Roste zájem o audioknihy

ilustrační foto: photoXpress

Češi patří podle průzkumů k nejnáruživějším čtenářům na světě. Počet prodaných výtisků ale klesá. Roste však zájem o audio knihy, a to nejen mezi zrakově postiženými.

Česká televize

Cestou do práce i z práce, Matt Jedlička tráví v autě více než hodinu denně a poslechne si tak jednu knihu měsíčně. Teď zrovna, životopis Steve Jobse.

EDLIČKA,
Ty audio knihy jako udržují mysl takovou aktivní, řekl bych.

Z možnosti nechat si předčítat má radost i Jiří Hladiš, audioknížky poslouchá už 25 let. Tehdy si je půjčoval a kazetách z knihovny pro nevidomé. Dnes už si je pouští i v mobilu.

Audioknihy ale lidem, kteří vidí špatně nebo vůbec nenahrazují jen zážitek ze čtení, využívají je i při studiu.

Zájem o načtené knihy tak v posledních letech roste. Titulů je na trhu už víc než tisícovka.

Kateřina KONOPÁSKOVÁ, ředitelka Radioservis:
Pokud mohu mluvit za nás, tak ten objem se v posledních třech letech vždycky násobí.

Starší čtenáři nejčastěji sáhnou po klasice, naopak mladší volí třeba detektivky, pro úspěch je ale stejně důležité jako známý titul, i známý hlas. To, že čtenáři kupují hlavně velmi populární knížky, platí nejen pro ty k poslechu. Čeští vydavatelé ročně pošlou na pulty zhruba 16 tisíc titulů. Lidé za ně utratí přes osm miliard korun a roste zájem i o knížky v elektronické podobě. Do čteček si jich vloni lidé koupili půl milionu, zatímco na sobě dospělí spíš šetří, prodej dětských knížek naopak roste.

Martin VOPĚNKA, předseda, Svaz českých knihkupců a nakladatelů:
Rodiče ví, že děti by měly číst, a to myslím, že se tady uplatňuje velice výrazně.

Ideální příležitost k pořízení nové knihy budou mít čtenáři 23. dubna, kdy se slaví jejich světový den, některá knihkupectví totiž plánují akci knihy bez DPH, tedy o 15 % levnější

Česká televize

ilustrační foto: PhotoXpress

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.