Závodský: Handicapovaní často nevědí, co umí a co mohou nabídnout

Ondřej Závodský (foto) je příkladem, že pokud si člověk s handicapem za něčím stojí, vyhraje. Nejen, že se stal náměstkem ministra financí, ale svým příkladem razí cestu i ostatním postiženým.

Při vzniku nové vlády jsme vás informovali, že náměstkem na ministerstvu financí bude nevidomý právník Ondřej Závodský, který během let své praxe ukázal, že si vždy jde tvrdě za svým, a že korupce u něj neprojde. Málokdo ví, že před čtyřmi lety se setkal s diskriminací, která nemá s financemi tolik společného.
Mateřská školka v Praze 4 mu totiž odmítla přijmout dceru, která má oční vadu. Odůvodnila to tím, že mají plnou kapacitu a poukázala právě na zrakové postižení holčičky. Rozhodnutí školky následně potvrdil i magistrát.

Závodský se ale odmítl vzdát a celý případ dal k soudu. Ten mu před časem dal za pravdu.
Svým rozhodnutím soudit se se školkou, si nechtěl pouze dokazovat něco sám sobě a své rodině, chtěl, aby se případ stal příkladem pro ostatní. „Doufám, že vyhraný soudní spor může ukázat všem poškozeným lidem cestu k tomu, že správním rozhodnutím někoho nekompetentního věc nemusí skončit, ale že soudní přezkum rozhodnutí může chybné rozhodnutí napravit,“ vysvětluje Závodský.
Sám by rád věřil, že se v jeho případě jednalo spíše o ojedinělý případ, připouští ale, že se tomu asi děje častěji.

Jelikož je Ondřej Závodský náměstkem ministra financí, zeptali jsme se ho také na připravované zvýšení minimální mzdy. Změna by se mohla dotknout handicapovaných při jejich zaměstnávání.

„Nejsem expertem na zaměstnávání zdravotně postižených. Domnívám se, že se musí klást důraz hlavně na vzdělání zdravotně postiženého. Jestliže kdokoliv má, co nabídnout, bude o něj vždy zájem. Sám jsem se v posledních měsících snažil pomoci řadě postižených lidí bez práce, ale většina z nich neuměla odpovědět na otázku, co umí, co by chtěli udělat nebo co mohou nabídnout. Výše minimální mzdy na tomto problému nic nezmění,“ myslí si Závodský.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.