Nebezpečné umělé nehty

foto: Paolo Neo / public domain photos

A teď jedno téma pro ženy. Také máte rády upravené nehty? Pokud patříte mezi uživatelky těch umělých, zejména akrylových, tak dávejte dobrý pozor. Ty můžou být totiž v řadě případů zdraví škodlivé.

reportáž Prima FTV

Pozor by si ženy měly dát především tam, kde je lákají na nízkou cenu. Co jim hrozí za nebezpečí?

Krásné upravené nehty jsou předností každé ženy. Jenže často to končí i takto. Vylomené nehty, záněty a plísně. Můžou za to často umělé nehty, které jsou nekvalitně udělané.

Martina HRTÁNKOVÁ, majitelka nehtového studia:
Dotyčná studia pracují s materiálem, který obsahuje MMA kyseliny a který narušuje přírodní nehet.

Darina ZELENKOVÁ, lékařka kožního oddělení Nemocnice Na Bulovce:
Při aplikaci akrylu může dojít k poškození nehtu a může dojít zároveň v okolí k alergické reakci nebo k plísňovému poškození nehtu, anebo k roznesení bakteriální infekce.

Je dobré se proto podívat na materiál, se kterým v nehtovém studiu pracují.

Jarmila RÁŽOVÁ, zástupkyně hlavního hygienika ČR:
Ten problém se dotýká vysokých koncentrací metymetakrylátu, takže v podstatě, pokud je tam tato látka obsažena víc jak v 80 %,  může docházet i k tomu, že jsou nehty poleptány.

Často se říká, že špatný akryl poznáte podle zápachu a toho, že takové nehty rychle žloutnou. Problém ale je, že látka, která se aplikuje na nehty, zapáchá v každém případě, takže jako laik podle toho nepoznáte, jestli je škodlivá nebo ne. Hlavní rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním materiálem je v ceně, takže tam, kde vás lákají na nízkou cenu, byste si měly dát obzvlášť pozor.

Martina HRTÁNKOVÁ, majitelka nehtového studia:
Ono se to většinou neprojeví úplně hned, ale pak jsou nehty vlastně  zeslaben a dojde spíše odchlipování nehtů.

Jednou za čas je tak dobré si nechat jakýkoli lak, ať už akrylový nebo gelový z prstů odstranit, abyste se podívaly, jestli pod ním nemáte na nehtu plíseň.

foto: Paolo Neo public domain photos

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.