Problémy s drogově závislými

Pardubicko trápí drogově závislí. Ročně přichází do protidrogových center stovky převážně mladých lidí. Komunální politici přesto podle odborníků tuto tématiku před volbami opomíjeli. Města se o ni opět začínají zajímat.

Česká televize – reportáž

Pardubické centrum drogových závislostí Laxus. Malý nenápadný domek skrytý v porostu bývá často jediným útočištěm uživatelů drog, někteří přicházejí pro radu, jiní pro pochopení a další chtějí jen nové jehly. Mají jistotu anonymity.

Lucie KŮRKOVÁ, vedoucí pardubického centra Laxus:
Nepotřebujeme vidět jeho občanský průkaz, nepotřebujeme znát jeho opravdovou totožnost.

redaktor:
Pardubice mají nejvíc uživatelů drog v celém regionu – 40 lidí na 1 tisíc obyvatel. Většina z nich užívá relativně levný a dostupný pervitin, nazývaný také perník nebo peří. Například tento muž užíval pervitin každý druhý den. Před 10 lety skončil, teď už má rodinu, práci a vrátil se i ke svým koníčkům.

bývalý uživatel pervitinu:
Jediné co tě donutí, abys přestal, aby abstinoval, seš ty sám. To znamená, že ty musíš chtít, jinak nikdo ani rodina, ani známí, ani ti nejbližší známí tě prostě k tomu nedonutěj nikdy.

redaktor:
Některá města v regionu se opět po mnohaletém útlumu začínají o drogy zajímat. Jedno z měst, které začalo nově mapovat drogovou scénu, je Žamberk.

Tomáš JANKŮ, terénní pracovník:
Pro terénního pracovníka je nejdůležitější být důvěryhodným, autentickým, aby ti lidé věděli, že skutečně je tím, co říká, a ne třeba tajným policistou.

redaktor:
Nový jev na česko-polských hranicích. Pašeráci převážejí léky s obsahem pseudoefedrinu ve vlacích. Využívají anonymitu davu a v případě odhalení se k zavazadlu nehlásí. Ovšem celníci už jsou zkušení, za loňský rok zabavili přes 80 tisíc tablet léků, používaných k výrobě pervitinu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.