Samostatné bydlení pro handicapované

Samostatný byt je snem mnoha lidí. Zdravotně postiženému páru z Bruntálu se ten jejich konečně splnil. Dostali byt. Vděčí za to lidem z organizace Sagapo, která postižené pomáhá vrátit zpátky do běžného života. Česká televize – reportáž

Jaromír s Renátou dnes poprvé vítali ve svém bytě své kamarády a přátelé. I když spolu chodí už dlouho, sen o společném bydlení si splnili až dnes.

Jaromír KOVÁČ, :
My jsme se seznámili v Ostravě na.

Renáta DOHNÁLKOVÁ, :
Na zábavě.

Jaromír KOVÁČ, :
Na soutěži. Tak jsme si dali taneček a potom už to.

Renáta DOHNÁLKOVÁ, :
Jsme si padli do oka už.

Jaromír KOVÁČ, :
Do oka a už jsme asi tak 12 roků spolu.

redaktor:
Veškeré zařízení si pak koupili sami z ušetřených peněz. Oba jsou také klienty organizace Sagapo. Právě jejich pracovníci jim pomohli sehnat nájemní byt a vyřídit na úřadech všechny formality.

Petr KONEČNÝ, ředitel Sagapo Bruntál:
Hlavním cílem je to, aby uživatel se dostal do nezávislého způsobu života, tak jak jeho běžní vrstevníci a toto se nám daří naplňovat v podstatě již 10 let.
redaktor:
Renáta s Jaromírem byli před 10 lety ještě v klasickém ústavu sociální péče. Díky pomoci vyškolených pracovníků jsou dnes oba téměř samostatní. S vyřízením složitějších věcí jim pak bude pomáhat asistentka právě z bruntálského Sagapa.

Zuzana ŠTĚPÁNKOVÁ, asistentka, Sagapo Bruntál:
Asistence je poskytovaná při samostatném bydlení, při tom chodu té domácnosti, v partnerských vztazích, co se týká nějaké zdravotní péče, třeba lékaři, zajištění léků, nebo když jsou nemocní.

redaktor:
Jaromír s Renatou jsou prvním párem, pro který se podařilo sehnat takovéto bydlení. V bruntálském Sagapu mají další čtyři takové páry. Ty teď žijí v takzvaném chráněném bydlení, což je základní předpoklad k získání vlastního bytu. Zde je jim celý den k dispozici vyškolený pracovník a všichni klienti mají daný denní program.

Michaela LUČANOVÁ, vedoucí služby Sagapo:
V chráněném bydlení dostanou k dispozici byt a mohou si to zkusit nanečisto, a pokud funguje, tak jim pomůžeme zařídit i jejich vlastní domácnost, jak je to například v případě Renči a Jardy.

Jaromír KOVÁČ, :
Co bylo nejtěžší? Poprvé jsme byli bez kamarádů, ale zvykli jsme si.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.