Ostrava rozdělila peníze na ozdravné pobyty, dotace musela krátit

Ostravští městští zastupitelé dnes rozhodli o rozdělení více než osmi milionů korun z Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším. Na ozdravné pobyty pro děti příspěvek získá všech 33 školských zařízení, které si o něj požádaly. Kvůli nedostatku peněz ve fondu ale bude většině žadatelů původně požadovaná dotace krácena.

Novinářům to řekl primátorův náměstek Dalibor Madej (ODS).

O příspěvek město požádaly čtyři mateřské a 29 základních škol. „Jedná se zhruba o 1710 dětí, které by měly vyjet na ozdravné pobyty. Vzhledem k tomu, že požadavků od škol máme za více než 17 milionů korun, uvažovali jsme, jak postupovat, abychom uspokojili co nejvíce škol,“ uvedl Madej. Podle něj tak školské zařízení mohlo získat maximálně 281.000 korun.

Samo město pro letošní rok vložilo do fondu 7,5 milionu korun. Dříve dávalo do fondu jen pět milionů korun, původní příspěvek navýšilo především kvůli velkému zájmu škol a zároveň neochotě průmyslových podniků do fondu přispívat. Původně město zvažovalo, že by svůj příspěvek ještě navýšilo, nakonec se tak ale nestalo.

Na ozdravné pobyty mohou vyrazit děti mezi listopadem a dubnem. Město fond zřídilo v roce 2010. Příspěvek z něj mohou získat děti z ostravských mateřských škol, základních škol nebo žáci víceletých gymnázií, jejichž věk odpovídá věku pro základní školní docházku. Ozdravné pobyty od založení fondu absolvovalo už několik tisíc dětí. Nejčastěji za čistým vzduchem vyjíždějí do Vsetínských Beskyd. Ostrava se dlouhodobě podobně jako další města v regionu potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší. K problematickým obdobím patří především podzim a zima. Kvalitu ovzduší kromě průmyslových podniků výrazně ovlivňuje také doprava a topení v domácnostech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.