Ministryně odvolala generální ředitelku úřadu práce

Pro politiky i zaměstnance úřadu práce to bylo velkým překvapením, když se v pátek až z médií dověděli, že ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová odvolala generální ředitelku ÚP Marii Bílkovou (foto).
Marksová poděkovala Bílkové za její práci. „Určitě nepopírám, že dokázala stabilizovat úřad práce po rozvratu, který nastal za působení exministra Drábka,“ prohlásila Marksová.

Podle ní byl hlavní problém v názoru na využití úředníků ÚP. „Nemohu souhlasit s tím, že za působení paní ředitelky naprosto neúměrně narostl počet úředníků a úřednic na generálním ředitelství. V roce 2011 začalo s 60 lidmi a dnes jich je tam 340. Z toho je sto pracovníků a pracovnic na evropské projekty a 240 je těch zaměstnanců kmenových. A to se musí změnit,“ dodala ministryně.

MPSV již začalo připravovat personální audit na generálním ředitelství ÚP.

Zaměstnanci Úřadu práce se za svou ředitelku postavili. S postupem ministryně nesouhlasí. „Marie Bílková dokázala stabilizovat rozvrácený úřad. Nastavila novou organizační strukturu a přesvědčila zaměstnance, že jejich práce má smysl,“ zdůraznili ve svém prohlášení.  Zaměstnanci vyjádřili obavu, že odvolání Bílkové může vést k opětovné destabilizaci úřadu.

Bílková podle svých slov nikdy spor s ministryní neměla a o důvodech odvolání se dozvěděla z televize.

„S paní ministryní jsme se viděly ve čtvrtek na poradě vedení a žádný náznak nespokojenosti jsem tam nepocítila. Opravdu nikdy jsem s paní ministryní nehovořila na téma rozložení počtu zaměstnanců ve struktuře úřadu práce,“ řekla Bílková v ČT.

„Zaměstnanci generálního ředitelství úřadu práce i všichni ostatní zaměstnanci včetně odborové organizace jsou velmi překvapeni nečekaným odvoláním a vyjadřují s tímto postupem nesouhlas,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Marksová je zastánkyní většího využití úředníků v terénu. Úředníci by podle ní měli více komunikovat se zaměstnavateli, hledat pracovní místa a individuálně se věnovat lidem bez práce.

„Chci podporovat ty, kteří jsou schopni chodit do terénu, kontrolovat výplatu sociálních dávek, kam jsou vypláceny, pomáhat lidem a dělat s nimi sociální práci,“ podotkla Marksová.

Odvolání Bílkové bylo překvapením i pro sněmovní sociální výbor. Jeho šéf Jaroslav Zavadil uvedl, že výbor byl s její prací velmi spokojen. Postup Marksové zaskočil rovněž lidovce i opoziční občanské demokraty. Výsledky úřadu pod vedením Bílkové chválí rovněž představitelé odborů i zaměstnavatelů.

Marksová uvedla, že v srpnu požádala vládu o dalších 600 pracovníků pro ÚP a v lednu chce požádat znovu o totéž. „Nemohu s čistým svědomím přijít na vládu a žádat o dalších 600 lidí navíc, dokud nebudeme mít pořádek na generálním ředitelství,“ dodala ministryně.

Bílkovou jmenovala v květnu 2013 do čela ÚP tehdejší ministryně za TOP 09 Ludmila Müllerová. Úřad se potýkal s následky reformy exministra Jaromíra Drábka, kde proměnil v „superúřad práce“ s krajskými pobočkami, kontaktními místy po celé republice a 10 tisíci zaměstnanci. V lednu 2012 úředníci navíc převzali i část agendy výplaty dávek od radnic. Dostali také nový počítačový systém, který působil potíže. Výroční zpráva generálního ředitelství za rok 2012 referovala o problémech úředníků, nefunkčnosti informačních systémů, násilí na úřednících a frustraci.

Častým požadavkem bylo právě posílení pracovníků centrálního ředitelství, protože chabé obsazení nemohlo prý všechny problémy řešit.

Za Bílkové se situace stabilizovala. „To by se nestalo, kdyby nedošlo k nárůstu zaměstnanců na generálním ředitelství,“ řekla na svoji obhajobu Bílková včera v pořadu České televize OVM.

„Nastavila nový organizační řád a novou organizační strukturu a přesvědčila zaměstnance, že jejich práce má smysl. O jejich zapálení a znovunalezené chuti do práce svědčí i dobře zvládnutá krize na začátku roku, kdy se ÚP ocitl bez přístupu k informačním systémům,“ uvedla mluvčí Beránková.

Podle Marksové o novém šéfovi ÚP rozhodne transparentní výběrové řízení. Do té doby povede generální ředitelství buď náměstkyně Zdeňka Cibulková, nebo náměstek Josef Střítecký.

Bílková do čela Úřadu práce nastoupila na jaře roku 2013. Ve službách zaměstnanosti resortu práce působí od roku 1991. V roce 2007 byla jmenována vrchní ředitelkou této sekce. Před nástupem do čela Úřadu práce pracovala jako šéfka odboru financování rozpočtu na ministerstvu financí.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.