Průzkum: Více než polovina Čechů jsou velmi odolní

Čtvrtina Čechů loni neprostonala ani jeden den. Další třetina lidí strávila s nemocí v posteli nejvýše sedm dnů.   „Mezi námi je více než polovina zdravotně velmi odolných jedinců, které hned tak nějaká nemoc neskolí,“ uvedli autoři průzkumu.

 

Déle než tři měsíce v součtu stonala loni jen dvě procenta lidí.

Vyplývá to z průzkumu výzkumné společnosti ppm factum.

„Celkem je mezi námi tedy více než polovina zdravotně velmi odolných jedinců, které hned tak nějaká nemoc neskolí,“ uvedli autoři průzkumu. Zdravotně odolnější byli muži než ženy. Ani den se neléčilo 27 procent z nich, u žen to bylo 21 procent. V součtu s lidmi, kteří v posteli strávili maximálně sedm dní, byl podíl mužů 60 procent, žen zhruba poloviční.

V nejmladší skupině od 15 do 24 let je odolných, kteří loni nestonali vůbec nebo nejvýše sedm dní, polovina. „Pak se odolnost zvýší a mezi lidmi ve věku 25 až 54 let jsou takto vůbec nebo jen minimálně stonající téměř dvě třetiny lidí. Více dnů strávených léčením se v posteli pak hlásí až šedesátníci a starší,“ podotkli autoři průzkumu.

Míru nemocnosti podle ppm factum ovlivňuje vedle postupujícího věku druh práce a výdělek z ní. Průzkum zjistil, že vůbec nebo maximálně sedm dní loni stonalo 78 procent živnostníků a 72 procent lidí, jejichž zaměstnání obsahuje především duševní, kreativní, řídicí nebo manažerskou činnost. U manuálních zaměstnanců to byly dvě třetiny. „Nejvíce dnů strávených v posteli kvůli nemoci přiznávají lidé, kteří aktuálně nemají práci a administrativní pracovníci,“ doplnili autoři.

Z hlediska příjmu přibývá zdravotně odolných jedinců zároveň s tím, jak lidem roste výdělek. Mezi lidmi s čistým příjmem do 12.000 korun měsíčně bylo loni bez nemoci nebo nejvýše se sedmi dny v posteli 39 procent. Pokud lidé brali do 15.000 korun, podíl zdravotně odolných už byl 54 procent a u vydělávajících nad 28.000 měsíčně tři čtvrtiny.

V průzkumu se ppm factum na počátku letoška dotazovala 997 lidí mezi 15 a 85 roky.

Do výzkumu nezahrnula pracovní neschopnosti po úrazech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.