NKÚ kritizuje nákup sídla ÚP

Pro ředitelku úřadu práce Marii Bílkovou jsou důvody jejího odvolání překvapivé, kritiku ministryně práce a sociálních věcí odmítá. Je pro ni velmi nepříjemné, že si s ministryní »vysvětlují věci prostřednictvím médií«.

Bílková v pořadu Otázky Václava Moravce ČT řekla, že výsledky auditu MPSV, který zkoumal vytíženost pracovníků generálního ředitelství, z průběžné zprávy nedokládají porušení žádných předpisů, které by mohly vést k jejímu odvolání.

Enormně se zvyšující počet pracovníků v ústředí úřadu, čímž ministryně Michaela Marksová (ČSSD) mj. zdůvodňovala odvolání Bílkové, se podle ní nezakládá na pravdě. Někteří lidé jsou dislokováni v krajích, ale organizačně začleněni v ústředí, a loni se prý podařilo dostat do »terénu« 700 lidí, snažila se obhájit. »Je mi líto, že jsem nemohla nikomu vysvětlit, co ti lidé skutečně dělají.

« Ke stabilizaci úřadu, což ministryně Marksová ocenila, by nikdy nedošlo bez posílení celého úřadu, včetně generálního ředitelství, poznamenala dále.

Bílkové možná přitížily výsledky auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). NKÚ totiž podle serveru Česká justice našel v nákupu sídla Úřadu práce (foto) za 299 milionů korun řadu chyb. To Bílková odmítla. Z výše částky jí »srdce nekrvácí«, v nové budově nemá být jen ústředí instituce, ale také pobočka pro Prahuvýchod, Prahu-západ a jedno patro má sloužit jako prostory pro vzdělávání.

»Podařilo se nám vyvrátit a doložit vše, co znamenalo porušení nějakého pravidla.
To, co se týká nákupu naší budovy, je konstatování, že není porušen žádný právní předpis ze strany ÚP,« hájila se.

Nákup budovy na pražské Letné za tři stovky milionů korun schválila loni úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka v demisi, která si za to vysloužila kritiku. Prověrka NKÚ podle České justice ukázala například, že ÚP uvedl v žádosti o evropskou dotaci, která pokrývá čtyři pětiny nákladů na koupi, nepravdivé údaje o kancelářské ploše i celkové výměře budovy.

Úřad také podle kontrolorů přesvědčivě nezdůvodnil nutnost pořízení nového sídla. Ministryně Marksová v pátek konstatovala, že případ koupě sídla ÚP dotváří obrázek, který má o ředitelce již dlouho.

»My se v současné době připravujeme na přechod na služební zákon, připravujeme se na novou strukturu platů – a nemáme pro všechny lidi (více než 10 000 zaměstnanců) personální informační systém. Moji kolegové – a to je stovka personalistů a mzdářů na generálním ředitelství a v krajích – vše dělají stylem tužka-papír,« uvedla odvolaná ředitelka ÚP.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.