Postiženým dětem pomáhá ve vodě

Lucie Strapáčová učí v osmé třídě speciální školy pro děti s autismem. Ve svém volném čase působí jako dobrovolnice v několika sdruženích, jedním z nich je i Kontakt bez bariér, ve kterém dělá instruktorku plavání pro tělesně postižené.

ČT 1 – reportáž

Lucie STRAPÁČOVÁ, dobrovolnice, KONTAKT bB:
Dneska po práci jdu plavat, dneska budu plavat s Alenkou, na kterou se moc těším, protože už jí znám asi osm let, od té doby, co plavu, někdy jezdím i k nim domů a plavu, protože mě to baví, protože se těším na ty lidi. Alenka je holčička, které už teď bude 12 let, já jsem se s ní seznámila, když jí bylo nějakých 4, je to slečna, která je strašně hezká, veselá, miluje vodu a má atektonickou formu mozkové obrny, což znamená, že se projevuje mimovolními pohyby a nekomunikuje. Vlastně dokáže vyvodit akorát hlásku A, má krásné velké oči, kterýma dokáže říct spoustu věcí a myslím si, že rozumí podstatně víc, než si všichni myslíme. Ve vodě je to hodně o tom, že ona tam má volnost, protože nechodí, neleze po čtyřech jenom v podstatě leží a ve vodě se může pohybovat do všech stran, jak na břiše, tak na zádech a není to jenom o tom, že se může pohybovat, ale je to i o tom, že se tam dokáže zklidnit.

My obě dvě milujeme Tomáše Kluse  Ona má ráda tu show a vůbec televizi, ráda se dívá na televizi a teď to je aktuální, protože byla včera na koncertě, takže dneska je plná dojmů a ona ví, že jí někdo uvidí a záleží jí na tom, ona zas je ráda, když jí někdo vidí

to je náplň mého času, je to něco, čím žiju. Já vím, že kdybych to nedělala, tak by mi ti lidé hodně chyběli. Dobrovolně dělám ráda dobré věci a nejradši s dětma, s těma menšíma, do KONTAKTU bez Bariér jsem vstoupila hlavně pro to, že jsem chtěla plavat s miminkama a pak se to nějak celý zvrtlo a vlastně převážnou většinu času už jsem pak plavala se staršíma děckama nebo s tak starýma, jak jsem já a ještě mimo to dělám dobrovolnou činnost v občanském sdružení Človíček, které profiluje na děti ze sociálně znevýhodněných rodin, ale i na děti s poruchou autistického spektra, na děti s tělesným postiženým a snaží se vyrovnávat jejich příležitosti v životě, nabídnout jim podobný věci, jako mají všechny ostatní děti.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.