Unikátní vozidlo pro vozíčkáře

Unikátní vozítko (foto) pro vozíčkáře představila na mezinárodním veletrhu motocyklů a čtyřkolek v Brně – Motosalon 2014 – společnost Elbee Loštice. Vozíčkář si bude moci užít požitek z jízdy na čtyřkolce.

Do Elbee vozíčkář zepředu najede na svém invalidním vozíku, nepřesedá, pouze shora spustí přední stěnu auta s volantem a čelní přístrojovou deskou, 400 kg těžkou čtyřkolku nastartuje a můžete vyjet. Vše zvládne bez pomoci další osoby.

Vozítko Elbee umožňuje parkovat příčně k chodníku i v řadě podélně stojících automobilů. Splňuje zákonné podmínky pro státní příspěvek na zakoupení vozidla. Je to dvoumístné malé auto – těžká čtyřkolka (součástí je sklopné sedadlo spolujezdce).

Haló noviny

reportáž Česká televize

Unikátní dvoumístné vozítko, do kterého postižený vjede přímo na invalidním vozíku a řídí ho jen rukama, už má za sebou všechny potřebné testy. První kusy si tak za několik dnů vyzvednou noví majitelé.

Michal Koutný je na vozíku od narození. Nemoc mu nedovoluje, aby řídil běžné auto. Navíc se do něho bez pomoci ani nedostane.

Michal KOUTNÝ, vozíčkář:
já vlastně za prvé nevidím ovládací prvky, páka docela nízko.

Podobně jsou na tom i další vozíčkáři. Aby mohli řídit auto, musí si ho nechat speciálně upravit.

Michal KOUTNÝ, vozíčkář:
Brzda, spojka, plyn, všechno na ruku. Většinou si vozíčkáři objednávají automobil na automat.

Strojírenská firma z Loštic na Šumpersku teď vyrobila unikátní auto právě pro vozíčkáře. Díky tomu, že se otevírá celá jeho přední část, najede postižený dovnitř
rovnou na vozíku.

Ladislav BRÁZDIL, jednatel strojírenské společnosti:
Řídit může řídítky, což je v základu pro paraplegika. Anebo volantem, což je varianta pro kvadruplegika. K nástupu slouží dálkově ovládané přední odklopné dveře s rampou, kterými je možné najet dovnitř i s vozíkem, ten uvnitř zafixovat a ovladačem opět dveře s rampou zavřít.

Vývoj vozítka trval 10 let. Asi největším oříškem bylo propojení řízení s přední nápravou, neboť se vlastně celý přední dveře, včetně řízení, otevírají.

Auto, které dosahuje rychlosti až 80 kilometrů v hodině, pohání benzínový motor. Jeho průměrná spotřeba se pohybuje kolem 5 litrů na 100 kilometrů. V Lošticích zatím vyrobili sérii 5 těchto autíček. Už teď je o ně ale mezi vozíčkáři takový zájem, že do konce roku musí udělat dalších 20.

Firma bude autíčka individualizovat podle míry postižení a přání zákazníka. „Verze pro zákazníky na elektrickém vozíku bude stát 398 tisíc korun,“ informoval Brázdil. ZLKL plánuje spustit sériovou výrobu Elbee, pomoci by k tomu měl i vývoz těchto čtyřkolek do západní Evropy, zejména do Německa a Francie.

Elbee splňuje zákonné podmínky pro státní příspěvek na zakoupení a úpravu vozidla, lze jej řídit od 17 let pouze s řidičským oprávněním B1, jeho průměrná spotřeba je 4,5 litru na 100 km a maximální konstrukční rychlost dosahuje 80 km/h.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.