Brňané si mohou nechat zdarma vyšetřit znaménka

Lidé v Brně si v pondělí budou moci na dvou místech zdarma nechat vyšetřit znaménka v rámci Evropského dne melanomu. V Česku narůstá počet lidí, kteří mají kožní zhoubný nádor, informoval dnes novináře Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Podle něj měli před 40 lety zhoubný nádor na kůži tři lidé ze 100.000 obyvatel, teď připadá na stejný počet obyvatel kolem 20 nemocných.

„Ve třicátých letech minulého století byl jeden nemocný člověk na 100.000 obyvatel, v sedmdesátých letech to byli lidé tři a nyní je to téměř 20. Počítáme, že za dva roky se počet opět zvýší, takže budeme na osminásobku,“ upozornil Arenberger.

Podle něj by se lidé měli nechat vyšetřit a nejen ve dnech, kdy to mají zdarma. Při Evropském dni melanomu si mohou zájemci v Brně nechat v pondělí bezplatně zkontrolovat znaménka na dvou místech. Od 8:30 do 13:00 v Bakešově pavilonu Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) a od 10:00 do 18:00 na náměstí Svobody, kde bude Stan proti melanomu.

Stan byl loni kromě Brna v Praze, Ostravě a Hradci Králové. Přišlo 4423 lidí. Ve 128 případech měli zhoubný nádor. Z toho bylo 78 bazaliomů, neboli kožních nádorů, které jsou sice zhoubné a rostou, ale pouze ve výjimečných případech metastázují a rozšiřují se na jiná místa v těle. Dalších 19 bylo spinaliomů, které sice metastázují, ale dají se vyléčit. A 31 lidí mělo melanom, který je nejzákeřnější, roste nejrychleji a šíří se na jiná místa v těle.

„U melanomu lze říct, že pacient není nikdy úplně vyléčený, protože se nemoc může projevit klidně i za více než deset let,“ uvedl náměstek pro léčebně preventivní péči MOÚ Igor Kiss. Dodal, že lidé by se neměli prohlídce vyhýbat. „Pokud pacient přijde brzy, nemoc můžeme zachytit včas. Pokud ji odhalíme v pozdějším stadiu, můžeme pouze mírnit následky nemoci paliativní péčí,“ dodal Kiss.

Lidé mohou předejít nádorům na kůži chráněním se před sluncem. „Lidé se rádi opalují, ženy chtějí dobře vypadat a chodí do solária. Veřejnost se málo chrání a potom vzniká větší riziko nádorů. Je potřeba se mazat krémy a chránit se oblečením,“ varoval Arenberger.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.