Léčba pětiletého Brita Ashyi Kinga probíhá bez komplikací

Léčba pětiletého britského chlapce Ashyi Kinga probíhá podle plánu, žádné komplikace nenastaly, sdělily mluvčí obou zainteresovaných zdravotnických zařízení, Pavlína Daňková z Fakultní nemocnice Motol a Iva Taťounová z pražského protonového centra.

Malý pacient, který měl mozkový nádor, podstoupil první ozařování protony v pondělí 15. září. Dnes tak má za sebou sedmou z plánovaných 30 procedur.

Žádné dramatické změny v Ashyově zdravotním stavu nenastaly. Podle Taťounové je ale patrný posun daný větším odstupem od operace, kterou chlapec podstoupil ještě v Británii. „Lepší se jeho motorika, postupně rehabilituje,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že na prognózy je v této fázi ještě brzy.

Ashya je hospitalizovaný v Motole, odkud ho sanitka každý všední den převáží do protonového centra. Má před sebou ještě šest dalších ozařování, která se stejně jako ta dosavadní zaměří na celý mozek včetně míchy. Zajistí se tak, že se nádor nebude mozkomíšním mokem šířit dál do těla. Dalších 17 ozařování už bude cíleno na místo mozkového nádoru.

Protonová léčba je k pacientovi šetrnější. V případě ozařování meduloblastomu, který postihl Ashyu, tak mohou dát lékaři nejvyšší možnou dávku a přitom uchránit okolní tkáň. V blízkosti nádoru jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození. Klesne i riziko následných komplikací, včetně problémů s polykáním, malý pacient bude moci nadále normálně jíst. Souběžně s ozařováním bude Ashya podstupovat léčbu cytostatiky a bude v ní pokračovat i po ukončení ozařovací série.

Rodiče odvezli chlapce po odoperování nádoru bez vědomí lékařů do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli prostředky na léčení. V Británii na ně byl vydán zatykač kvůli zanedbání péče, několik dní strávili ve vazbě, než mohli odletět se synem do Prahy. Na úhradu léčby v pražském protonovém centru potřebují 1,8 milionu korun, částku už v podstatě získali ze sbírky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.