Jsem tělesně postižená. Mohu si nechat ověřit podpis doma?

ilustrační foto: photoXpress

Dotaz: Jsem těžce tělesně postižená a potřebuji si ověřit podpis. Na úřad se ale nemohu dopravit. Může dojít k ověření podpisu u mě doma?

Odpověď:
České zákony myslí na lidi, kteří se ze závažných zdravotních důvodů nemohou dostavit na místo, kde se podpis ověřuje. Jedná se o matriční úřady, obecní a městské úřady, místa Czech POINT a některé pobočky České pošty.

Na úřadě by Vám měla být nabídnuta možnost, že k ověření podpisu dojde ve Vaší domácnosti. Nejideálnější bude, když si zavoláte na svůj obecní či městský úřad, vysvětlíte jim svou situaci a neměl by být problém, aby Vás navštívil úředník, který s Vámi provede ověření podpisu. Úředník by po Vás neměl požadovat ani žádný poplatek.

Celé ověření proběhne na základě ustanovení § 15 odst. 1 zákona o ověřování (z. č. 21/2006 Sb.):
„(1) Vidimace a legalizace se provádí v úředních místnostech úřadu. Na jiném vhodném místě lze provést vidimaci a legalizaci jen ze závažných důvodů.“

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: photoXpress

1 komentář

  1. Volala jsem na Úmč v Brně,Králově Poli a bylo mi řečeno,že tuto službu neposkytují,po bytech nechodí.Obrátila jsem se na 3 notářství(Palackého 33,Štefánikova ul.)a tam jsem dostala opět zápornou odpověd.Můžete mi poradit?

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.