Marksová: Informace ve zprávě NKÚ s odvoláním ředitelky Bílkové souvisí

Nejvyšší kontrolní úřad měl najít řadu chyb v nákupu sídla Generálního ředitelství Úřadu práce. Nové sídlo stálo téměř 300 milionů korun a na nesrovnalosti prošetřované NKÚ upozornil server Česká justice.

Prima FTV – reportáž

Nejvyšší kontrolní úřad si posvítil na další instituci, tentokrát Úřad práce a odhalil přinejmenším znepokojivé údaje a řadu chyb. Jenže zpráva je stále v řízení a tak NKÚ nemůže v současnosti nic sdělit.

Olga MÁLKOVÁ, mluvčí NKÚ:
Na kontrolní protokoly, týkající se kontroly Úřadu práce, se vztahuje ze zákona ze strany Nejvyššího úřadu mlčenlivost a proto do doby, než zveřejníme zmíněný kontrolní závěr, nemůžeme tyto zprávy jakýmkoliv způsobem komentovat.
Úřad práce si nové sídlo pořídil částečně z dotace Evropské unie. Prověrka NKÚ podle české justice například ukázala, že úřad měl podat nepravdivé údaje o kancelářské ploše i celkové výměře budovy. Ministryně nevyloučila, že odvolání Marie Bílkové mohlo částečně s nálezem NKÚ souviset.

Michaela MARKSOVÁ: Ta zpráva nikoli, ale ty informace v ní obsažené jsou také některými z příčin toho odvolání.
Ministerstvo práce a sociálních věcí udělalo samo na Úřadu práce mimořádnou kontrolu a došlo k podobným zjištěním, která mají být ve zprávě NKÚ.

Michaela MARKSOVÁ:
Ta části zjištění, která zřejmě tedy jsou obsažena v té zprávě a týkají se vlastně chaotického a velice účelového náboru velkého množství lidí na generální ředitelství zřejmě jenom proto, aby se odůvodnil nákup tak velké a předražené budovy, tak odpovídají zjištění naší mimořádné kontroly. To generální ředitelství začínalo na šedesáti lidech v roce 2011 a dnes je tam 240 kmenových zaměstnanců.
Odvolaná ředitelka Úřadu práce se ale hájí. Za současné ministryně byl přijat jeden jediný člověk a velkou budovu prý ředitelství potřebuje, stejně jako vyšší počet zaměstnanců.

Marie BÍLKOVÁ, odvolaná generální ředitelka Úřadu práce ČR:
Náš úřad má deset tisíc zaměstnanců a mnoho rozdílných agend, tak je docela určitě nezbytné, aby ten úřad i ty agendy byly nějakým způsobem jednotně řízeny. Právě proto ten model se šedesáti zaměstnanci zkrátka nefungoval.
Nákup budovy za 299 milionů korun schválila úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Byla za to tehdy kritizována. V objektu dřív sídlilo vydavatelství Economia, které budovu prodalo za 140 milionů korun. Koupila ho firma Alkatria, která sídlo Úřadu práce nabídla za 299 milionů. Kvůli prodeji padla už i trestní oznámení. Nejvyšší kontrolní úřad zveřejní veškeré informace do několika týdnů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.