Expert: Drogy v Brně užívají desetitisíce lidí

Drogy v Brně příležitostně užívají až desetitisíce lidí, jejich počet nelze přesně odhadnout. Problémových uživatelů, kteří jsou na droze závislí a potřebují pomoc, je zhruba 2000.

 

Mezi nejoblíbenější látky patří marihuana, pervitin a drogy vydávané za extázi, řekl vedoucí oddělení kontaktních služeb sdružení Podané ruce Jiří Valnoha. Sdružení se prací s drogově závislými dlouhodobě zabývá.

Podle nedávného výzkumu vodohospodářů v Brně převládá mezi uživateli drog extáze. Vodohospodáři to zjistili analýzou odpadních vod, jde tedy o látky vyloučené lidmi do kanalizace. Valnohu toto zjištění překvapilo.

„Extáze byla populární v 90. letech. Dnes převažují drogy podobné extázi, ale s jiným chemickým složením. Pokud vodohospodářům vyšla skutečně extáze, tak je to pro mne překvapivé,“ uvedl Valnoha.

Na rozdíl od Prahy, kde je populární kokain, podle Valnohy v Brně a všeobecně na Moravě převládá levnější pervitin. Zdravotní rizika jsou však u obou drog vysoká. „Je to stimulant, hrozí riziko mozkové či srdeční příhody. Nedá se říci, kolik lidí končí v důsledku požití drogy na ARO, ale víme, že to není nijak neobvyklé,“ řekl koordinátor.

Závislost vzniká po několika měsících užívání, člověk si ji musí „vypěstovat“. Lidí, kteří jsou na droze v Brně závislí, potřebují pomoci a jsou ohroženi například vyšší kriminalitou, je zhruba 2000. Ostatní berou návykové látky „rekreačně“, nepravidelně.

Věkové složení ani počet uživatelů drog v Brně se podle Valnohy v posledních letech příliš nemění. „Není pravda, že by se stále snižoval věk uživatelů drog, to je jen mýtus,“ podotkl Valnoha.

Mění se pouze typ drog, které lidé berou. „Poslední roky je významný trend braní drog, které jsou prodávané jako hnojiva. Jejich názvy a složení se velmi rychle mění,“ uvedl muž.

V celé ČR je podle odhadů zhruba 40.000 problémových uživatelů drog. Extázi někdy zkusilo 250.000 obyvatel. Vodohospodáři díky svému průzkumu určili rozložení jednotlivých drog v zemi. V Plzni odhalili nejvyšší spotřebu heroinu, v Praze kokainu, v Brně extáze a v Ostravě pervitinu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.