostane záchvat musí do nemocnice. Od roku 2006 pro něj proto matka žádá o kartu zdravotně tělesně postiženého.

Kateřina PAVLECHOVÁ,
Výhoda té karty ZTP/P pro nás by byla v tom, že když bychom jezdili k těm lékařům, tak to jízdné by bylo zdarma. Další výhoda by tam u toho byla, že by byla možnost poskytnuté auto ze sociálního odboru.

Jenže podle úředníků na ní Sam nemá nárok.

PAVLECHOVÁ:
Pokaždé nám to bylo zamítnuto s tím, že vlastně syn zvládá orientaci a mobilitu, což není pravda, protože si nezaváže ani tkaničky u bot.

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí České správy sociálního zabezpečení:
Mají možnost podat odvolání a to znamená, že ten případ posoudí úplně jiný.

Karta a příspěvek v řádu stokorun měsíčně by přitom rodině pomohl.

PAVLECHOVÁ :
Na to, abych mohla s dětma jet třeba do zoo, mě na měsíc zůstává částka 540 Kč.

Klára PAVLECHOVÁ, dcera:
Já bych chtěla někdy jezdit na koni.

Samuel PAVLECHA, syn:
Chtěl bych se podívat na hory.

Pro matku nesplnitelné přání a i Klárka se může na koně zatím dívat jen skrz ohradu. Kateřina přesto pomáhá ostatním, na Facebooku zorganizovala sběr plastových víček, kterým se snaží získat peníze pro postižené děti. Teď ale rodina potřebuje sama pomoc. Uvítala by, kdyby někdo mohl darovat některé z nepotřebných věcí.

PAVLECHOVÁ :
Nějakou třeba televizi, nebo popřípadě tím, že máme rozbitou i sedačku, tak bychom přijali sedačku.

Přes všechny problémy a obtíže se rodina snaží fungovat jako každá jiná a ještě si najde čas na to, aby pomáhala ostatním.

1 komentář

  1. Olga Onderková · Havířov
    Reaguji na zprávy z 8.2. kde p.Kateřina Pavlechová roní falešné slzy a prosí o peníze. Divím se TV Barrandov, že si před zveřejněním něčeho takového nezjistí, jaký ptáček ve skutečnosti p.Pavlechová je a zda si pomoc zaslouží. Ublížila mnoha lidem, mého syna okradla o auto,které pomocí podvodu prodala a peníze probendila. Tehdy nemyslela na své děti, že to auto potřebují. Dodnes synovi dluží několik set tisíc za auto, které u soudu vyhrál ale které je prodané. P.Pavlechové by měli odebrat děti a ji zavřít do vězení, kde by pracovala a platila všem které okradla.Protože děti za matku nemohou a měly by se mít dobře. A podvodníci by měli být potrestáni.Toto píše matka muže, kterému zničila život jen proto že ji měl rád a věřil jí a kterého dodnes stíhá exekutor.Onderková

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.