Zájem o ozdravné pobyty je v Ostravě velký, všem město nevyhoví

foto: www.lipnoservis.cz

Město Ostrava uzavřelo příjem žádostí na ozdravné pobyty hrazené z Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším. Zájem školských zařízení je opět vyšší než možnosti města. Přijalo 33 žádostí s požadavky za téměř 17,5 milionu korun.

 

Ve fondu má však o více než polovinu méně. Zvažuje proto, že do budoucna sníží příspěvek na žáka, který je nyní 4500 korun, aby mohlo za čistým vzduchem poslat více dětí, řekl primátorův náměstek primátora Dalibor Madej (zvolen za ODS).

Město pro letošní rok vložilo do fondu 7,5 milionu korun. „V dřívějších letech jsme přitom do fondu přispívali pěti miliony korun. Tato částka narostla kvůli tomu, že většina velkých znečišťovatelů, kteří dříve přispívali, opět finance neposkytla. Samozřejmě ale také kvůli velkému zájmu základních a mateřských škol,“ uvedl Madej. Podle něj už není v možnostech města příspěvek do fondu dále navyšovat.

O rozdělení peněz na pobyty, na něž školy mohou vyrazit mezi listopadem a dubnem, se rozhodne letos na podzim. „Je to v kompetenci komise životního prostředí, ale vždy jsem zastával názor, aby vyjelo co nejvíce dětí. Je tam podmínka, že přednostně budou jezdit děti z těch ohrožených oblastí, které v době smogu mají největší hodnoty polétavého prachu,“ podotkl Madej.

Město fond zřídilo v roce 2010, aktuálně v něm má k dispozici zhruba osm milionů korun. Minimální doba ozdravného pobytu je 14 dnů. Příspěvek mohou získat děti z ostravských mateřských škol, základních škol nebo žáci víceletých gymnázií, jejichž věk odpovídá věku pro základní školní docházku. Maximální výše dotace pro školu je 450.000 korun. Ozdravné pobyty od založení fondu absolvovalo už několik tisíc dětí.

Nejčastěji za čistým vzduchem vyjíždějí do Vsetínských Beskyd. Ostrava se dlouhodobě podobně jako další města v regionu potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší. K problematickým obdobím patří především podzim a zima. Kvalitu ovzduší kromě průmyslových podniků výrazně ovlivňuje také doprava nebo topení v domácnostech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.