VZP zjednodušila systém příspěvků. Přidá i na pupečníkovou krev a melanom

Příspěvek na odběr pupečníkové krve nebo třeba na vyšetření kožních znamének jako prevence proti zhoubnému melanomu. A k tomu zjednodušení celého systému finančních výhod, na které mají  klienti VZP nárok automaticky po přihlášení do Klubu pevného zdraví. To jsou hlavní novinky v nabídce největší zdravotní pojišťovny.

Ještě loni byl u VZP systém čerpání příspěvků rozdělen do několika programů. V některých případech přitom klienti museli nejprve sbírat body (např. za účast na preventivních prohlídkách), aby pak mohli požádat o peníze na uhrazení jiných preventivních aktivit. Pro lidi to bylo nepohodlné – zapomínali si při prohlídkách říkat lékařům o potvrzení, neorientovali se, za co body dostanou a za co ne. Kvůli tomu pak paradoxně měli ztížený přístup k příspěvkům na další prevenci. Na základě četných žádostí proto VZP přistoupila k tomu, že finanční výhody sloučila do Klubu pevného zdraví a jejich čerpání navázala na prosté členství v něm.

Příspěvky jsou nově přehledně rozděleny do čtyř kategorií podle jejich adresátů – děti, dospělí, nastávající maminky a dárci krve. Základní částkou pro každou kategorii je 500 korun, přičemž je možné čerpat příspěvky i ve více kategoriích najednou. Například těhotná žena má nárok na 500 korun jako budoucí maminka, dalších 500 korun ale může inkasovat jako dospělá osoba a dalších 500 případně za dárcovství krve. Dárci krve mají nárok na 35 dní cestovního pojištění zcela zdarma.

Děti mohou příspěvky čerpat např. na pevná rovnátka, očkování proti rotavirovým infekcím či třeba klíšťové encefalitidě. Dospělí si mohou navíc nechat vyšetřit kožní znaménka a stejně tak mohou využít příspěvek na očkování proti chřipce, žloutence, pneumokoku či pro očkování na cesty. Obě kategorie mohou příspěvek uplatnit na rehabilitační aktivity.

Pro děti s  chronickými problémy nabízí VZP ozdravné třítýdenní pobyty u moře v rámci projektu Mořský koník. Na řeckém poloostrově Chalkidiki má letos pojišťovna rezervováno bezmála dva tisíce míst.

Nastávající maminky si mohou nechat od VZP přispět na předporodní kurzy, cvičení a plavání pro těhotné, přítomnost partnera u porodu či odběr pupečníkové krve pro vlastní potřebu.

Podrobnosti o finančních příspěvcích pro klienty VZP najdete ZDE.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.