EU žádá vysvětlení, proč Romové nejsou v běžných školách

ilustrační foto: Flickr.com

Česko musí vysvětlit, proč se mu nedaří začleňovat romské děti do běžných škol. K tomu vyzývá Evropská komise. Vládě teď poslala formální žádost o vysvětlení. Pokud reakce komisi nebude stačit, může stát skončit před unijním soudním dvorem.

Česká televize  – reportáž

ilustrační foto: Flickr.com

Základní a střední škola na pražských Vinohradech se zaměřuje na děti se speciálními potřebami. Míří sem i školáci s lehkým mentálním postižením. Mezi nimi i romské děti.

Stanislav DRBOUT, ředitel, Základní škola a Střední škola Vinohradská, Praha:
Já jsem hluboce přesvědčen, že náš vzdělávací systém není diskriminační a jsou nastavena pravidla tak, aby etnicita, případně národnost nebyla vůbec zohledňována.

redaktorka:
Přesto Česká republika čelí kritice Evropské komise za příliš mnoho romských dětí ve speciálních školách. Podle průzkumu kanceláře ombudsmana tento typ škol navštěvuje až 35 % Romů. Ministerstvo školství čísla mírní a uvádí procent 26.

Martin ŠIMÁČEK, ředitel, Agentura pro sociální začleňování:
Si uvědomme, že jde o 2 až 3 % dětí v populaci, které mají nález lehkého mentálního postižení, nikoli 26.

redaktorka:
Podle ministerstva školství je ale zpráva komise k Česku nespravedlivá.

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/:
Připravujeme i přípravné třídy pro všechny děti, abychom mohli právě to, co je zanedbáno v rodině, napravili právě v mateřských a základních školách.

redaktor:
Tady v Bruselu se zacházením s romskými dětmi v Česku nezaobírá jen Evropská komise, ale taky europoslanci, což bylo vidět i na grilování Věry Jourové při jejím slyšení v Evropském parlamentu.

Věra JOUROVÁ, kandidátka na eurokomisařku /ANO/ /1. 10. 2014/:
V podstatě jim podsekneme možnosti a šance na samém počátku. To mně velmi vadí a velmi mi to nevyhovuje a myslím si, že je to věc, která se musí řešit.

Violeta NAYDENOVÁ, analytička romského začleňování, Open Society Foundations:
Paní Jourová má obrovskou šanci změnit zacházení s Romy v České republice hlavně co se týká dětí.

redaktorka:
Pokud Česko s oficiální odpovědí neuspěje, bude následovat ještě tvrdší kritika z Bruselu, takzvané odůvodněné stanovisko.

Martin SMOLEK, vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU:
Na odpověď jsou dva měsíce. Pokud ani na ten druhý dopis neodpovíme tak, jak si komise představuje, tak má možnost proti nám zahájit žalobu před Soudním dvorem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.