Moje sousedka už nezvládá se postarat o domácnost. Má nárok na příspěvek na péči?

ilustrační foto: Fort Meade / Flickr.com

Dotaz: Mojí sousedce je 83 let. Trpí artrózou a je dlouhodobě nemocná. Nezvládá už domácnost. Pomáhám jí já a její dcera. Má nárok na příspěvek na péči? Podle čeho se přiděluje a kde si o něj může zažádat?
ilustrační foto: Fort Meade / Flickr.com

Odpověď:
Vaše sousedka si může o příspěvek na péči požádat. Příspěvek získá ta osoba, která potřebuje kvůli svému dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu pomoc jiné osoby.

O přiznání příspěvku se však nerozhoduje pouze na základě zdravotního stavu, ale také podle tzv. deseti základních životních potřeb. Podle toho, kolik z nich postižená osoba nezvládá se rozhodne o nároku na příspěvek na péči a o jeho výši.

Deset základních životních potřeb:
mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost.

Příspěvek na péči se dělí na čtyři stupně:
– I. stupeň – lehká závislost – každodenní pomoc nebo dohled z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při 3 nebo 4 základních životních potřebách (příspěvek ve výši 800, Kč měsíčně)
– II. stupeň – středně těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 5 nebo 6 základních životních potřebách (4.000,/měsíc)
– III. stupeň – těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 7 nebo 8 základních životních potřebách (8.000,/měsíc)
– IV. stupeň – úplná závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 9 nebo 10 základních životních potřebách (12.000,/měsíc)

O příspěvek si může Vaše sousedka zažádat na místní pobočce úřadu práce. Po zahájení řízení dojde k sociálnímu šetření v místě bydliště Vaší sousedky. Sociální pracovník posoudí kolik z deseti základních životních potřeb sousedka nezvládá a následně ÚP požádá lékařskou posudkovou službu ČSSZ o posouzení zdravotního stavu. Po jejím rozhodnutí vydá Úřad práce konečné rozhodnutí, proti kterému je možné se v případě nesouhlasu odvolat.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.