Mobil vám sám řekne, kdy si vzít léky

ilustrační foto: stockvault.net

Digitální aplikace Lékárnička v mobilním telefonu začala pomáhat pacientům dodržet dávkování léků. Mobil jim sám připomene, že si mají vzít lék, a dokonce i v jaké dávce.

Odpadá komplikace, když krabička upadla a prášky se vysypaly, že pacient užívající léky v různých kombinacích ráno, v poledne a večer, nevěděl, zda už si dávku vzal.

„Aplikaci s názvem Lékárnička si mohou pacienti zdarma stáhnout do svých mobilních telefonů s operačními systémy Android 4.0 a vyšším nebo systémem iOS 6.1 a vyšším. Stažení nabízí Google Play pro systém Android nebo Apple AppStore pro iOS,“ řekl ředitel komunikace Zentiva Libor Kytýr.

Nová služba je podle něj určena všem pacientům, kteří pravidelně užívají nějaké léky, a není věkově omezena. Pro ty, kteří berou více přípravků v různých denních hodinách, znamená digitální aplikace podle Kytýra dobré řešení – nemusejí už stále hlídat čas ani počet tablet, kapek, injekcí nebo množství sirupu.

Tzv. chytrý telefon je upozorní tónem na správný čas užití léku, pacient tak může zaměřit svoji pozornost na jiné každodenní povinnosti. Lékárnička hlídá typ, počet a hodinu užívání léku, upozorňuje i na případné zmeškané léky, nebo i na to, že pacientovi docházejí zásoby léku.

V aplikaci lze zkontrolovat kdykoli přehled všech užívaných léků, dávkování, historii, přidat či pozměnit nastavení jednotlivých léků. Vstupní parametry si musí pacient zadat podle pokynů ošetřujícího lékaře nebo lékárníka, pak už mu program užívání hlídá sám.

ilustrační foto: stockvault.net

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.